GO Blog | EF Blog Netherlands
Het laatste nieuws over reizen, taal en cultuur door EF Education First
Menu

10 voordelen van langere tijd in het buitenland studeren

10 voordelen van langere tijd in het buitenland studeren

Het leren van een nieuwe taal in het buitenland is een van de beste dingen die je kunt doen. Het is enorm goed voor je hersenen (ja, tweetalig zijn is echt beter), geweldig voor je zelfvertrouwen en fantastisch voor je carrière. Het is echter niet makkelijk om een taal vloeiend te leren spreken. Maar hoe meer je erin investeert, en hoe meer je jezelf onderdompelt in de vreemde taal door die elke dag in veel verschillende situaties te gebruiken, hoe groter de kans is dat je je doelen bereikt.

Hieronder de tien grootste voordelen van langere tijd in het buitenland studeren:

1. Je leert een taal echt vloeiend spreken

Dit mag geen verrassing zijn: hoe langer je in het buitenland bent, hoe vloeiender je een taal leert spreken. Door middel van een combinatie van onderwijs en oefenen in de echte wereld (elke dag opnieuw, meerdere maanden lang) gaan je skills enorm vooruit. Ook leer je zo de taal met vertrouwen spreken.

2. Je zelfvertrouwen krijgt een boost

Niet alleen je communicatievaardigheden gaan ineens skyhigh. Een van de grootste voordelen van in het buitenland wonen is dat je zelfvertrouwen er ook enorm op vooruit gaat. Je moet je weg leren vinden in een nieuwe cultuur, nieuwe vrienden maken en je financiën zelf beheren. Allemaal zaken die je helpen om een zelfverzekerde en zelfstandige globetrotter te worden.

3. Je leert de lokale woordenschat

Er is een groot verschil tussen het leren van een taal en het echt beleven van een taal. Als je voor langere tijd in het buitenland bent, leer je de eigenzinnigheden van een taal en de lokale uitdrukkingen. Ook zal je accent veel authentieker klinken. Je leert praten zoals de locals, leert tussen de regels door te lezen en gaat de typische lichaamstaal en gebaren van een taal snappen. Hoe meer lokale woordenschat je leert, hoe meer je je verbonden voelt met je nieuwe thuis.

4. Je wordt echt ondergedompeld in de lokale levensstijl

Met een taalcursus van een week of twee kun je al een beetje proeven van een nieuwe cultuur, maar door er voor een langere periode te blijven kun je jezelf echt volledig onderdompelen in de levensstijl van jouw gastland. Je leert de wereld vanuit een heel ander perspectief te zien terwijl je elk aspect van jouw nieuwe thuis ver van huis ontdekt. Als je slechts een paar weken in het buitenland studeert, moet je waarschijnlijk alweer naar huis op het moment dat de barista net je naam en je dagelijkse bestelling begint te onthouden. Langetermijnstudenten hebben genoeg tijd om het perfecte koffietentje te ontdekken, te leren welk bezorgrestaurant de beste pizza bakt voor een avondje Netflix en ze weten wie ze moeten bellen om een tafel te reserveren in dat ene superhippe restaurant.

5. Je hebt veel meer tijd om het land te ontdekken

Het afvinken van bezienswaardigheden en activiteiten van je reis-bucketlist gaat net wat makkelijker als je langer dan slechts een paar weken in een land blijft. Tijdens een weekendtripje kun je immers maar een beperkt deel van het land zien. Langetermijnstudenten hebben tussen de lesweken door af en toe vakantie, wat betekent dat ze meer dan genoeg tijd hebben om hun bestemming en de regio te ontdekken. Dat betekent ook dat familie en vrienden je kunnen komen opzoeken en dat je ze de stad kunt laten zien als een local.

6. Je geeft je loopbaan een kickstart

Vraag het maar aan iemand die al is afgestudeerd: de arbeidsmarkt is een wereld vol concurrentie. Iedereen is op zoek naar iets waarmee z’n cv opvalt. Door vloeiende taalvaardigheden op je cv te zetten, open je de poort naar een droomcarrière. Naast tweetaligheid levert je buitenlandperiode ook interculturele vaardigheden op waar bedrijven wereldwijd naar op zoek zijn als ze iemand willen aannemen.

7. Je toekomst wordt duidelijker

Langere taalprogramma’s bieden je de mogelijkheid om alvast te proeven aan een toekomstige baan. In veel cursussen kun je je taalkennis in de praktijk brengen aan de hand van stages en keuzevakken. Zo kun je de dagelijkse gang van zaken van ‘jouw’ branche ontdekken en tegelijkertijd essentiële werkervaring opdoen voor op je cv.

8. Je krijgt een bewijs van je taalniveau

Universiteiten en werkgevers willen graag officieel bewijs van jouw taalniveau. Door langere tijd in het buitenland te studeren, heb je de tijd om toe te werken naar een internationaal erkend taalexamen dat je helpt om jouw toekomstige studie- en carrièredoelen te bereiken.

9. Je wordt er superslim van

Het is echt zo: van het leren van een taal word je slimmer, krijg je meer empathisch vermogen, enzovoorts, enzovoorts. Multitasken en besluitvorming worden makkelijker en je probleemoplossend vermogen groeit omdat je hersenen leniger worden en beter worden in het uitvoeren van cognitieve processen.

10. Je verbetert ook je vaardigheden in je moedertaal

Taalstudenten worden beter in communiceren, zelfs in hun moedertaal. Als je een taal leert, analyseer je (bewust of onbewust) continu de structuren van beide talen en verbeter je je skills in allebei.

Ga ook studeren in het buitenland!Ontdek meer
Ontvang het laatste nieuws over reizen, talen en cultuur in de GO-nieuwsbriefAanmelden