Hoe je kan eten zoals Japanners
Het is algemeen bekend dat de Japanse keuken niet alleen lekker is, maar ook nog eens heel goed voor je is. Dit komt deels door de eersteklas ingrediënten die worden gebruikt, maar het komt ook door een supergezonde houding ten opzichte van wat ze in hun lichaam stoppen.
Wetenschappers hebben gekeken naar het traditionele Japanse dieet en raden aan dat als je een paar weken (of heel je leven) doorbrengt met het eten van hun gebruikelijke gerechten met vers voedsel, onverwerkte lekkernijen en af en toe een geproduceerd product, je lichaam (en smaakpapillen) je zullen bedanken. Je hoeft het me geen twee keer te vertellen... Geef de sashimi maar door!
Leer je tafelmanieren
Voordat we gaan eten, zijn er een paar dingen die handig zijn om te weten als je in Japan eet of dineert met Japanse gasten. Je mag je eten bijvoorbeeld nooit hoger dan je mond houden, en hoewel je stokjes moet gebruiken om de vaste stukken eten in een soep te eten, mag je ze nooit gebruiken om in je eten te steken. Het is ook onbeleefd om ze op de zijkant van je kom of bord te laten rusten - gebruik een rustplaats als die aanwezig is, of de verpakking waarin ze zijn geleverd.
Overdrijf niet
Om echt te eten zoals Japanners eten, zou je ook moeten denken als een Japanner. Er is een traditioneel gezegde, “Hara hachi bu”, wat betekent dat je moet stoppen met eten als je voor 80% vol zit. Eindelijk - je hoeft niet meer je broek los te knopen na een maaltijd!
Het ontbijt is hartig
Een traditioneel Japans ontbijt bestaat uit miso soup, rijst en gerechten zoals gegrilde vis, gedroogd zeewier (nori), augurken, gefermenteerde sojabonen (natto) en groenten. Je zult niets gefrituurd of te vettig vinden, want deze gerechten zijn ontworpen om licht te zijn en je voldoende eiwitten te geven voor je dag
Investeer in een lunchbox
De lunch in Japan bestaat vaak uit rijst- of noedelgerechten zoals ramen, soba en udon bowls. Veel mensen nemen ook een lunchpakket, een zogenaamde bentō, mee naar de les of naar werk. In een bentō-box zou er een omelet met ei en rijst, rijstballen gewikkeld in zeewier, gekookte eieren gemarineerd in sojasaus, gehaktballetjes of een kipcurry kunnen zitten. Er is ook een leuke gewoonte om te proberen lunchgerechten schattig te maken - zoals het snijden van plakjes appel in de vorm van konijnenoren!
Diner is de hoofdmaaltijd van de dag
Het avondeten bestaat bijna altijd uit rijst. Enkele veel voorkomende gerechten zijn kip-katsu-curry en sushi, en je zult waarschijnlijk ook soep, augurken (tsukemono) en groentegerechten hebben. Restjes kunnen de volgende dag ook gewoon in de bentō box worden gedaan.
Word gek op matcha
Groene thee is de go-to-drank en wordt vaak naast een maaltijd gedronken. Matcha – een soort groene thee in poedervorm die meer cafeïne bevat – is zelfs buiten Japan super populair geworden en zit boordevol antioxidanten, die goed zijn voor een gezond hart.
Het is goed om seizoensgebonden te eten
Er ligt een sterke nadruk op verbondenheid met de veranderende seizoenen in de Japanse cultuur, en het eten van ingrediënten die op dat moment in het seizoen zijn, is een groot deel van het nationale dieet. Als je een tijdje in Japan woont, verwacht dan dat de menu's om de paar weken veranderen om weer te geven wat goed is in die tijd van het jaar. Seizoensgebonden eten is ook milieuvriendelijker, omdat het betekent dat er minder voedselproducten vanuit het buitenland naar het land worden geimporteerd als ze niet lokaal kunnen worden geoogst.
Je zult veel verse vis zien
Japan bestaat uit meer dan 6.000 eilanden, dus het is geen verrassing dat er veel verse vis op het menu staat. Verse, rauwe vis is een hoofdbestanddeel van sushi - een soort traditionele Japanse keuken die bestaat uit gekookte rijst met groente-, vis- of zeevruchtengarnituren die internationaal gewaardeerd wordt. Hoewel er ook vleesgerechten met rundvlees en kip te vinden zijn, zijn het de vis en zeevruchten die hier het meest worden gegeten.
Top tip – probeer de gefermenteerde voedingsmiddelen van Japan
Fermentatie is de basis van veel van de klassieke Japanse gerechten. Gefermenteerde voedingsmiddelen zitten vol met nuttige microben en voedingsstoffen die fantastisch zijn om je darmen gezond te houden en je hersenen en lichaam goed te laten functioneren. Miso is een hartige pasta gemaakt van gefermenteerde sojabonen die de basis vormt van de geliefde misosoep, en nattō is een gerecht van kleverige, gefermenteerde sojabonen. Japan is de thuisbasis van de meeste mensen ter wereld die meer dan 100 jaar oud zijn geworden, dus ze doen duidelijk iets goed - negeer de augurken aan tafel niet!