10 tips om sneller Engels te leren
Engels is een taal waarmee je op veel plaatsen wereldwijd je plan kan trekken. En bovendien is het een zeer leuke taal om te leren, onder andere omdat de taal toegankelijk en relatief gemakkelijk is om onder de knie te krijgen (hier alle negen redenen waarom het zo fantastisch is). Toch kunnen de 750.000 (!) woorden en een spelling die zelfs de echte talenknobbels doet twijfelen, ervoor zorgen dat het soms onmogelijk lijkt om snel vooruit te gaan terwijl jij Engels leert. Wij laten je zien dat het wel degelijk snel kan gaan als je de juiste strategie volgt.
Volg deze 10 tips om de geweldige Engelse taal in no time in de vingers te hebben!
1. Lees ALLES wat je in het Engels tegenkomt
Klassieke literatuur, boeken, kranten, websites, e-mails, je socialmediafeed, cornflakes-dozen: kom je ergens een Engelse tekst tegen, lees die dan. Waarom? Deze zaken bevatten veel woorden die dagdagelijks gebruikt worden, dus je zal heel veel nuttige nieuwe Engelse termen leren. Zo boek je ook sneller vooruitgang: je zal deze woorden namelijk steeds opnieuw tegenkomen in een bepaalde context en dan blijft het beter plakken in je geheugen. Daarnaast zal je ook totaal nieuwe woorden tegenkomen, maar ook het leren van compleet nieuwe woorden is zeer belangrijk om je vocabulaire op te bouwen, zeker in een taal als het Engels, met zo veel verschillende woorden! Maar met lezen alleen ben je er nog niet, je zal er ook actief iets mee moeten doen …
2. Maak actief aantekeningen van nieuwe woorden
Dit is de eerste belangrijke stap om de Engelse termen actief te verwerken. Als je iets nieuws leert, is dat woord of die uitdrukking vaak zo interessant dat je denkt dit nooit meer te vergeten. Maar geloof ons: je kunt niet alles in één keer onthouden. Onze gouden tip: ga op zoek naar een aantrekkelijk notitieboekje en zorg dat je dit altijd bij je hebt of gebruik een tool zoals Evernote. Vervolgens schrijf je elk nieuw woord of elke nieuwe uitdrukking die je tegenkomt op in de juiste context, dus gebruik een voorbeeldzin. Natuurlijk schrijf je ook de betekenis op. Hiermee bespaar je jezelf heel wat tijd, want de volgende keer dat je dat woord of die zin tegenkomt, moet je niet ver zoeken naar de betekenis.
3. Praat in real life met echte mensen
Een taal leer je nog steeds het beste door deze veel te spreken. Wat is een taal als je er niet in communiceert? De afgelopen tien jaar zijn we allemaal experts geworden in een communicatievorm waarbij je niet eens je mond hoeft te open (dankjewel, WhatsApp!). Maar als puntje bij paaltje komt, is het zo dat je een taal veel beter onthoudt als je die luidop oefent in plaats van alleen maar leest of schrijft. Let maar eens op het aantal mensen die zeggen dat ze “Engels wel begrijpen, maar niet spreken”. Voor veel potentiële Engelssprekenden is het praten iets geworden waar ze enorm tegenop zien of zelfs doodsbang voor zijn. Zorg dat jij niet zo wordt: zoek contact met native speakers (nog steeds dé beste manier) om mee te praten, meld je aan voor een taalcursus of volg online lessen.
4. Abonneer je op (Engelstalige) podcasts en YouTube-kanalen
Houd je van Cabaret? Politiek? Vlogs? Koken? Wat je interesses ook zijn: over elk denkbaar onderwerp bestaat wel een Engelstalige podcast of Engelstalig YouTube-kanaal. Abonneer je op een paar van die kanalen en luister of kijk hiernaar terwijl je op weg bent naar school of je werk. In het begin zal je de lokale accenten waarschijnlijk niet meteen begrijpen, maar wie doorzet gaat snel genoeg begrijpen wat er gezegd wordt (en zo heel veel lokale woordenschat leren van een native speaker!).
5. Ga naar het buitenland
Een taal leer je pas echt als je jezelf volledig onderdompelt in de taal. Dé manier om het Engels snel te leren: ga voor een tijdje in een Engelstalig land wonen én studeren. Het is algemeen bekend dat Engels de meest gesproken taal wereldwijd is. En vanwege het grote aantal Engelstalige landen kan je je ideale leeromgeving kiezen op basis van het werelddeel, het weer of je favoriete stad. Denk bijvoorbeeld aan Australië, Nieuw-Zeeland, Groot-Brittannië, Amerika, Canada, Zuid-Afrika, … om maar een paar bestemmingen te noemen.
6. Maak slim gebruik van je vrienden
Als jouw vrienden weleens iets in het Engels posten op sociale media, scrol er dan niet overheen in je feed, maar neem jezelf voor om per dag naar één of twee dingen die ze delen te kijken. Misschien zijn het nieuws- of webartikelen, video’s, presentaties, blogposts, liedjes of iets heel anders: als het Engels is en het onderwerp je interesseert, dan heb je er iets aan!
7. Stel veel vragen
Wees niet bang en durf vragen te stellen. Een brutaal mens heeft de halve wereld en leert een taal extra snel vloeiend spreken. Als je Engels leert, heb je ongetwijfeld een hele hoop vragen. Blijf niet zitten met die vragen, wees nieuwsgierig en ga op zoek naar de antwoorden. Volg je een cursus, stel je vragen dan aan de docent (dat is immers zijn taak). Leer je de taal zelfstandig, dan kun je op blogs of taalwebsites een antwoord vinden, het aan andere taalstudenten vragen of hulp zoeken op fora. Achteraf zal je er blij mee zijn!
8. Kijk naar de sterren
Verbeter je vaardigheden door een Engelstalige acteur/actrice of zanger/zangeres te zoeken die je leuk vindt. Bekijk vervolgens enkele interviews die hij of zij heeft gegeven. Kijk het interview een eerste keer om een idee te krijgen waarover het gesprek gaat en daarna nogmaals om interessante woorden en uitdrukkingen die je hoort op te schrijven (in je notitieboekje). De straattaal, voorbeelden, humor en anekdotes die aan bod komen, leveren weer een berg nieuwe input om mee aan de slag te gaan.
9. Begin met wat je echt nodig hebt
Het Engelse leerproces verloopt waarschijnlijk veel sneller als je jezelf continu herinnert aan waarom je aan de slag bent gegaan. Ga je op uitwisseling? Focus dan op de woordenschat die je nodig zal hebben voor je studie. Ga je naar een bijeenkomst in het buitenland? Oefen op manieren om gesprekken aan te gaan met andere deelnemers. Plan je een tussenjaar? Dan gaat reis- en toerismewoordenschat goed van pas komen. Als je beslist om ‘gewoon Engels te leren’ en hoopt dat je op magische wijze alle denkbare thema’s in één keer te weten komt, dan kom je waarschijnlijk van een kale reis terug en geraak je alleen maar verward en vermoeid. En dat laatste brengt ons bij de laatste tip:
10. Houd vol, ook als het even tegenzit
Als je het gevoel hebt dat je vast zit en niet meer verder komt – iets wat elke taalstudent op een gegeven moment meemaakt – maak jezelf dan niet wijs dat je “geen Engels kan” of “het nooit zal snappen”. Verban deze zinnen uit je gedachten! Zulke ideeën zorgen ervoor dat je niet meer ziet hoeveel je daadwerkelijk vooruitgaat en je gaat denken dat jouw droom om goed Engels te kunnen spreken simpelweg onmogelijk is. Motiveer jezelf door de volgende zinnen elke dag minstens 1 keer luidop te zeggen: “Ik leer Engels en ga elke dag vooruit!”, “Het is niet altijd gemakkelijk, maar het is de moeite waard!”, “Ik heb al zoveel voouitgang geboekt vergeleken met zes maanden geleden!” of elke andere positieve zin die jou herinnert aan hoe goed het in grote lijnen gaat.