GO Blog | EF Blog Netherlands
Het laatste nieuws over reizen, taal en cultuur door EF Education First
Menu

11 wonderlijke wetenswaardigheden over het Vrijheidsbeeld

11 wonderlijke wetenswaardigheden over het Vrijheidsbeeld

Het Vrijheidsbeeld is een van de beroemdste bezienswaardigheden van New York en ter wereld. En hoewel ze al 129 jaar oud is, ziet Lady Liberty er nog steeds fantastisch uit. Hieronder onze 11 favoriete feitjes die bewijzen dat dit standbeeld méér is dan slechts de zoveelste fotolocatie in de Big Apple.

1. Ze heet eigenlijk anders

De officiële naam van het standbeeld is Liberty Enlightening the World. Het veel bekendere Statue of Liberty (of Vrijheidsbeeld) is slechts een bijnaam.

2. Van rood naar groen

Het koperen standbeeld had ooit een glimmende roodbruine kleur (zoals een Amerikaanse penny-munt). Tot ieders verrassing veranderde die kleur na twee decennia in glazend groenblauw. Of nou ja, tot ieders verrassing? Dat hadden de makers best kunnen weten…

3. Lady Liberty in cijfers

Vanaf het onderste deel van het voetstuk tot het topje van de fakkel is het standbeeld 93 meter hoog en weegt het in totaal 225 ton. Na de oplevering in 1886 was het de hoogste ijzeren constructie ter wereld. Lady Liberty draagt sandalen in schoenmaat 879 en haar taille is 11 meter lang. Om door de 25 ramen in haar kroon te kunnen kijken, moet je eerst 377 traptreden overwinnen. De zeven spitse punten van de kroon staan trouwens voor de zeven oceanen en continenten.

4. Een Moederdagcadeau

Het Vrijheidsbeeld is ontworpen door Auguste Bartholdi, een Franse beeldhouwer. Het gezicht van het beeld is gebaseerd op dat van zijn moeder Charlotte en daarmee heeft hij in feite alle Zoon van het Jaar-awards gewonnen die er bestaan.

5. Een trans-Atlantisch cadeau

De Fransen hebben het beeld cadeau gedaan aan de Amerikanen als herinnering aan hun alliantie tijdens de Amerikaanse Revolutie. Sindsdien is het niet alleen een symbool van vrijheid, recht en democratie geworden, maar ook UNESCO-werelderfgoed.

6. Een enkele reis naar Amerika

Op 4 juli 1884 werd het beeld officieel overhandigd aan de Amerikaanse ambassadeur in Frankrijk. Dat lees je goed: in Frankrijk dus. Daarna werd het uit elkaar gehaald tot een collectie van driehonderd stukken, in 214 gigantische kratten gestopt en in 1885 naar de VS vervoerd, waar het opnieuw in elkaar werd gezet. De reis over de Atlantische Oceaan duurde een week langer dan gepland en het schip dat het gigantische beeld vervoerde, is onderweg nog bijna gezonken in een storm.

7. En toen was er licht!

Tussen 1886 en 1906 deed het Vrijheidsbeeld dienst als vuurtoren. Omdat het licht niet sterk genoeg was om schepen na zonsondergang goed te kunnen begeleiden, sloot het Liberty Lighthouse na 16 jaar zijn deuren.

8. De gedenkplaat

Op de koperen gedenkplaat die Lady Liberty in haar handen heeft (een soort iPad avant la lettre) staat JULY IV MDCCLXXVI (4 juli 1776) gegraveerd. Dat is de dag waarop de Amerikaanse Onafhankelijkheidsverklaring is aangenomen.

9. De fakkel gaf het stokje door

De fakkel was in eerste instantie open voor publiek tot in 1916, toen de ‘Black Tom Explosion’ de rok en de fakkel van Lady Liberty sloopte. In 1986 is de fakkel weggehaald en vervangen door een nieuw, glimmend exemplaar. De huidige vlam is bedekt met 24-karaats goudblad, terwijl z’n voorganger nog steeds in de lobby kan worden bekeken.

10. Een stap naar vrijheid

Als je de jurk van Lady Liberty omhoog zou kunnen trekken, zou je zien dat ze haar rechtervoet heeft opgetild en dat ze tussen kapotte boeien en kettingen staat. Een symbool voor de stap vanuit tirannie en oppressie naar de vrijheid.

11. Een blikseminslag is in dit geval niet zó uitzonderlijk

Naar schatting wordt het monument ongeveer 600 keer per jaar geraakt door de bliksem. En dat is nog niet eens alle weerellende die het Vrijheidsbeeld moet doorstaan. Hoewel ze eruitziet alsof ze stevig in haar schoenen staat, kan Lady Liberty bij windstoten van 80 km/uur ongeveer 7,5 centimeter heen en weer bewegen. De fakkel kan zelfs tot vijftien centimeter meezwiepen.

Meer van Amerika ontdekken?Ontdek meer
Ontvang het laatste nieuws over reizen, talen en cultuur in de GO-nieuwsbriefAanmelden

Leer tot 10 talen in meer dan 50 top bestemmingen wereldwijd.

Lees meer