8 tips om van je vliegangst af te komen
Sommige reizigers vinden vliegen doodeng. Hoewel het simpelweg wáár is dat vliegrampen een zeldzaamheid zijn, kan geen enkel goedbedoeld “Vliegen was nog nooit zo veilig!” een bange passagier echt geruststellen: angst luistert niet naar ratio of logica. En ironisch genoeg is juist het feit dat vliegtuigen haast nooit crashen voor veel mensen zo eng. Maar het vliegtuig is écht een van de veiligste vervoersmiddelen. In 2015 maakten meer dan 3,5 miljard passagiers samen 37,6 miljoen vluchten, terwijl er maar vier fatale ongelukken plaatsvonden.
Om er zeker van te zijn dat je alles kunt ontdekken en ervaren wat onze fantastische planeet te bieden heeft, leggen we hieronder uit hoe je van je vliegangst af kunt komen.
1. Wees niet bang voor turbulentie
We hebben zowel goed als slecht nieuws voor je. Het slechte nieuws is dat er door klimaatverandering waarschijnlijk meer turbulentie ontstaat, waaronder de zogeheten clear air turbulence die vanuit het niets lijkt te ontstaan. Het goede nieuws: turbulentie is weliswaar onprettig, maar echt niet zo gevaarlijk als je denkt. Tijdens het schudden kan een vliegtuig namelijk maar maximaal zes meter ongewild bewegen. Nog zoiets: de vleugels zullen er echt niet door afbreken. Soms kan zware turbulentie wel voor verwondingen zorgen, dus zorg er altijd voor dat je je gordel omhebt als het seatbelt-lampje brandt en sowieso altijd als je op je stoel zit.
2. Wees ook niet bang voor andere dingen
Vliegen is net als zwemmen: er is een continue stroom van lucht en ‘gaten’ in de lucht bestaan niet (behalve dan die turbulentie, zie hierboven). En net zoals je niet uit een meer of zee kunt vallen, kun je ook niet uit de lucht vallen. Ben je bezorgd om de motoren? Die worden ontzettend vaak gecontroleerd en zelfs in het uiterst zeldzame geval dat ze allebei op precies hetzelfde moment zouden uitvallen, dan kan een vliegtuig op tien kilometer hoogte nog altijd zo’n 160 kilometer doorglijden om een noodlanding in te zetten. Tot slot, voor wie bang is dat iemand tijdens een vlucht plotseling de nooduitgang opent: wees niet bang, want er zit een slot op de deur en door het drukverschil binnen en buiten de cabine kan dit broodje-aapverhaal nooit werkelijkheid worden.
3. Download een paar apps
Voor alles in het leven bestaat tegenwoordig een app en vliegangst vormt daar geen uitzondering op. De SOAR-app steunt je voor, tijdens en na een vlucht met video’s, informatie over turbulentie, een G-kracht-meter, weerberichten en nog veel meer. Ben je dol op statistieken, download dan de Am I Going Down-app. Die doet precies wat de titel belooft: je vult je vluchtinformatie in en ziet hoe groot de kans is dat je een ongeluk krijgt. Dat klinkt misschien behoorlijk morbide, maar aangezien vliegrampen zo zeldzaam zijn kunnen de statistieken heel geruststellend werken. Om aan te tonen hoe veelbetekenend de Am I Going Down-app is: als je van Londen naar New York vliegt, is de kans op een ongeluk 1 op meer dan 5.3 miljoen. Om op die precieze route te overlijden, moet je naar verwachting gemiddeld 14,716 jaar elke dag dezelfde vlucht nemen.
4. Leid jezelf af
Hoe minder je je bezighoudt met mogelijke risico’s, gekke geluiden en alle bewegingen die de stewards en stewardessen maken, hoe beter. Lees een boek of tijdschrift, speel een spelletje, kijk alle films die worden aangeboden en luister zo veel mogelijk naar je favoriete muziek. Zit er niks bij wat je leuk vindt? Slapen en eten zijn ook goede manieren om de tijd voorbij te laten vliegen.
5. Doe relaxoefeningen
Zelfs als je geen vliegangst hebt, kun je behoorlijk gestrest raken in die kleine stoelen met een gebrek aan beenruimte. Relax- en meditatieoefeningen kunnen dan superhandig zijn. Google er maar eens naar (of zoek ernaar in je appstore) en download of print ze zodat je ze zelfs tijdens de take-off en landing kunt uitvoeren. Ga regelmatig even wandelen als het seatbelt-lampje niet brandt, om je benen (en andere lichaamsdelen) te strekken.
6. Vertel het de crew of je medepassagier
Soms kan het helpen om je buurman, buurvrouw of het personeel te vertellen dat je bang bent. Vertel ze ook hoe ze je kunnen helpen: misschien wil je alleen gelaten worden, moet iemand je eraan herinneren dat je rustig moet in- en uitademen, of wil je graag dat iemand naar je angsten luistert. Stewards en stewardessen hebben ervaring in het geruststellen van bange passagiers, maar kunnen tijdens de start en landing waarschijnlijk niet naar je toekomen om je te helpen (dus dan kan je buurman of buurvrouw goed van pas komen).
7. Ga je angst te lijf met behulp van experts
Je kunt ook professionele hulp inschakelen door je angst of claustrofobie met workshops en therapiesessies te lijf te gaan. Veel luchtvaartmaatschappijen proberen hun passagiers te ondersteunen door zogeheten blootstellingstherapie of exposure therapy aan te bieden: je volgt dan een cursus waarbij je bijvoorbeeld informatie krijgen over wat er in de cockpit gebeurt of maakt een echte vlucht. Soms is het in de ogen kijken van je angst de beste therapie.
8. Focus op wat je in het vooruitzicht hebt
Denk aan de geweldige tapasrestaurants die je in Barcelona gaat ontdekken, de overheerlijke sushi die je in Tokio te wachten staat of de koffie die je straks zult drinken tijdens het mensen kijken in Notting Hill… Het bevindt zich allemaal aan het einde van de reis die je nu eenmaal even moet doorstaan – en waarvan je diep van binnen al weet dat-ie het waard zal zijn.