11 dingen die je vast nog niet wist over de London Eye
De London Eye is een van de meest geliefde bezienswaardigheden van de stad. Het biedt een adembenemend uitzicht over de stad, een welkome onderbreking van de drukte en een ongeëvenaard fotomoment. Maar er zit meer achter dit gigantische reuzenrad op de Thames dan je denkt. Als eerste...
1. Noem het geen reuzenrad
De London Eye is een cantilevered observation wheel. Dit is een hele mond vol, maar het is belangrijke kennis om indruk te maken op je vrienden: Cantilevered, te vertalen als vrijdragend, betekent dat de hele structuur slechts aan één kant verankerd is door een A-frame. En het is niet zomaar een cantilevered obversation wheel, het is 's werelds hoogste cantilevered obversation wheel.
2. 75 (miljoen) is een magisch getal
Het duurde zeven jaar en kostte 75 miljoen pond om de London Eye te bouwen. De bouw begon in 1998 en de belangrijkste onderdelen van de attractie werden ter plaatse gebouwd en verscheept naar de bouwplaats waar het wiel in elkaar werd gezet. Het London Eye werd formeel geopend op 31 december 1999. Door enkele technische problemen moest het publiek wachten tot maart 2000 om de eerste rit te maken.
3. De goeie ouwe tijd
Aanvankelijk stond de London Eye bekend als de Millenium Wheel, maar in 2011 werd het veranderd in de London Eye.
4. Capsule met uitzicht
Over royals gesproken: Op een heldere dag kun je ongeveer 40 km zien vanaf de top van de London Eye - dat is zo ver als Windsor Castle in de verre buitenwijken van de stad.
5. Waar is capsule nummer 13?
De capsules van de London Eye zijn genummerd van 1 tot 33, hoewel er eigenlijk maar 32 capsules zijn. Om bijgelovige redenen ontbreekt nummer 13.
6. Wat hebben dubbeldekkerbussen ermee te maken?
Elke capsule vertegenwoordigt één van de stadsdelen van Londen, weegt 10 ton en biedt plaats aan 25 mensen: Dat zijn 800 mensen - of 11 rode dubbeldekkerbussen - per omwenteling van het wiel.
7. En telefooncellen?
De London Eye is het op drie na hoogste bouwwerk in Londen. Het is 135 meter hoog - net zo hoog als 64 rode telefooncellen op elkaar. De omtrek van het wiel is 424 meter, wat gelijk staat aan 201 telefooncellen.
8. Huur een capsule
De capsules van de London Eye zijn niet alleen bedoeld voor sightseeing - je kunt er van alles in doen: wijnproeven, chocolade proeven of champagne proeven. Als je de dingen naar een heel nieuw niveau wilt tillen, waarom huur je dan niet een Cupid's Capsule en scoor je belangrijke bonuspunten bij je date? Serieus, ze zullen gegarandeerd onder de indruk zijn.
9. Light up the (Sk)Eye
De London Eye is 's nachts verlicht, maar het kan ook veranderen in een eigen lichtshow - om het huwelijk van prins William en Kate Middleton te vieren, werd het verlicht met een Union Jack (de Britse vlag).
10. Grootste Fan
Het gerucht gaat dat Kate Moss het London Eye maar liefst 25 keer heeft bezocht en dat ze het huidige bezoekersrecord voor beroemdheden in Groot-Brittannië op haar naam heeft staan.
11. Nét iets sneller dan een snelle schildpad
De London Eye beweegt met een snelheid van 0,9 km per uur en het duurt 30 minuten om één volledige omwenteling te maken. Met deze snelheid gaat het wiel elke seconde 26 cm vooruit en hoeft het niet eens te stoppen voor mensen om in of uit te stappen. (Het wiel pauzeert wel om gehandicapten en ouderen veilig in en uit de capsules te laten stappen).
Foto door Darmvlinder, Flickr / Creative Commons