De perfecte sollicitatiebrief schrijven: enkele tips
Welk onderdeel van het vinden van een baan is het zenuwslopendst? Het netwerken, het opstellen van een CV of je eerste sollicitatiegesprek? Een sollicitatiebrief schrijven is niet bepaald makkelijk, maar het hoort er nou eenmaal bij. Gelukkig kunnen we je helpen om hierin te slagen zodat die ene droombaan of buitenland stage van jou is!
De basisregels
Schrijf maximaal drie paragrafen, met elk drie tot vier zinnen. Stuur je de brief per e-mail? Plak de tekst dan in de body van de mail, zodat de ontvanger je verhaal meteen kan lezen. Gebruik je spellingscheck en lees je brief voor het versturen net zo vaak na alsof je hele loopbaan ervan afhangt.
De aanhef
Haal de Sherlock Holmes in jezelf naar boven en ga op zoek naar de naam van de HR-manager die je brief zal lezen. Zo hoef je niet te beginnen met het algemene “geachte heer of mevrouw”.
Paragraaf 1: Het allerbelangrijkste
In een sollicitatiebrief bewaar je niet het beste voor het laatst. Sterker nog: de eerste zin kan jouw sollicitatie al maken of breken. Verspil in deze eerste paragraaf geen zinnen aan voor de hand liggende zaken als je naam of het feit dat je solliciteert voor functie X of Y, maar kom meteen ter zake. Laat jezelf van je allerbeste kant zien en maak indruk door te vertellen waarom je niet alleen ontzettend veel zin hebt in een baan als deze, maar ook geknipt zou zijn voor de functie.
Paragraaf 2: Time to shine
Oké, dus jij denkt dat je bijzonder bent? Dan is deze tweede paragraaf de plek om dat te laten zien. Laat zien wat je al bereikt hebt in je carrière, pronk met je vaardigheden en benadruk je expertise. Let erop dat je je CV niet herhaalt, maar het aanvult door een verhaal te vertellen. Je kunt hier volzinnen gebruiken, dus maak daar gebruik van. Schrijf in een vriendelijke, toegankelijke vorm waaruit je je persoonlijkheid en je enthousiasme laat blijken. Wees stoutmoedig, maar ook bescheiden.
Paragraaf 3: Zorg dat je je huiswerk hebt gedaan
Doe onderzoek en maak je sollicitatiebrief persoonlijk. Lees je van tevoren in over het bedrijf, tot de LinkedIn-profielen en tweets van de medewerkers aan toe. Laat in je brief op een relaxte manier zien dat je een gepassioneerde expert bent die niet zomaar zijn zoveelste sollicitatiebrief copy-pastet. Denk goed na over een logisch bruggetje naar de laatste zin.
Eindig (heel) sterk
Eindig met een ijzersterke uitsmijter waarbij je in één zin samenvat waarom jij en de functie bij elkaar passen als yin en yang.
Formele afsluiting
Natuurlijk kijk je ernaar uit om in een persoonlijk gesprek meer over jezelf te vertellen en kun je indien gewenst meer informatie sturen. Blijf hier gefocust en ga niet bazelen.
Hoogachtend,
Vergeet je naam hier niet te vermelden.