Een goed begin is het halve werk: 10 handige reistips
Ga jij bijna op reis? Zorg dan dat je je net zo goed voorbereidt als een doorgewinterde globetrotter dat zou doen. Hier vind je de tien beste reistips:
1. Ken de regels
De regels wat betreft hoe lang je in een land mag blijven verschillen per land. Zorg dat je de regels van jouw bestemming kent, en dat je (indien nodig) het juiste visum op zak hebt. Check daarnaast of jouw paspoort nog geldig is tot minstens zes maanden na je geplande thuiskomst, dat is voor veel landen namelijk een eis. En tot slot, zorg dat je de juiste vaccinaties gehad hebt. Op internet of via je huisarts kun je informatie krijgen over welke prikken jij nodig hebt. Het is handig dit een paar maanden van te voren te plannen, aangezien je voor sommige vaccinaties herhaalprikken moet krijgen.
2. Stay connected
We kennen het allemaal: je zit midden in een What’s App gesprek dat je leven misschien wel gaat veranderen, maar je hebt nog maar vier procent batterij dus je moet super snel typen om alles te zeggen wat je kwijt moet voordat je telefoon uitvalt. Geen fijn gevoel, en de enige die je op dat moment kan helpen is je oplader. reistip 2 van deze checklist is daarom: zorg dat je altijd je oplader bij je hebt. Neem ook een draagbare oplader mee zodat je altijd kunt opladen, waar je ook bent op de wereld.
3. Stippel je route uit
Als je een smartphone of table met iOS of Android bij je hebt, hoef je nooit meer bang te zijn dat je verdwaalt. Google heeft het namelijk mogelijk maakt kaarten offline op te slaan zodat je ze ook kunt gebruiken als je geen internet hebt (zeg maar dag tegen hoge telefoonrekeningen). Je kan regio’s zo groot als Parijs opslaan en tot zes kaarten tegelijk. Als je dus al weet welke steden je gaat bezoeken tijdens je reis, maak het jezelf dan makkelijk en download de kaarten voor je vertrekt.
4. Go local
En als we het dan toch over telefoons hebben.. Als je voor langere tijd naar een bepaald land gaat is het de moeite waard te investeren in een lokale simkaart. Op die manier kun je contact houden met (lokale) vrienden, taxi’s bellen en internetten zonder dat je je druk hoeft te maken over de kosten of WiFi. Nog een tip: zorg dan wel dat je een telefoon zonder simlock bij je hebt, anders kun je de lokale simkaart niet gebruiken.
5. Doe genoeg research
Voordat je vertrekt is het leuk en handig alvast wat dingen uit te zoeken. Bijna alle steden, zelfs de kleinere, hebben een website met een lijst van lokale evenementen die de komende tijd worden georganiseerd. De lokale editie van TimeOut magazine is daarnaast ook een goede bron voor dat soort informatie. En schroom niet een oproep voor tips te doen op social media. Je zult verrast zijn hoe veel mensen het leuk vinden hun ervaring en reistips te delen over bestemmingen waar zij al geweest zijn. Hoe meer research je van te voren doet, hoe beter je bent voorbereid en hoe meer zin je krijgt in je reis!
6. Netwerken
Als je alleen op reis gaat, maar niet persé je hele trip alleen wil doorbrengen, begin dan alvast met netwerken voor je vertrekt. Laat zo veel mogelijk mensen weten waar je heen gaat, bijvoorbeeld door een reisblog te starten (Tumblr is een fijne omdat je daar kunt hashtaggen naar bijvoorbeeld bestemming) en door mensen toe te voegen op Facebook of Instagram. Nogmaals, de meeste mensen vinden het alleen maar leuk om hun tips te delen en een koffie met je te drinken als ze nog in de buurt zijn.
7. Spot it, snap it, save it, show it
Laat me raden, je gaat waarschijnlijk duizenden foto’s maken tijdens je reis. Iedere nieuwe stad, elk mooi zwembad, iedere morning cappuccino en ieder historisch monument staan vast fantastisch op je Instagram tijdlijn. Maar als je op de ouderwetse manier foto’s maakt (met een camera in plaats van een telefoon) zijn er betere manieren om ze op te slaan dan via Instagram. Zet ze bijvoorbeeld op je blog of maak een online foto galerij op Flickr of Snugmug. En vergeet niet onze tips voor fotograferen op reis door te lezen!
8. Leer de lokale taal
Als je weet hoe je moet communiceren met de lokale bevolking, maak je veel makkelijker vrienden en voel je je sneller thuis, zelfs als je maar een paar dagen blijft. Je hoeft de taal niet vloeiend te spreken, maar als je een paar basiszinnen kent helpt dat een hoop. Neem verder een zakwoordenboekje (niet duur en weegt bijna niks) en leer vast wat zinnen uit je hoofd. In staat zijn een taxi te reserveren, boodschappen te doen of je allergieën uit te leggen aan een dokter die geen Engels spreekt kan letterlijk je leven redden.
9.Neem cash mee
In de meeste landen, vooral de minder ontwikkelde, is het nog steeds noodzakelijk cash bij je te hebben (tenzij je naar Zweden gaat, waar de overheid streeft naar een cash-vrije maatschappij). Je wil niet in de worst case scenario terecht komen waar je niet kunt betalen voor eten, vervoer of je accommodatie omdat er geen pinautomaat in de buurt is. Let wel op zakkenrollers, bewaar nooit al je geld op dezelfde plek en leg het al helemaal niet onder je matras in je hotelkamer.
10. Pak de perfecte tas
Onze laatste reistip gaat over misschien wel het minst leuke deel van je trip: inpakken. Niets zo irritant als een zware tas mee slepen vol dingen die je waarschijnlijk toch niet gaat gebruiken en die te vol zit om leuke dingen mee terug te kunnen nemen zonder dat je moet bij betalen op het vliegveld. Om deze situatie te voorkomen is het handig het meest essentiële deel van je trip goed aan te pakken. Neem bijvoorbeeld alleen handbagage mee als je een weekendje weg gaat, rol je kleren op in plaats van ze op te vouwen en heroverweeg ieder item dat je hebt ingepakt voor je je koffer dicht ritst. Je hebt veel minder nodig dan je denkt. Echt waar.