GO Blog | EF Blog Netherlands
Het laatste nieuws over reizen, taal en cultuur door EF Education First
Menu

10 ingewikkelde Engelse woorden (en hoe je ze wél goed spelt)

10 ingewikkelde Engelse woorden (en hoe je ze wél goed spelt)

Naast uitspraak en grammatica is woordenschat een van de grootste uitdagingen voor wie Engels aan het leren is. Misschien lijken die nieuwe woorden niet zo moeilijk wanneer je ze in een gesprek gebruikt, maar als je ze eenmaal moet opschrijven dan blijkt de spelling nog behoorlijk lastig.

Hoewel het Engels een prachtige en simpelweg fantastische taal is (lees deze negen redenen waarom Engels zo geweldig is maar), is het wat spelling betreft niet bepaald de makkelijkste. De gekke lettercombinaties zaaien verwarring en hoe je iets uitspreekt, is niet per se een goede indicator van hoe je het spelt. Het is dus niet zo gek als je af en toe moeite hebt met Engelse schrijfvaardigheden: zelfs native speakers hebben dat soms.

We hebben tien van de ingewikkeldste Engelse woorden op een rij gezet, inclusief tips waarmee je ze voortaan altijd goed schrijft:

1. Necessary

Wat een rotwoord! Spel je deze duivelse term nou met twee -c’s, twee -s’en of iets daartussenin? Als ezelsbruggetje kun je je voorstellen hoe het zou zijn om een shirt met maar één mouw aan te trekken. Dat kan toch niet? Een shirt heeft immers altijd één collar (de -c) en twee sleeves (twee -s’en) nodig!

2. Stationary of stationery

Deze twee vrijwel gelijke woorden hebben totaal verschillende betekenissen. Stationary betekent stationair, dus iets wat niet beweegt. En stationery betreft kantoorspullen of schoolspullen zoals potloden, gummen, papier en enveloppen. Maar hoe weet je nou welke welke is? Kijk naar –ery, het laatste deel van stationery, en onthoud goed dat die -e daarin staat voor envelopes en erasers: twee veelgebruikte typen kantoorspullen!

3. Separate

Als je dit woord uitspreekt, klinkt het als seperate. Maar dat is absoluut niet hoe je het spelt! Denk daarom bij wijze van ezelsbruggetje maar aan een grote, harige rat, of simpelweg: a rat. Want precies dát zit ook in het woord separate.

4. Affect vs. Effect

Deze homofonen (woorden die hetzelfde klinken maar verschillen in spelling en/of betekenis) zorgen in essays over de hele wereld voor problemen. Hoe onthoud je welke je moet gebruiken? Tip: kijk naar de eerste letter, die helpt je op weg. Affect begint met een -a en dat staat voor actie, terwijl effect met een –e begint, wat staat voor end consequence.

5. Embarrassed

Schaam je je dat je niet weet hoe je dit woord precies spelt? Je bent niet de enige! Dit is nog zo’n situatie waarin dubbel lettergebruik verwarring veroorzaakt. Dit keer moet je de dubbele -r en de dubbele -s onthouden. Als geheugensteuntje moet je maar denken aan een jongetje dat zich heel erg schaamt voor zijn zingende zus. Denk dus maar: “He goes really red when his sister sings.”

6. Compliment versus complement

Een compliment is iets aardigs wat iemand over een ander zegt, terwijl een complement iets is wat een goede toevoeging is aan iets anders (bijvoorbeeld: cheese is a good complement to wine). Om te onthouden wat deze woorden betekenen, kun je het beste naar de middelste letter ervan kijken. Het tegenovergestelde van een compliment is namelijk een insult, met een -i. En een complement, met een –e in het midden? That enhances something else!

7. Accommodation

Poeh, weer een dubbeleletterkwestie! Om te onthouden hoeveel je er nodig hebt, moet je voorstellen dat je je in een super-de-luxe hotelkamer bent met twee gigantische tweepersoonsbedden. Want de allerbeste accommodatie heeft natuurlijk altijd twee dubbele bedden.

8. Rhythm

Argh, rhythm. In dit woord zijn klinkers ver te zoeken en staan juist meer h’s dan normaal. Je bent niet de enige die het een gek woord vindt waarvan de spelling bovendien lastig te onthouden is. Stel je daarom een drukke dansvloer voor, en onthoud: “Rhythm helps your two hips move”.

9. Dessert vs. Desert

Voor veel studenten Engels, en zelfs voor wat native speakers lijken dessert en desert veel te veel op elkaar. Welk woord heeft nou de dubbele –s? Tip: denk aan je favoriete toetje, dus een heerlijke chocoladecake, bananensplit of ander geweldig nagerecht. Daar wil je nog wel een tweede portie van, toch? Dan is het ook tijd voor een tweede –s! Want wat dessert betreft, willen we altijd wel een beetje extra.

10. Dilemma

In dit rijtje spellingdilemma’s mag deze natuurlijk niet ontbreken. Veel mensen schrijven dilemma met maar één –m, maar dan vergeten ze er dus eentje. Onthoud daarom simpelweg: “Emma has a dilemma”.

Hoe goed ben jij eigenlijk in de Engelse taal?Doe een taalcursus!
Ontvang het laatste nieuws over reizen, talen en cultuur in de GO-nieuwsbriefAanmelden

Test je Engels in een paar minuten

Lees meer