GO Blog | EF Blog Netherlands
Het laatste nieuws over reizen, taal en cultuur door EF Education First
Menu

De beste manier om je brainpower een boost te geven? Leer een taal.

De beste manier om je brainpower een boost te geven? Leer een taal.

Als je iets goeds voor jezelf wilt doen, leer dan een andere taal. Ik geef toe dat dit hier misschien bevooroordeeld overkomt, maar wetenschappers staan aan mijn kant: Als je meer dan één taal spreekt, heb je niet alleen meer keuzes bij sollicitaties of als je je in de datingpoel stort, het kan ook je hersenstructuur veranderen en zelfs je hersengrootte vergroten: Het is bijna alsof je hersenen plotseling een sixpack en killer biceps hebben!

Deze opgepompte mentale spieren helpen je focussen, maken je creatiever en een betere analytische denker die een uitzonderlijk geheugen heeft en uitblinkt in plannen en redeneren. Kortom: talen leren kan jou en je hersenen veranderen van doorsnee mensen in supersterren!

Hier zijn vier indrukwekkende feiten over je hersenen wanneer ze een nieuwe taal leren:

Multitasken wordt een eitje

Als je twee talen kunt spreken, kun je je beter concentreren en irrelevante informatie uitfilteren. Door te schakelen tussen talen worden je hersenen flexibeler en kunnen ze gemakkelijker prioriteiten stellen. Maar maak je geen zorgen, eentaligen: Tweetalig zijn betekent niet automatisch dat je intelligenter bent, het betekent gewoon dat je hersenen de vruchten plukken van een training die ze beter maakt in het aangaan van mentale uitdagingen. Waarom doe je niet gewoon mee en maak je van je hersenen ook een uiterst gefocuste multitasker?

Grijze massa

De hersenen van mensen die een andere taal spreken hebben een dichtere grijze massa. Dit is misschien geen tastbare informatie, maar grijze massa bevat veel vezels en cellen die informatie verwerken. Het is een van de plekken waar veel van de magie van de hersenen gebeurt, dus hoe meer er is, hoe beter. Hoe ontwikkelt deze grijze massa zich dichter? Door regelmatig te trainen. Het juiste woord kiezen, met de juiste betekenis in de juiste taal, klinkt niet alleen als veel werk, het is ook veel werk - en het is het soort mentale training dat deze cellen en vezels aanwakkert. Dit maakt je hersenen sterker en brengt ze in topvorm.

Leeftijd speelt geen rol

We zijn nog niet klaar met het goede nieuws. Hoeveel kaarsjes er ook op je verjaardagstaart staan, je kunt je taalbrein trainen. Negeer alle mythes die je hebt gehoord: Volwassenen die gemotiveerd zijn en genoeg tijd investeren, kunnen de taal niet alleen net zo goed beheersen als jongere leerlingen, hun (taalleer)brein zal ook beter, sneller en sterker worden.

Versla dementie

Over leeftijd gesproken: Onderzoekers hebben ontdekt dat het leren en regelmatig spreken van een andere taal de ontwikkeling van de ziekte van Alzheimer kan verminderen en het begin van dementie met enkele jaren kan vertragen. Goed om te weten, ongeacht je leeftijd - voorkomen is altijd beter dan genezen.

Leer een taal met onsOntdek meer
Ontvang het laatste nieuws over reizen, talen en cultuur in de GO-nieuwsbriefAanmelden

Ontdek de wereld en leer een taal in het buitenland

Lees meer