De 8 leukste lentetradities ter wereld
Nu de lente z’n best doet om de laatste sporen van de winter uit te wissen, kunnen we eindelijk vooruitblikken op zonnigere dagen. En een van de dingen die de lente zo mooi maken, is hoe enorm verschillend dit seizoen wereldwijd wordt gevierd. Elk land heeft z’n eigen manier om het nieuwe jaargetijde te verwelkomen, bijvoorbeeld met een festival, parade of speciale maaltijd.
Ben je benieuwd hoe die festiviteiten er zoal uitzien? We geven je graag uitleg. Neem een duik in de lente en ontdek alles over onze favoriete voorjaarstradities over de hele wereld.
1. Waterfestival Songkran – Thailand
Dit jaarlijkse festival vindt kort na de lente-equinox plaats (het tijdstip in het jaar waarop de zon loodrecht boven de evenaar staat). Songkran komt van het Sanskriet-woord voor ‘astrologische overgang’ en wordt in Thailand gevierd als Nieuwjaarsdag. Festiviteiten bestaan onder andere uit een bezoek aan een boeddhistisch klooster, het langsgaan bij oudere mensen en natuurlijk het gooien met water. In de noordelijke hoofdstad Chiang Mai vinden de grootste feestelijkheden plaats, die tot wel zes dagen kunnen duren. Inwoners en toeristen gaan de straat op met emmers, hogedrukspuiten en waterpistolen van formaatje kanon: klaar om iedereen kletsnat te maken die op hun pad komt. Kinderen, volwassenen en bejaarden doen allemaal mee en dansen op de luide muziek op straat.
2. Paaseieren rollen in het Witte Huis – Verenigde Staten
De White House Easter Egg Roll schijnt te stammen uit 1814 en vindt elk jaar op paasmaandag plaats. Bij deze leuke traditie gaan kinderen in Washington D.C. naar het gazon van het Witte Huis om eieren te rollen met houten lepels en te hopen dat hun ei als eerste finisht. Wie meedoet aan de wedstrijd kan paaseieren en andere kleine prijzen winnen, dus met snoep in het vooruitzicht doen de kinderen meestal hun stinkende best. Het evenement wordt aanschouwd door de Amerikaanse president, zijn familie en een grote paashaas. Aangezien iedereen in een goede bui is en elke hoek van het terrein kleurrijk is versierd, is dit evenement een jaarlijks hoogtepunt.
3. Holi – Noord-India
Holi is ongetwijfeld een van de kleurrijkste festivals ter wereld en wordt gevierd door hindoes in Noord-India. De feestgangers gooien gekleurd poeder naar elkaar ter ere van de vele tinten van het voorjaar en de gebeurtenissen in de hindoemythologie. Het duurt meestal een hele dag en een nacht, het is ontzettend kleurrijk en een vrolijk evenement om het einde van de winter en het begin van de lente te vieren. Het kan soms wel behoorlijk hysterisch worden, dus we raden je aan om eerst je huiswerk te doen voordat je er naartoe gaat!
4. Nowruz – Centraal-Azië
Nowruz staat voor No (nieuw) en rouz (dag). Het wordt gevierd op de eerste dag van de Iraanse kalender en valt samen met de lente-equinox (meestal rond 21 maart). Deze “nieuwe dag” staat voor nieuw leven, een nieuw begin en de hergeboorte van de natuur. Hoewel de details per land verschillen, begint het vaak met mensen die hun huis schoonmaken maar mondt het algauw uit tot een meerdaags feest met kampvuren, verkleedpartijen en families die bijeenkomen. Dit duurt tot de dertiende dag van het nieuwe jaar, waarop iedereen z’n huis verlaat en buiten samenkomt op openbare plekken met vrienden en familie, om te genieten van muziek, te dansen en te eten.
5. Cooper’s Hill Cheese-Rolling and Wake – Gloucester, Groot-Brittannië
Tijdens het tweede bank holiday-weekend van het jaar vindt het kaasrollen in Gloucester plaats op Cooper’s Hill. Dit ligt op slechts een uur rijden van Bristol en het onschuldig klinkende evenement is een veel riskantere gebeurtenis dan je zou denken. Een grote ronde kaas wordt van de steile heuvel af gerold en een seconde later gooien de deelnemers zichzelf erachteraan. Wie als eerste over de finish komt, wint. Blauwe plekken, bebloede knieën en botbreuken zijn niet bepaald zeldzame bijwerkingen van deze nogal intense traditie. Het is een wat ruwere lente-welkomsttraditie dan gemiddeld, maar de inwoners van de stad houden dit tweehonderd jaar oude evenement vol trots in ere. Niet voor niets komen er elk jaar weer nieuwe én ervaren deelnemers op af.
6. Cimburijada – Bosnië
Op Cimburijada, vrij te vertalen als “Festival van het Roerei” wordt de eerste lentedag gevierd in het Bosnische stadje Zenica. Kort na zonsopgang komen mensen samen aan de oever van de Bosna-rivier, waar een gezamenlijke roerei-maaltijd wordt bereid. Mensen ontbijten er samen met vrienden, familie en bezoekers en luisteren naar muziek om het begin van de lente te vieren.
7. Lente-equinox in Teotihuacán – Mexico
Elk jaar komen duizenden in traditioneel wit geklede mensen samen bij de Teotihuacán-piramide zo’n vijftig kilometer ten noordoosten van Mexico-Stad om de lente-equinox te vieren. Deze jaarlijkse gebeurtenis vindt meestal plaats op 20 of 21 maart en veel feestgangers beklimmen ‘s ochtends de 360 traptreden naar de top van de piramide om dichter bij bepaalde energiebronnen te komen. Door hun armen in de lucht te steken en te genieten van de warmte van de zon, voelt het alsof ze genoeg ‘energie opslaan’ voor het hele jaar.
8. Floriade – Australië
De Floriade is ontstaan in 1988, toen parkmanager Peter Sutton en landschapsontwerper Chris Slotemaker De Bruine een voorstel deden om Australië’s 200e en Canberra’s 75e verjaardag te vieren met een grote bloemententoonstelling. Het resultaat was een prachtige, exotische bloemenexpo die zó omarmd werd door de lokale gemeenschap, dat het een jaarlijks terugkerende lenteviering werd. Elk jaar komen honderdduizenden mensen uit het nabijgelegen
Sydney en Brisbane om meer dan een miljoen bloemen te zien bloeien op een festival vol kleur, muziek en tuinbouw, dat een maand duurt.