GO Blog | EF Blog Netherlands
Het laatste nieuws over reizen, taal en cultuur door EF Education First
Menu

9 tips om nieuwe woordenschat sneller te onthouden

9 tips om nieuwe woordenschat sneller te onthouden

Hoe goed je grammatica ook is, als je geen woorden kent waarmee je het kunt gebruiken, kom je (letterlijk) niet ver met je taalvaardigheden: Vocabulaire of woordenschat opent deuren naar nieuwe werelden en maakt een taal leren leuk en zinvol.

Maar het uitbreiden van het aantal woorden dat je kent is als een dieet: Je moet er wat moeite voor doen en er is geen magische truc of geheim of één aanpak die bij iedereen past. Iedereen moet uitvinden wat voor hem of haar werkt, maar geduld hebben, realistische doelen stellen en jezelf belonen als je ze haalt, zijn een goede strategie die je kunt aanvullen met een van de volgende punten.

1. Gebruik geheugentechnieken

Een populaire manier om woorden te onthouden is het gebruik van mnemonica, wat mentale snelkoppelingen zijn die je helpen om complexere concepten of woorden te onthouden. Je kunt bijvoorbeeld associaties maken tussen woorden: als je niet weet hoe het woord accommodatie moet spellen, vergeet dan niet dat er twee kinderbedjes (cribs) zijn die twee matrassen nodig hebben. Of je komt met een acroniem: Zoals, wanneer je naar de STORE moet gaan om Spaghetti, Tomaten, Olijven, Rijst, Eieren te kopen. Het probleem is natuurlijk dat je het acroniem, het liedje of de associatie nog moet onthouden, maar met een beetje oefening word je goed in het bedenken van creatieve en nuttige verbanden. En: hoe langer je nadenkt over acroniemen of associaties, hoe beter je de woorden die erbij horen onthoudt.

2. Creëer een leeromgeving

Als je gaat studeren in het buitenland, hoor en lees je de taal overal en leer je veel sneller door onderdompeling. Maar je hoeft niet naar het buitenland te gaan om het aantal woorden dat je kent langzaam te vergroten – je kunt een inspirerende en studievriendelijke omgeving creëren, waar je ook bent: koop tijdschriften of boeken in de nieuwe taal, kijk films en kook (of eet) het lokale eten.

3. Zet woorden in de context

Een goed idee om sneller meer woorden te leren is om ze in de juiste context te plaatsen: in plaats van lijsten met willekeurige woorden te schrijven, probeer ze in zinnen te zetten. Op die manier weet je hoe het woord in het echte leven wordt gebruikt. Plus, als je met grappige zinnen komt, zal het makkelijker zijn om ze te onthouden. Afhankelijk van de manier waarop je leert, kun je ook tekeningen maken of afbeeldingen vinden die de zinnen aanvullen en de woorden in hun natuurlijke omgeving plaatsen.

4. Leer van real-life situaties

Over de context gesproken: films, tv-programma’s, boeken, podcasts of liedjes zijn niet alleen een goede bron voor de meest voorkomende woorden, ze kunnen je ook helpen de woordenschat te onthouden omdat ze altijd geassocieerd worden met een scène, een persoon of een (real-life) gebeurtenis. Probeer dus boeken te lezen of films te bekijken in de originele taal (met ondertiteling) en zoek uit wat de woorden betekenen. Als je een zin ziet of hoort die je niet begrijpt, schrijf het dan op, zoek het op en begin het te onthouden.

5. Til het naar een hoger niveau

Als je het leren van talen naar een hoger niveau wilt tillen, laat dan voldoende ruimte voor mindmaps met bijbehorende woorden, synoniemen of antoniemen. Als je het maximale uit je leerproces wilt halen, probeer dan niet het woord in je moedertaal te vertalen, maar leg het uit en beschrijf het in de taal die je probeert te leren.

6. Vind manieren die voor jou werken

Iedereen leert anders, dus als je nog niet weet wat voor jou werkt, probeer dan zo veel mogelijk verschillende manieren – of een combinatie daarvan – te gebruiken: flashcards, apps, lijsten, spelletjes of post-its zijn geweldige manieren om woordenschat te onthouden. Hetzelfde geldt voor het vinden van het juiste moment: sommige mensen willen een bepaalde tijd apart zetten, anderen leren meer spontaan. Welke benadering je ook kiest, zorg ervoor dat je in een soort ritme komt – oefening baart kunst!

7. Maak het interactief

Net zoals je de juiste hulpmiddelen moet vinden die voor jou werken, is het ook belangrijk om de leerervaring zo compleet mogelijk te maken: lees niet alleen de woorden op kaartjes of lijsten – luister hoe ze uitgesproken moeten worden, zeg ze zelf hardop en schrijf of typ ze. Hoe meer je de ontmoeting met de woorden tot een ervaring voor alle zintuigen maakt, hoe beter. (Waarom eet je bijvoorbeeld geen ijs terwijl je leert hoe de verschillende smaken worden genoemd?)

8. Focus op handige woorden

Als je jouw woordenschat wilt uitbreiden omdat je bij een marketingbedrijf in het buitenland wilt werken, hoef je waarschijnlijk niet de romans van Shakespeare te lezen of je te richten op woorden die betrekking hebben op de Middeleeuwen. Hoe praktischer en populairder de woorden zijn voor je carrière, hobby’s en gesprekken in het echte leven, hoe gemakkelijker ze te leren zijn – én je zult ze vaker kunnen gebruiken. (Dit kan als een spel zijn: je kunt jezelf belonen elke keer dat je een bepaald woord gebruikt in een real-life gesprek).

9. Herhalen, herhalen, herhalen

Vergeet niet om niet alleen de nieuwe woorden te herhalen, maar ook de “oude dingen” die je denkt dat je al hebt onthouden. Je hoeft niet zo vaak naar de opgeslagen woorden te kijken als naar de nieuwe woordenschat, maar hoe meer je de woorden gebruikt, hoe beter je ze zult onthouden en herinneren.

Hoe goed is jouw taalkennis?Doe de gratis test!
Ontvang het laatste nieuws over reizen, talen en cultuur in de GO-nieuwsbriefAanmelden

Test je Engels in een paar minuten

Lees meer