GO Blog | EF Blog Netherlands
Het laatste nieuws over reizen, taal en cultuur door EF Education First
Menu

8 tips voor in de eerste week op je nieuwe werk

8 tips voor in de eerste week op je nieuwe werk

Aan een nieuwe baan beginnen, voelt als een eerste schooldag: je vraagt je af wat je aan moet trekken en of je wel vrienden zult maken. Maar geen zorgen, dat hoort erbij (en nee, je ziet er niet dik uit in dat vest). Om de zenuwen van de eerste dagen weg te nemen en een steengoede indruk te maken bij deze nieuwe stap in je loopbaan, hebben we hier de beste tips voor jouw eerste werkweek.

1. WEES. OP. TIJD

Dit klinkt misschien als een no-brainer, maar is de sleutel tot succes. Zoals Woody Allen al zei: “Tachtig procent van succes is komen.” Het is simpel: door op tijd op je werk te verschijnen, laat je je baas zien dat je nog net zo verantwoordelijk en enthousiast bent als tijdens je sollicitatiegesprek.

2. Dress to impress

Je bent aangenomen, dus nu moet je je daarnaar (ge)dragen. Je kunt in het begin altijd beter een beetje overdressed zijn, maar je moet sowieso de bedrijfscultuur in gedachten houden. Geen enkele outfit schreeuwt meer ‘newbie’ dan een gladgestreken driedelig kostuum op het kantoor van een hippe start-up. De simpelste manier om er qua kleding bij te horen, is om je leidinggevende simpelweg naar de dresscode te vragen (duh!).

3. Luister, luister, luister

Heb je dat gehoord? In je eerste werkweek vliegt de informatie je waarschijnlijk om de oren. Je zult je meeste tijd kwijt zijn aan het verwerken van informatie, zoals waar de koffieautomaat staat en waar je de wc’s vindt. Zorg ook dat je niet blijft zitten met eventuele vragen die je hebt, wat ons naar punt 4 brengt:

4. Vraag, vraag, vraag

Ben je nieuwsgierig of snap je iets niet? Dit is hét moment om vragen te stellen. Beschouw je eerste werkweken als je wittebroodsweken. Je medewerkers en baas staan ontzettend open voor vragen, dus brand maar los! Bovendien is er niets ergers dan drie maanden te laat te moeten toegeven dat je iets wat zo simpel leek, bij nader inzien toch niet begrepen hebt. Door vragen te stellen laat je ook zien hoe enthousiast en geïnteresseerd je bent, wat altijd een goed teken is.

5. Weet wat je te doen staat

Weet je precies wat er van je verwacht wordt? Zo niet, dan is deze eerste week bedoeld om dat te ontdekken. Ga om tafel met je baas, bespreek je taakomschrijving en neem alle onduidelijkheden weg. Dat zal je werk een stuk makkelijker maken en je baas zal onder de indruk zijn van je proactieve werkhouding.

6. Ontdek de omgeving

Wennen aan je nieuwe werk bestaat voor een deel over het ontdekken van de wijk. Waar kun je het goedkoopst lunchen? Waar is de drogist en waar halen alle leuke mensen hun ochtendkoffie of middagthee? Als je deze praktische zaken weet, wordt je werkdag ineens een heel stuk prettiger.

7. Laat je privéleven thuis

We kennen het allemaal: dat WhatsApp-icoontje op je telefoon dat je sméékt om te reageren. En je staat waarschijnlijk te popelen om je vrienden over je nieuwe baan te vertellen. Maar hoe verleidelijk ook: blijf echt tot in de pauze van je mobiele telefoon af. Het is cruciaal om de eerste dagen een goede indruk te maken. Blijf daarom van je telefoon af om niet te verzanden in persoonlijke e-mails, Buzzfeed-quizjes en Facebook-updates.

8. Zeg luid en duidelijk “hallo, leuk je te ontmoeten!”

De eerste dagen voel je je misschien wat verlegen en dat is niet zo gek. Door de honderden nieuwe gezichten kan zelfs de levendigste extroverte persoon in een muurbloempje veranderen. Maar het is belangrijk dat je over deze verlegenheid heenstapt en je jezelf aan iedereen voorstelt. Zo kom je zelfverzekerd en vrolijk over en maak je een goede eerste indruk. Doe je best om de namen van je collega’s te herinneren, want er is weinig erger dan vijf maanden lang elk oogcontact met iemand te moeten vermijden omdat je zijn naam niet meer weet (en dat is waargebeurd. Sorry, Dave van accounting).

Bereid je voor op een carriere met een taalcursus in het buitenland!Ontdek meer
Ontvang het laatste nieuws over reizen, talen en cultuur in de GO-nieuwsbriefAanmelden