GO Blog | EF Blog Netherlands
Het laatste nieuws over reizen, taal en cultuur door EF Education First
Menu

11 tips om je langeafstandsrelatie te laten slagen

11 tips om je langeafstandsrelatie te laten slagen

1. Ontdek wat het beste moment is om (regelmatig) te communiceren

Hoewel je 24/7 een e-mail of appje kunt versturen, moet je soms gewoon met elkaar praten en direct een reactie krijgen. Afhankelijk van de afstand kan het even duren voordat je weet wat het beste moment is om te kletsen, maar oefening baart kunst en grappige voicemails kunnen een goeie pleister op de wonde zijn voor gemiste gesprekken en verkeerde timing. En nee, het maakt niet uit als je alleen maar op zondagmorgen met elkaar kunt bellen: alles draait juist om het feit dat je tijd voor elkaar vrijmaakt.

2. Ontdek wat de beste manieren zijn om contact te houden

Als je eenmaal weet wat de juiste timing is, is het ook belangrijk om te ontdekken wat de beste kanalen zijn. Gelukkig was het nog nooit zo simpel en goedkoop om contact te houden met de andere kant van de wereld. Meestal is wifi alles wat je nodig hebt om te skypen, chatten en appen. Zorg dat jouw belangrijkste communicatiemiddel voor jullie allebei goed toegankelijk is en vergeet niet dat een mix van verschillende kanalen jullie contact nog veel leuker maakt.

3. Wees creatief

Neem een audioboodschap op, schrijf een brief, stuur een kaart of stel een cadeaupakketje of een cd’tje samen. Gebruik je fantasie om nieuwe, verrassende manieren te bedenken om de ander te laten weten dat je aan hem of haar denkt. Dat betekent overigens niet dat je je volledige banksaldo eraan op hoeft te maken. Je hoeft heus geen vliegtuigje te huren om gedichten in de lucht te laten schrijven. Wat dacht je ervan om tijdens je volgende bezoek stiekem wat post-its met lieve berichtjes op te hangen?

4. Ga ruzies niet uit de weg

Als je elkaar slechts eens in de paar weken of maanden ziet en misschien een andere taal spreekt, lijkt het aantrekkelijk om problemen of zorgen niet uit te spreken. Niemand wil ruziemaken als je maar 48 uur samen bent, maar op lange termijn kan het juist meer problemen opleveren als je al je onvrede onder het tapijt veegt. Hoe meer je praat over kleine dingen voordat die uitmonden tot grote obstakels in jullie relatie, hoe beter. Maar let op: ga geen ruziemaken via appjes of e-mail (dan moeten jullie te veel tussen de regels door lezen) maar probeer het face-to-face of op z’n minst telefonisch te bespreken zodra je het hebt opgemerkt. En daarover gesproken…

5. Praat het uit

Probeer altijd open en eerlijk te zijn over je gevoelens. Als je niet weet waar je partner staat of met wie hij/zij afgelopen zaterdagavond heeft doorgebracht, kan dat leiden tot te veel nadenken en onnodige paniek. Het feit dat je door social media heel gemakkelijk ziet (of jezelf inbeeldt) hoeveel plezier iemand had, maakt het niet bepaald makkelijker. Het is belangrijk om elkaar genoeg te vertrouwen om al je gedachten en gevoelens te delen en manieren te vinden om samen om te gaan met elke vorm van jaloezie, angst of twijfel.

6. Beschouw het glas halfvol

Het feit dat je eigenlijk je gewone leven leidt en daarnaast nog een langeafstandsrelatie hebt, kan zowel een vloek als een zegen zijn. Je voelt misschien dat je iets mist omdat het moeilijk is om “normale-stellen-dingen” te doen, zoals elkaar ophalen van werk of samen lunchen. Maar vergeet niet dat het een enorm voordeel kan zijn om je eigen ding te doen. Als je ‘s avonds moet studeren of moet overwerken, hoef je je partner niet teleur te stellen en bijvoorbeeld geen etentje of filmavondje af te zeggen.

7. Doe samen saaie dingen

Als je elkaar maar een paar keer per jaar ziet, voelt alles waarschijnlijk als een vakantie. Sterker nog: het ís waarschijnlijk een vakantie omdat je ervoor vrij genomen hebt. Er is niks mis met rustig aan doen en uitslapen, brunchen en sightseeing, maar het is ook belangrijk om samen wat saaie dingen te doen. Denk aan alledaagse zaken als de was opvouwen, boodschappen doen of het gras maaien. Want proberen saaie klusjes samen leuk te maken, is de ultieme relatietest, nietwaar?

8. Zorg dat je weet wanneer je elkaar weer ziet

Afhankelijk van hoeveel tijd en geld het kost om bij elkaar langs te gaan, kan het een behoorlijke operatie zijn om elkaar te zien. Als je niet weet wanneer de volgende keer is, kan dat funest zijn voor je gevoelens en het plannen van je leven. Probeer daarom zo snel mogelijk na thuiskomst al een nieuwe datum te prikken. Op die manier kun je allebei vooruitplannen en je voordeel doen met vroegboektickets en andere speciale kortingen. En je hebt natuurlijk iets om naar uit te kijken! (Spontane verrassingsbezoekjes zijn natuurlijk ook geweldig, dus probeer die ook te regelen als dat mogelijk is.)

9. Doe dingen samen

Moeilijke tijden vragen om creatieve manieren om tijd door te brengen met z’n tweeën. Zelfs als je niet op hetzelfde moment op dezelfde plek bent, kun je nog steeds dingen samen doen, met dank aan videobellen! Op zo’n dag heb je geen enkel excuus om níet alles met elkaar via het scherm te delen, van koken en eten tot winkelen en wandelen. Vergeet niet dat je ook allebei dezelfde film kunt kijken terwijl je met elkaar praat of chat.

10. Zorg voor een tastbare herinnering

Soms is geen enkel appje of telefoongesprek een oplossing voor het feit dat de ander niet bij je is. Wat dan misschien helpt, is het dragen van zijn/haar favoriete shirt of het drinken uit zijn/haar mok. Zulke herinneringen zijn misschien cliché, maar kunnen echt helpen. Ook een beetje parfum of wasmiddel kan alle tijdzones eventjes laten verdwijnen. Schroom niet om daarnaar te vragen als je echt hopeloos veel behoefte hebt om jezelf iets dichter bij je partner te voelen.

11. Ontmoet de belangrijke mensen en ga naar de belangrijke plekken

Hoe meer je met elkaar praat en elkaar leert kennen, hoe meer namen van mensen en plekken je zult noemen die de ander niet kent. Mocht de mogelijkheid zich voordoen, stel elkaar dan voor (met een foto of in het echt) aan jouw meest bezochte locaties en de mensen met wie je veel omgaat of die je vaak noemt. Op die manier worden alledaagse gesprekken veel betekenisvoller en heb je veel meer het idee dat je deel uitmaakt van elkaars leven, ondanks de afstand.

Klaar voor jouw buitenland avontuur?Kies jouw bestemming
Ontvang het laatste nieuws over reizen, talen en cultuur in de GO-nieuwsbriefAanmelden

Ontdek de wereld en leer een taal in het buitenland

Lees meer