GO Blog | EF Blog Netherlands
Het laatste nieuws over reizen, taal en cultuur door EF Education First
Menu

Hoe verbeter je je gesproken Engels: 8 tips

Hoe verbeter je je gesproken Engels: 8 tips

Als je een taalstudent vraagt wat zijn doelen zijn, zegt bijna iedereen "mijn spreekvaardigheid verbeteren". Als je een vreemde taal leert, zul je met allerlei moedertaalsprekers praten - je leraar, serveersters in restaurants, taxichauffeurs en je huisbaas, dus het is van essentieel belang dat je je op je gemak voelt. Net als bij het verbeteren van schrijven, luisteren of een andere vaardigheid, zijn er technieken die je kunt gebruiken om je gesproken Engels gericht te verbeteren. Hier zijn acht van onze favorieten:

1. Praat, praat, praat

Laten we maar meteen beginnen met te zeggen dat er geen magische pil bestaat om beter te spreken. Dat zou te gemakkelijk zijn, toch? Eigenlijk is de beste manier om beter te spreken, spreken! Oefen vaak en met zoveel mogelijk verschillende mensen. Woon of studeer je al in het buitenland? Maak dan gebruik van de duizenden moedertaalsprekers in je directe omgeving, zoals je vrienden, hun familie, je collega's, klasgenoten, medewerkers in de coffeeshop, supermarkt, postkantoor en andere plaatsen waar je komt. Als je in je eigen land leert, vergroot dan je oefentijd door je klasgenoten na de les te ontmoeten, een taaluitwisselingspartner te zoeken of je aan te sluiten bij een online community van leerders.

2. Reflecteer op je gesprekken

Neem na afloop van je gesprek even de tijd om na te denken. Hoe is het gegaan? Hoeveel denk je dat je hebt begrepen? Hoe comfortabel voelde je je met dat onderwerp? Ben je onbekende woorden tegengekomen? Alleen al door er op deze manier over na te denken, vergroot je je zelfvertrouwen voor de volgende keer dat je spreekt (en geef je doelgerichte dingen om aan te werken, bijvoorbeeld woordenschat die je niet begreep).

3. Luister en lees

Je hebt woorden nodig om te kunnen praten, toch? De lessen zijn geweldig om woordenschat te leren, maar er zijn ook andere manieren om je woordenschat te vergroten: Kijk films, luister naar muziek, de radio en podcasts. Lees boeken, tijdschriften en blogs. Zoek tijdens het luisteren en lezen naar nieuwe en interessante uitdrukkingen, slangtermen en synoniemen, schrijf dit nieuwe materiaal op en zoek alles op wat je niet kent. Dit alles zorgt voor meer stof die je de volgende keer dat je oefent kunt gebruiken.

4. Maak spiekbriefjes

Een deel van de nervositeit rond spreken is het gevoel dat je niet weet wat je moet zeggen. Om dit tegen te gaan, kun je een spiekbriefje maken. Ga je naar de dokter? Onderzoek voor je afspraak woordenschat met betrekking tot je aandoening en een aantal veelvoorkomende zinnen die je waarschijnlijk nodig zult hebben. Gebruik de techniek voordat je een rekening gaat betalen, in een restaurant gaat eten, sollicitatiegesprekken voert, een klacht indient of voor elke andere situatie die je angstig zou kunnen maken.

5. Neem de telefoon op

De meeste mensen vinden telefoongesprekken bijzonder uitdagend. Waarom? Omdat we aan de telefoon de lichaamstaal van de ander niet kunnen zien of de mond van de ander niet kunnen zien bewegen, twee hulpmiddelen die echt helpen bij de communicatie. Om je zelfverzekerder te voelen aan de telefoon, begin je klein met telefoongesprekken met vrienden en ga je vervolgens over op meer uitdagende gesprekken, zoals het maken van afspraken of het stellen van vragen. (Dit is een goed moment om tip 4 te gebruiken en een lijst met vragen en nuttige woorden voor te bereiden om je te helpen tijdens je gesprek!)

6. Neem je stem op

We weten het, we weten het - de meeste mensen hebben er een hekel aan om hun stem opgenomen te horen worden - maar het is eigenlijk een hele goede manier om je spreekvaardigheid te verbeteren! Als je jezelf op band hoort, zie je dingen die je je misschien niet realiseert (misschien heb je de neiging om snel te spreken als je nerveus bent, slik je "s'en" in of mompel je). Aan de andere kant zou je aangenaam verrast kunnen zijn om te horen dat je veel beter spreekt dan je dacht! Voor bonuspunten kun je je opname meenemen naar je leraar of een vriend die moedertaalspreker is en je feedback laten geven.

7. Leer zinnen in plaats van losse woorden

Een andere tip om je spreekvaardigheid te verbeteren is om verschillende zinnen te gebruiken in plaats van losse woorden. (Je doet dit waarschijnlijk altijd in je moedertaal.) In plaats van automatisch te vragen "Hallo, hoe gaat het vandaag?", meng je het door andere uitdrukkingen te kiezen zoals "Hoe gaat het, man?" "Hey dude!" of "How ya going, mate?". (Wees wel voorzichtig: Sommige uitdrukkingen zullen erg informeel zijn en niet ideaal voor sommige situaties!)

8. Heb plezier

Laten we eerlijk zijn. Het is veel gemakkelijker om iets nieuws te leren als je er plezier in hebt. Maak je spreekvaardigheid leuker door tegen jezelf te praten als je alleen bent, door mee te zingen met populaire liedjes in het Engels, door tongue twisters te doen (Probeer onze top tongue twisters) of door één minuut "impromptu speeches" te houden over willekeurig gekozen onderwerpen (zoals slangen, koffie, India of onderwerpen als "Als ik de wereld zou regeren, zou ik...", "Drie verrassende feiten over mezelf" of "Wat was er eerst, de kip of het ei?"). Geweldige oefening en geweldig, dom plezier.

Wil jij ook vloeiend Engels spreken?Ontdek meer
Ontvang het laatste nieuws over reizen, talen en cultuur in de GO-nieuwsbriefAanmelden

Test je Engels in een paar minuten

Lees meer