De ultieme gids voor het perfecte tussenjaar
Tussenjaar
een geweldige manier om je leven te verrijken
een periode – vaak voor, tijdens of na de universiteit – waarin iemand vrij neemt om de wereld rond te reizen, talen te leren, te werken, vrijwilligerswerk te doen of stagiair te zijn.
Hoe je het ook bekijkt, een tussenjaar is een ideale gelegenheid om je te concentreren op je ontwikkeling en de tijd te gebruiken om de wereld te verkennen. Of je nu op het punt staat een tussenjaar te beginnen, of overweegt er een te nemen, je kunt er zeker van zijn dat het een hoop voordelen biedt. Je wordt onafhankelijker, hebt tijd om na te denken, en een nieuwe taal te leren, om er maar een paar te noemen.
Weet je niet waar je moet beginnen? Geen zorgen! We hebben de ultieme gids samengesteld met alle dingen die je moet overwegen wanneer je erover denkt om een tussenjaar te nemen.
1. Het geld sparen voor een tussenjaar
Bepaal jouw doelstellingen
Je hebt een heel jaar om zoveel mogelijk te doen. Daarom is het zo belangrijk om jouw uitgaven in een vroeg stadium in te schatten. Houd rekening met alle accommodatie-, transport- en levensonderhoudskosten. Zodat je het ‘leuke geld’ kunt berekenen dat je kunt uitgeven aan maaltijden, activiteiten en andere leuke dingen.
Doe onderzoek
Elke stad of elk land waar je naartoe reist heeft verschillende kosten voor levensonderhoud. Landen in Europa hebben bijvoorbeeld andere transportkosten dan die in de Verenigde Staten. Dus als je die kleine details goed onderzoekt, bespaar je geld als je ze hebt voorbereid. Je kunt er ook voor zorgen dat je jouw ervaring op elke locatie kunt maximaliseren, zodat je met minder het meeste uit een ervaring kunt halen.
Sparen
Niemand vraagt je om een kluizenaar te worden, maar kosten van sociale activiteiten lopen snel op. Wees gedisciplineerd en overweeg een tijdje te bezuinigen wanneer je spaart voor een tussenjaar. Je bespaart niet alleen geld, maar je krijgt al vroeg de gelegenheid om jouw budgetteringsvaardigheden te oefenen.
Werk
De grootste plezierfactor van een tussenjaar is dat je jezelf kunt bevrijden van het schema van 9 tot 5 waar je waarschijnlijk aan gewend bent geraakt. Om dat te doen, moet je ervoor zorgen dat je genoeg geld hebt, wat betekent dat je ervoor zorgt dat je een baan krijgt. Deze korte tijdsinvestering zal op de lange termijn zijn vruchten afwerpen. Daarnaast kun je jouw vrienden en familie vragen om geen geld uit te geven aan materiële cadeau’s. Vraag hen om die speciale dagen te gebruiken om bij te dragen aan jouw reisbudget! Wat is een beter cadeau?
Wees proactief
In een ideale situatie heb je nu jouw besparingsdoel bereikt, maar daar houdt de planning niet op. Nu is het tijd om jouw droom werkelijkheid te laten worden. Accommodatie, vervoer en activiteiten zijn vaak goedkoper als je online boekt na een beetje onderzoek, dus zorg ervoor dat je zoveel mogelijk van tevoren boekt.
2. Waar moet ik heen?
Vind je droombestemming
Deze reis draait helemaal om het verkennen van de plaatsen waar je altijd al van gedroomd hebt. Zorg ervoor dat je een bestemming kiest die je zowel cultureel als in jouw vrije tijd aanspreekt zodat je er het beste van kunt maken.
Dompel jezelf onder in een nieuwe taal en cultuur
Een tussenjaar is ook een geweldige kans om je cv te upgraden voor universiteiten en sollicitaties. Een nieuwe taal leren is een uitdaging, maar het is niet zo moeilijk als je volledig omringd bent door mensen die het dagelijks spreken.
Het belangrijkste is het vinden van een taal waarin je geïnteresseerd bent, evenals een taal die nuttig zal zijn voor toekomstige werkgevers. Het is een goed idee om een cursus te zoeken die niet alleen het leren van talen biedt, maar ook georganiseerde activiteiten waarmee je de omgeving kunt verkennen en jezelf volledig kunt onderdompelen.
Ontdek de wereld en leer een taal in het buitenland
Visumrechten / beperkingen
Het is niet het leukste onderdeel, maar wel van cruciaal belang. Zorg ervoor dat je jezelf vertrouwd maakt met de beperkingen die in jouw visum zijn vermeld. In sommige gevallen kan je mogelijk tijdelijk werk aanvragen, waardoor je minder uitgeeft en spaart terwijl je jezelf volledig onderdompelt in de lokale taal. Op sommige bestemmingen kun je misschien niet werken, maar heb je de kans om vrijwilligerswerk te doen! Controleer de beperkingen zodat je je cv kunt versterken met nieuwe ervaringen.
3. Tijdens je tussenjaar
Vastleggen
De herinneringen die je in deze tijd verzamelt, zullen van onschatbare waarde zijn. Als je een fotograaf, schrijver, scrapbooker of filmmaker bent, zorg er dan voor dat je die vaardigheden goed gebruikt en maak tijdens je reis content om te delen (of zelfs voor jezelf in de toekomst). Dit zal zeker een tijd zijn waar je in de toekomst op wilt terugkijken, dus het is een goed idee om een dagboek bij je te hebben. Denk elke dag na over wat je hebt gedaan en meegemaakt en denk erover om af te sluiten met drie dingen waar je dankbaar voor bent.
Stap uit je comfortzone
Het belangrijkste deel van het tussenjaar is om je te laten inspireren. Stap jouw comfortzone uit zodat je persoonlijk kunt groeien, maar ook je sociale kringen kunt vergroten. Tal van bedrijven organiseren speciale evenementen die zijn ontworpen om reizigers bij elkaar te brengen.
Bel naar huis!
Waarschijnlijk het belangrijkste punt! Terwijl je over de hele wereld reist, bel zeker nog naar huis en update je familie en vrienden. Blijf verbonden, deel en inspireer!