5 dingen die je vast niet wist over Sydney
Aussie! Aussie! Aussie! Oi! Oi! Oi! Sydney is de stad van de zonovergoten stranden, koffiebarretjes op elke straathoek, koud bier en de aardigste mensen die je ooit tegen zult komen. De inwoners worden Sydneysiders genoemd, en hoewel de stad dus niet de hoofdstad van Australië is (yep, dat is het onbekende Canberra), is het een van de spannendste en levendigste steden ten zuiden van de evenaar.
Maak indruk op je vrienden met deze vijf Aussie-trivia die waarschijnlijk nieuw voor je zijn:
1. Het was knap lastig om het Sydney Opera House te bouwen
Het is een van de beroemdste en meest iconische gebouwen van de wereld en staat op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Het bouwwerk is ontworpen door een Deense architect, Jorn Utzon, die 232 andere ontwerpers versloeg in een pitch voor de bouw van het operahuis. Het bouwproces was alleen behoorlijk pijnlijk: niet alleen stegen de kosten van een verwachte zeven miljoen dollar naar 102 miljoen (dat is nog eens een budgetoverschrijding!), het nam ook nog eens veertien jaar in beslag en er werkten meer dan 100.000 bouwvakkers aan mee.
2. Bondi Beach (ja, dat heel bekende strand…)
Bondi is waarschijnlijk het beroemdste stukje zand van de wereld en nu weet je hoe het heet! Het stikt er van de zwemmers, surfers, zonaanbidders, kunstenaars, acteurs, media-grootheden en mensen in alle kleuren van de regenboog. Het is er zo ongeveer standaard levendig. Er staan gratis barbecues op het strand, dus neem je diner mee en geniet van het beroemdste plaatje van Sydney!
3. Het is de op vier na duurste stad van de wereld
Wist je dat Sydney een van de duurste steden van de wereld is? In een rapportage uit 2014 werden er 131 onderzocht. De top vijf:
1. Singapore, Singapore
2. Parijs, Frankrijk
3. Oslo, Noorwegen
4. Zürich, Zwitserland
5. Sydney, Australië
Lees hier meer over dit onderzoek van Economist Intelligence Unit.
4. Er is ooit een militaire coup gepleegd, en rum was de oorzaak…
Aussies zijn dol op hun bier, maar aan het eind van de achttiende eeuw draaide alles er om rum. Het was een populair handelsmiddel toen Sydney nog een kolonie was. In 1808 besloot gouverneur William Bligh de rumhandel aan banden te leggen. Handelaren, verenigd in het New South Wales Corps, kwamen in verzet en kregen het voor elkaar om Bligh uit zijn ambt te verdrijven. De coup ging de geschiedenisboeken in als de Rum Rebellie.
5. Drop bears zijn gevaarlijk
Je kent koalaberen vast, maar heb je ook wel eens gehoord van de drop bear? Het is het neefje van de schattiger-dan-schattige koala, alleen dan groter, met flinke klauwen en tanden. Ze hangen meestal rond bij eucalyptusbomen en gum trees, waar ze hun slachtoffers opwachten. Ze hebben hun naam te danken aan het feit dat ze zich letterlijk vanuit de bomen op hun prooi laten vallen (to drop, dus), waardoor die vaak meteen bewusteloos is. Vervolgens verslinden ze ze. Mensen ook, trouwens. Er zijn meerdere manieren om te proberen een aanval van een drop bear te voorkomen: smeer Marmite achter je oor, op je nek en in je oksels. Of plas over jezelf heen, dat kan ook helpen. Vind je dit een wat ongeloofwaardig verhaal? Dat klopt! De drop bear bestaat niet, het is een van de vele figuren die Australiërs hebben verzonnen om toeristen bang te maken. Echte gevaren in Sydney zijn er ook: de weg oversteken (mensen rijden er aan de verkeerde kant, als je het mij vraagt!), de zon (het gat in de ozonlaag bestaat echt, ja), kubuskwallen (die doden meer mensen dan krokodillen en haaien samen), stroming in de zee en je hand in een gat stoppen waar giftige spinnen wonen… en toeslaan.