GO Blog | EF Blog Netherlands
Het laatste nieuws over reizen, taal en cultuur door EF Education First
Menu

Een baan in het buitenland: 9 tips!

Een baan in het buitenland: 9 tips!

Er zijn genoeg redenen te bedenken om te werken in het buitenland. Je leert een nieuwe taal, een nieuwe cultuur en nieuwe mensen kennen. Het opent de deuren naar je internationale carrière met baankansen over heel de wereld. Kortom, als je de kans hebt om naar het buitenland te gaan – doe het!
Wanneer je eenmaal de beslissing hebt genomen om te werken in het buitenland is het enkel een kwestie van een goede voorbereiding. Met deze 9 tips maak je een vlotte overstap naar de internationale baan van je dromen!

1. Werkvergunningen en visa

Je mag dromen en plannen zoveel je wil, waar je uiteindelijk zal gaan werken in het buitenland zal ook afhangen van de visa of de werkvergunningen die beschikbaar zijn voor jouw nationaliteit. Daarom zal het vinden van de juiste documenten die je nodig hebt om legaal te kunnen werken in een ander land – en wat je precies ervoor moet doen om deze documenten te krijgen – de eerste stap zijn. Visa en werkvergunningen kunnen veel tijd en geld kosten. Wees er dus op tijd bij! Op de website www.passportindex.org kan je de kracht van je paspoort testen en ontdekken voor welke landen je zoal een visum nodig hebt.

2. Levenskwaliteit

Volgende op de lijst: geld! Probeer te beramen hoeveel je gemiddeld per maand zal uitgeven aan vaste kosten (huur, belastingen, water- en electriciteitsrekeningen). Als je een zicht wil hebben op de variabele kosten – hoeveel een biertje of een bioscoopticket kost – dan kan je de website van Numbeo consulteren. Meer budgetvriendelijke tips voor op reis nodig?

3. Het vinden van een baan en een huis

Belangrijker dan het vinden van een baan is misschien ook wel een dak boven je hoofd. De zoektocht naar beiden kan vaak heel stressvol zijn en brengt een hoop onzekerheid met zich mee. De eerste weken kan je prima logeren in een Airbnb, maar nadien wordt het lastiger. Sommige bedrijven bieden een relocation pakket aan expats aan. Vraag zeker na of je hier recht op hebt. Wil je de uitdaging aangaan en werken in het buitenland, maar wil je wat extra ondersteuning? Neem dan een kijkje op de website van StudentJob Nederland. Na je sollicitatie neemt het team van StudentJob Nederland uiterlijk binnen drie dagen contact met je op en helpt je op weg gedurende het hele traject, geeft je passend advies en zij biedt een relocation package aan. Dit houdt in dat het team van deze vacaturebank je helpt met het regelen van je ticket tot en met je verzekeringen en huisvesting. Zo heb je helemaal geen zorgen meer!

4. Plan je vrije tijd

Hoeveel vrije tijd of dagen ziek kan je opnemen in je droombestemming? In het begin niet meteen een belangrijke factor van overweging, maar al gauw een “dingetje”. Je wil uiteraard de vrijheid om je nieuwe thuis te ontdekken of om af en toe eens terug naar Nederland te reizen. En dan heb je nog familie en vrienden die graag op bezoek willen komen in je nieuwe thuisland. Zorg er dus voor dat je genoeg tijd en geld hebt om af en toe te reizen. Het land met de meeste vrije dagen vanuit de overheid is Colombia, Mexico heeft de minste vrije dagen.

5. Werk aan je net netwerk

Het hebben of opbouwen van een netwerk in een ander land is van cruciaal belang. Gelukkig kan je tegenwoordig makkelijk online netwerken met mensen uit je branche. Vraag om hulp, advies en kennis van banen en sollicitatieprocedures. Zij kunnen misschien de spreekwoordelijke voet tussen de deur krijgen als het gaat om het vinden van een baan. Dus wees actief op LinkedIn en (zelfs) Twitter. Kom te weten of je best zelf naar een baan kan zoeken of nood hebt aan een recruiter die je helpt bij het vinden van en solliciteren op functies binnen je branche.

6. Lokaliseer je CV

Ieder land heeft andere opvattingen over hoe een CV eruit hoort te zien. In sommige landen is het namelijk helemaal niet gebruikelijk om een foto op je CV te plaatsen. Leer daarom alles over de lay-out, inhoud en formaliteiten voor het schrijven van een gepaste CV en sollicitatiebrief. Zorg dat je weet welke persoonlijke gegevens je moet delen en welke documenten of referenties je moet aanleveren bij het versturen van je sollicitatie.

7. Diploma’s en certificaten

Afhankelijk van je opleiding, vaardigheden en werkervaring kan je nieuwe thuisland je vragen om een extra (taal-) diploma of certificaat. In sommige landen moet je een internationale taaltest afleggen om te mogen werken of studeren in het buitenland. Voor meer informatie over Engelse taalexamens en certificaten kan je vinden op onze Engelse examensite.

8. Heimwee is oke

Bereid je voor: er gaat gejankt worden. Het starten van een nieuw hoofdstuk in je leven, het verkennen van iets nieuws, het verbreden van je horizon zijn hopelijk enkele van de redenen waarom je wil werken in het buitenland. Maar verwacht een cultuurshock, heimwee, het gemis van paprika chips en truffel mayonaise, en sommige “maar waarom”-vragen worden gevolgd door “dat is hier gewoon” antwoorden. Het overkomt de beste (geloof me: ik smokkel al maanden Gouda over de grens). Zie het als een teken van iets geweldigs, je staat op het punt om nieuwe dingen mee te maken die je een leven lang gaat herinneren. En je kijkt binnenkort heel anders naar Nederland.

9. Ga ervoor!

Maak van je dromen, een plan voor de toekomst!

Start je internationale carrière!Ontdek meer
Ontvang het laatste nieuws over reizen, talen en cultuur in de GO-nieuwsbriefAanmelden

Wil je een taal in het buitenland leren? Bestel een gratis EF brochure.

Lees meer