GO Blog | EF Blog Netherlands
Het laatste nieuws over reizen, taal en cultuur door EF Education First
Menu

8 dingen die je moet weten voordat je naar Londen verhuist

8 dingen die je moet weten voordat je naar Londen verhuist

Dus je hebt een besluit genomen: je gaat verhuizen naar Londen, één van de spannendste en interessantste steden ter wereld. Of je verhuizing nu voor de deur staat of slechts een vaag project in je achterhoofd is, hier zijn enkele must-knows die je zullen helpen om je overgang naar de Britse hoofdstad soepeler te laten verlopen. Lokale bijzonderheden, inpakadvies, connectiviteit, alledaags papierwerk - wij hebben het voor je geregeld...

1. In contact blijven

Verbonden blijven als je naar een nieuwe stad verhuist is essentieel en kan je helpen om je minder verloren te voelen. Koop bij aankomst in Londen een lokale pay as you go simkaart of een data-abonnement als je voor langere tijd blijft en specifieke eisen hebt (bellen naar het buitenland, grote bestanden kunnen versturen, etc.) Als (gratis) Wi-Fi voldoende is, vergeet dan niet dat luchthavens en de meeste instellingen gratis Wi-Fi aanbieden in ruil voor je data. TimeOut heeft een lijst samengesteld van restaurants en bars waar je gratis verbinding kunt maken.

2. Apps redden je leven

Gebruik Citymapper om je reis door de stad in kaart te brengen met route-, tijd- en prijsaanduidingen. Reserveer vooraf een taxi met Hailo of bestel op elk moment overal in de stad een ritje met Uber. Het beste? Je hebt geen contant geld nodig, alle betalingen verlopen via je vooraf geregistreerde creditcard. Trek in Koreaans eten? Laat je favoriete bibimbap thuisbezorgen met Deliveroo. Vergeet niet Met Office te downloaden voor weersvoorspellingen en Dojo of Great Little Place City Guide om op de hoogte te blijven van alle hippe dingen die in jouw stad gebeuren.

3. Gebruik een Oyster Card

De kans is groot dat je hebt gehoord van de almachtige Oyster Card - deze oplaadbare 'pay as you go'-reiskaart opent de deuren van de Londense metro, Docklands Light Railway en het bussysteem voor je. Koop hem online of op elk metrostation. Het openbaar vervoer in Londen strekt zich uit over zes zones en is nu bezig met de uitrol van een 24-uurs service: Night Tube (Central en Victoria lijnen) en buslijnen verbinden Centraal Londen met de buitenwijken van de stad. Sportievelingen kunnen hun hart ophalen bij Santander Cycles, fietsen voor korte ritten vanaf slechts £2. Black cabs, taxi's en Uber-auto's helpen je ook om je weg te vinden in de stad.

4. Maar papier blijft belangrijk

Je staat op het punt om de flat van je dromen te huren, maar je kunt je identiteitsbewijs niet vinden om te bewijzen dat je jezelf bent? Zorg ervoor dat je al je belangrijke documenten meeneemt, indien nodig vertaald in het Engels en gecertificeerd. Houd foto's en digitale en papieren kopieën van je documenten bij de hand, zodat je ze altijd bij je hebt. Een snelle checklist: een identiteitsbewijs met foto, bankafschriften, bewijs van werk (als je werkt), een referentie van je vorige werkgever en uitgeprinte cv's (als je actief op zoek bent naar een baan), een bewijs van adres zodra je een woning hebt gevonden (een elektriciteitsrekening op jouw naam bijvoorbeeld) en een bewijs van je plaats op de universiteit (als je studeert).

5. Londenaren spelen volgens hun eigen regels

Wat hebben vossen, voetgangers en postcodes met elkaar gemeen? Als je naar Londen verhuist, moet je ze allemaal kennen. Vossen, vraag je? De Britse hoofdstad zit vol met rode vossen. Het is niet ongewoon om er een tegen te komen in parken en achtertuinen. Jaywalking? Hoewel het in de meeste Europese landen illegaal is, kun je in Londen zonder schuldgevoel over straat (kijk wel uit voordat je het doet!). En in tegenstelling tot de meeste andere landen zijn de Britse postcodes behoorlijk uitgebreid. Ze bestaan uit een districtcode met kompaspunten en een serienummer van een subdistrict - SE1 8SE, bijvoorbeeld - en kunnen een echte indicator zijn van iemands sociale status - sommige postcodes stralen gewoon 'chique' uit.

6. De NHS is heilig (en je huisarts ook)

Er zijn een paar vervelende, maar zeer belangrijke dingen die je bij aankomst moet regelen: je inschrijven bij je plaatselijke huisarts is er daar één van. En hoe doe je dat? Zodra je een adres en een bewijs van woonplaats hebt, zoek je een praktijk in je postcodegebied op met behulp van de National Health System (NHS) indexen registreer je dan. Zo - zo erg was het toch niet?

7. Kom altijd voorbereid

Hoewel er in Londen minder neerslag per jaar valt dan in Milaan of Barcelona (moeilijk te geloven, maar waar!), is het verspreid over meer regenachtige dagen, waardoor het voelt alsof het constant regent. Zorg ervoor dat je waterdichte kleding, een "brolly" (paraplu) en warme jassen voor frisse dagen meeneemt.

8. Weet waar je staat met je werk

Als je als student naar Londen verhuist, is de kans groot dat je school of universiteit je een welkomstpakket heeft gestuurd met documentatie over de stappen die je moet nemen om jezelf te registreren of dat ze je kunnen helpen met het registratieproces. Werken in het Verenigd Koninkrijk vereist echter speciale documentatie: Vraag bij aankomst in Londen een nationaal verzekeringsnummer aan bij de plaatselijke overheidsinstanties om een begin te maken.

Verhuis met ons naar Londen. Je zult er geen spijt van krijgen, dat beloven we.Ontdek meer
Ontvang het laatste nieuws over reizen, talen en cultuur in de GO-nieuwsbriefAanmelden

Leer tot 10 talen in meer dan 50 top bestemmingen wereldwijd.

Lees meer