GO Blog | EF Blog Netherlands
Het laatste nieuws over reizen, taal en cultuur door EF Education First
Menu

10 dingen die je moet weten voordat je naar Barcelona verhuist

10 dingen die je moet weten voordat je naar Barcelona verhuist

Ingeklemd door zee en bergen en vol onvergetelijke wijken en verrassende hoekjes is Barcelona een populaire bestemming voor buitenlandse studenten en expats. Veel mensen denken aan een zonnige vakantiebestemming, maar het leven in Barcelona omvat ook het dagelijkse reilen en zeilen, zoals in elke stad.

Verhuis je naar Barcelona en wil je voorbereid zijn op je nieuwe routines? Hier zijn 10 dingen die je moet weten voordat je aan je avontuur begint.

1. Ze spreken Catalaans

Hoewel je je zult redden door alleen Spaans te spreken, zul je merken dat als je begint te integreren met de lokale bevolking, ze vanzelf terugvallen op hun eerste taal, het Catalaans (wat volkomen begrijpelijk is). Het goede nieuws? Als je ervaring hebt met Frans of Spaans zul je Catalaans in een handomdraai onder de knie hebben.

2. Transport

Barcelona is gemakkelijk te navigeren, grotendeels dankzij de rasterindeling, zoals in de omvangrijke wijk Eixample. Om je te verplaatsen maak je gebruik van een mix van diensten, waaronder bussen, trolleys en het metrosysteem, met 12 lijnen en meer dan 100 haltes.

Bicing, het fietsdeelsysteem van de stad, is ook betaalbaar en gemakkelijk te gebruiken. Aan de andere kant, als je besluit om je eigen fiets te kopen, zorg dan dat het een onopvallend model is en zorg voor een goed slot: fietsendiefstal komt helaas vaak voor in Barcelona.

3. Papierwerk

Blijf je langer dan 90 dagen? Je hebt een NIE (número de identificación de extranjero) nodig om een bankrekening te openen, een arbeidscontract af te sluiten, een auto te kopen en nog veel meer. Hoewel het een heel gedoe kan zijn om de NIE in Barcelona te regelen, kun je hem aanvragen bij de Spaanse ambassade in je eigen stad.

Een ander stuk papierwerk dat je moet regelen is je empadronamiento (registratie bij je plaatselijke gemeente) om toegang te krijgen tot het openbare gezondheidszorgsysteem. Kortom: met een beetje onderzoek kom je een heel eind voor je aankomst!

4. Woningen

Als gevolg van vraag en aanbod, de effecten van de groei van het aantal toeristen zoals geïllustreerd door Airbnb, en de aanwezigheid van opkomende professionals die naar Spanje verhuizen om bij grote bedrijven te werken, is huisvesting in Barcelona een stuk duurder geworden.

De meeste jongeren kiezen ervoor om appartementen te delen met vrienden om de kosten laag te houden, wat ook een geweldige manier is om vrienden te maken in een nieuwe stad. Onderhuur of onderhuur regelingen zijn ook niet ongewoon - wees je er wel van bewust dat deze weinig of geen rechtsmiddelen bieden tegen uitzetting.

5. Barcelona ≠ Barça

Neem een voorsprong op andere expats door al vroeg te weten dat Barça geen afkorting is van "Barcelona". Nee, het is de afkorting van hun beroemde voetbalteam. De stad heeft echter wel een verkorte versie, namelijk Barna.

6. Het schema

Afhankelijk van waar je vandaan komt, moet je even wennen aan het tijdschema van Barcelona. Met het avondeten om 22.00 uur en uitgaansavonden die pas na 1.00 uur beginnen, moeten je lichaam en geest zich aanpassen. Maar als dat eenmaal het geval is, zul je het moeilijk vinden om weer zo vroeg te gaan eten als vroeger!

7. Jong en internationaal

Studenten uit het buitenland zijn dol op Barcelona. Als gevolg daarvan zijn er (letterlijk) mensen van over de hele wereld die taaluitwisselingen houden in gezellige koffietentjes en bars, en meetups voor alle interesses die snel geregeld zijn via Couchsurfing en Facebookgroepen. Wil je je Catalaans of Spaans oefenen? Neem een "tandem" taaluitwisselingspartner en praat met elkaar.

8. Ontspannende expat-scene

Aan de andere kant betekent het feit dat het zo'n aantrekkelijke optie is voor jonge expats dat niet iedereen voor de lange termijn blijft. Zoals met elke studie- of woonervaring in het buitenland, versterk de vriendschappen die je maakt terwijl je in de stad bent en wees voorbereid op langeafstandsvriendschappen. Maar vergeet niet dat er altijd nieuwe mede-expats (en ook plaatselijke bewoners!) zijn om bevriend mee te raken.

9. Heel veel toeristen

Barcelona is nooit geen grote trekpleister in West-Europa - misschien wel in het hele continent. Als je een tijdje in Barcelona bent, begin je wat afstand te nemen van de guiris (toeristen). Vooral in de zomer lijkt Barcelona superdruk, ondanks de perfecte grootte. Wil je van de toeristische paden af? Vraag de plaatselijke bevolking om advies en sla misschien Las Ramblas over.

10. Familiegerichte cultuur

Op zondag is de lokale bevolking vaak weg om uitgebreid te lunchen met hun familie. Tenzij je in een lokale familie trouwt, zul je misschien merken dat je, zelfs als je een tijdje in Barcelona hebt gewoond en een paar Catalaanse vrienden hebt, nooit bij hen thuis wordt uitgenodigd.

Maak je geen zorgen. Het is niet echt een culturele norm om vrienden uit te nodigen, zelfs niet voor een etentje of om iets te vieren. Wat je wel veel zult doen, is diezelfde vrienden buiten zien: in het park, wandelen, winkelen en in restaurants en cafés.

Studeer Spaans in BarcelonaOntdek meer
Ontvang het laatste nieuws over reizen, talen en cultuur in de GO-nieuwsbriefAanmelden

Leer tot 10 talen in meer dan 50 top bestemmingen wereldwijd.

Lees meer