Een semester in het buitenland op je 16e – Hoe ervaren de ouders dat?
Jaarlijks twijfelen duizenden studenten over hun vervolgopleiding. “Hoe maak je de goede keuze, wat past bij mij, wat wil ik in de toekomst gaan doen?” zijn allemaal vragen die bij dat proces horen. Daarnaast ben je tegelijkertijd bezig met het afronden van een belangrijke fase in je leven: de middelbare school, en gaat er veel tijd en energie naar je eindexamen.
Meer en meer studenten kiezen er dan ook voor om dit niet allemaal tegelijkertijd te doen en een tussenjaar te nemen. Het moment om je rustig te orienteren maar ook ervaringen op te doen die kunnen helpen bij dit keuzeproces. Veel studenten kiezen ervoor om een deel van dit tussenjaar in te vullen in het buitenland. Een unieke kans om te reizen, een taal te leren of verbeteren, internationale contacten op te doen en uit je comfort zone te stappen.
Die keuze maakte ook Stef door te kiezen voor een tussenjaar waarin hij een reis maakte naar Singapore. Hoe stonden zijn ouders tegenover dit idee en hoe hebben zij zijn reis ervaren?
Wat vonden jullie ervan toen je kind het plan voor het eerst voorstelde?
Ouders van Stef: “Eerste reactie: schrikken en de gedachte waarom nu, hij moest nog 16 worden. Maar ook direct wel de gedachte dat we zeker niet direct Nee moesten zeggen. Stef heeft altijd al interesse in het buitenland gehad en we hadden direct al door dat dit voor hem een serieus plan was. Stef had al het een en ander voorbereid en vervolgens hebben wij hem de verantwoordelijkheid gegeven om zijn plannen verder uit te werken.
Met hulp van EF en school heeft hij dat op een uitstekende manier gedaan. Wij hebben ondertussen zelf ook met elkaar dit goed besproken en ook zelf contact gezocht met EF en school. Al met al kwam Stef met een goed uitgewerkt plan waarbij hij ook de punten die voor ons belangrijk zijn goed had uitgewerkt. Toen was er eigenlijk geen reden meer om nog Nee te zeggen. Als ouders zie je natuurlijk direct alle risico’s en gevaren voor je als een 16-jarige alleen naar Singapore wil. Maar het is volgens ons ook belangrijk om je kind de vrijheid en verantwoordelijkheid te geven om zijn droom waar te maken.”
Hoe denken jullie dat een taalreis gaat bijdragen aan het maken van een studiekeuze?
Ouders van Stef: “Stef heeft tot nu toe altijd gezegd dat hij een baan wil waarbij je internationaal kunt reizen. Handel, verkoop, iets dergelijks. Een semester Engels is dan mooi meegenomen. Toch vinden we dat niet eens het belangrijkste. Hij leert nu wat het is om echt alleen naar het buitenland te gaan, alles zelf uit te zoeken en langere tijd weg te zijn van je vrienden en familie. Wij denken dat hij hierdoor een betere studiekeuze kan maken”
Merken jullie dat Stef door deze reis veranderd is?
Ouders van Stef: “Ja, natuurlijk! We hebben hem begin september op de trein gezet naar München en een maand later is hij alleen met het vliegtuig naar Singapore gegaan. In een half jaar is hij natuurlijk enorm zelfstandig geworden. Het is heel mooi om te zien hoe snel dat gaat. Hij kan niet meer zo makkelijk terugvallen op zijn ouders en dan zie je dat zelfs iemand van 16 al veel dingen zelf kan regelen, vaak meer dan je als ouders zelf denkt. Corona maakte het allemaal nog iets uitdagender. Hij leert nu heel veel over verschillende culturen, veel meer dan je in een klaslokaal kunt leren, en daar is hij erg van onder de indruk.
Als hij straks terug is, heeft hij meer van de wereld gezien dan zijn ouders en dat is toch prachtig. Je kind verandert door zo’n reis, maar als ouders verander je ook. Het is een stoomcursus loslaten. Dat is zeker niet altijd makkelijk, maar ook zeker niet onmogelijk. Voor ons was het allerbelangrijkste dat Stef ons het gevoel kon geven dat hij er klaar voor was en dat hij het goed geregeld had, mede met hulp van school en EF. Hij gaat weg als kind en komt terug als volwassene. En het is zeker niet de laatste keer dat hij naar het buitenland gaat, Nederland is te klein voor hem.’’
Lees hier meer over de redenen dat steeds meer ouders hun kind in het buitenland willen laten studeren.