10 Netflix-programma’s om Engels mee te leren
Je favoriete streamingdienst zou ook weleens de perfecte plek kunnen zijn om vloeiend Engels te leren. Wie weet! Als je toch al van plan was om wat topseries op Netflix te bingewatchen, kun je net zo goed de ondertiteling uitschakelen, een pizza bestellen, de popcorn pakken en jezelf voorbereiden om je taalvaardigheden op te krikken. Hieronder mijn aanraders: de beste Netflix-series voor een gratis les Engels.
House of Cards
Heb je deze serie al gezien? House of Cards is IJ-ZER-STERK. De taal is bij vlagen toegankelijk of juist ingewikkeld, doordat wat politieke mumbo-jumbo (moeilijke woorden) afgewisseld wordt met herkenbaarder Engels. Mocht je dit programma nog niet eerder hebben gezien: het draait simpel gezegd om een angstaanjagend ambitieuze politicus die dankzij corruptie president wordt van de Verenigde Staten. Echt een ontzettend goede serie.
Orange is the New Black
Een vrouw genaamd Piper moet naar de gevangenis vanwege een licht misdrijf en deze serie volgt haar avonturen in de bajes. Je leert er veel Amerikaanse straattaal van, net als wat gevloek, al raden we je dat eerste natuurlijk meer aan dan het tweede.
Stranger Things
Hier een tip voor alle scifi-fans: een supernatural horrorcomedy (dat klinkt misschien gek, maar het werkt wel) die zich afspeelt in de jaren 80. Een mysterieus meisje stapt het leven van een Amerikaanse plattelandsvriendengroep binnen, wat gevolgd wordt door een aantal ijzingwekkend enge gebeurtenissen. Als je nog niet bekend bent met Engelse straattaal uit de jaren 80, dan is dit een geweldige introductieles.
Unbreakable Kimmy Schmidt
Wees gewaarschuwd: het is nog een hele uitdaging om níet te gaan huilen van het lachen om deze idiote comedy. Kimmy is een hilarische, onschuldige jonge vrouw die door een bizarre sekteleider in een ondergrondse bunker wordt vastgehouden, totdat ze haar eigen ontsnapping plant en naar New York verhuist om haar leven opnieuw op te bouwen. De serie is VEEL grappiger dan ze nu waarschijnlijk klinkt en Kimmy’s roommate Titus Andromedon is simpelweg het grappigste personage van 2017.
The Crown
Wil je weten hoe de Queen of England was voordat ze, nou ja, heel oud werd? Dat wilden heel veel mensen blijkbaar, want Netflix produceerde dit geweldige drama over het leven van Queen Elizabeth II van toen ze nog jong en net getrouwd was. Het acteerwerk is even stijlvol als de superchique Britse accenten, die geweldig zijn om te leren als je ervan droomt om naar Groot-Brittannië te verhuizen.
The Defenders
Heb je al Daredevil, Jessica Jones, Luke Cage en Iron Fist gezien op Netflix? Nee? Oké, bekijk die dan eerst. En kom daarna terug voor deze serie, waarin ze allemaal samenkomen. Het is een Marvel-show, maar niet zoals de films die je gewend bent (zo wordt er veel meer in gescholden). Het is waarschijnlijk een van de coolste series op deze lijst, wat al genoeg reden is om te gaan kijken.
Ozark
Ben je dol op hippe crimedrama’s, dan is Ozark de nieuwe serie waar je al een tijdje op wachtte. Ze gaat over een financiële planner uit Chicago die plotseling zijn familie naar de Ozarks moet verhuizen (een zomerse resportplaats in de Amerikaanse Midwest) als een Mexicaans kartel ontdekt dat hij geld van hen heeft gestolen. Het is klassieke Netflix-crime, dus een lust voor het oog. En het taalgebruik is makkelijk te begrijpen.
13 Reasons Why
Oké, deze serie is een beetje controversieel, omdat het vooral over tienerzelfmoord gaat, maar het is tegelijkertijd een van de populairste nieuwe programma’s op Netflix. Nadat scholier Hanna een einde aan haar leven heeft gemaakt, ontdekt haar vriend Clay een stapel cassettebandjes die zijn gericht aan elk van de mensen die ze haar suïcide kwalijk neemt. Het is zware kost, maar blijf vooral kijken – en let goed op de moderne straattaal die de cast gebruikt.
Dear White People
Eigenlijk is dit programma misschien wel het meest controversiële op de lijst. Het is een serie van opeenvolgende verhalen over studenten op een universiteit waarin ras en sociale-klasse-kwesties een prominente plek innemen in ieders gedachten. Van deze reeks leer je niet alleen wat belangrijke Engelse terminologie, maar het kan je zelfs inspireren om een eigen politiekblog te gaan maken. Of om gewoon meer pizza te eten, ook prima.
Master of None
Heb je deze show nog geen kans gegeven? Dan is dit het juiste moment! De serie draait om Aziz Ansari als onbeduidende acteur in New York die niet weet wat hij met zijn leven aanmoet. Dat levert veel hilarische situaties op (die trouwens opvallend vaak om eten draaien) en door de ‘hippe’ Amerikaanse taal zal jij al vóór je de tv hebt uitgezet woorden als “yass” en “bro” in je dagelijks leven zijn gaan gebruiken. Ik heb je gewaarschuwd.