5 alledaagse hacks om je te helpen een taal te leren
Effectief taalonderwijs vindt niet plaats in een klaslokaal. Voor een levenslange taalvaardigheid blijkt uit onderzoek dat onderdompelen in de taal het beste werkt. Dit kan betekenen dat je in het buitenland studeert en deel uitmaakt van een gemeenschap van moedertaalsprekers, maar er zijn ook enkele eenvoudige veranderingen die je in je dagelijks leven kunt aanbrengen om je onder te dompelen.
Hier zijn vijf van onze favoriete eenvoudige hacks om je te helpen een taal te leren.
Verander de taal van je telefoon
Deze hack is super eenvoudig. Gemiddeld besteden we meer dan vijf uur per dag aan onze mobiele telefoons. Dat is veel tijd die je zou kunnen blootstellen aan een nieuwe taal.
Probeer gewoon de taalinstellingen van je telefoon te wijzigen in de taal die je momenteel leert. Het zal je helpen om nuttige woorden die je elke dag ziet - zoals de datum of het weer - onder de knie te krijgen en het zal je aanmoedigen om in die taal te denken en problemen op te lossen telkens als je een melding krijgt. BRB, verandering van taal...
Lees kinderboeken en jeugdliteratuur
Lezen is een goede manier om je te helpen correcte grammatica, zinsbouw en spelling te herkennen. Proberen een intense mysterieroman te lezen zal niet helpen, omdat het taalgebruik waarschijnlijk te ingewikkeld is. Kinderboeken en fictie voor jongvolwassenen zijn echter wel gemakkelijker om mee te beginnen. Kinderboeken zijn letterlijk bedoeld om kinderen te leren lezen en schrijven. Ze verkennen vakkundig basisbegrippen als de verleden, tegenwoordige en toekomstige tijd, en ook de mannelijke en vrouwelijke elementen van geslachten in talen als Frans en Spaans.
Als je klaar bent voor een hoger niveau, hebben jongvolwassen-romans interessante plots en sterke personages, maar zijn ze nog steeds geschreven in een iets eenvoudiger taal waardoor ze gemakkelijker te begrijpen zijn voor een jonger publiek - perfect voor taalleerders.
Luister naar podcasts voor beginners
Een andere fantastische manier om je gesproken grammatica en uitspraak te verbeteren is luisteren naar podcasts in de taal die je leert. Of je nu leert parler en Français, Deutsch sprechen, or to speak English, er zijn veel gratis podcasts voor sprekers van elk niveau.
Naarmate je taalvaardigheden verbeteren, kun je proberen te luisteren naar interviews met beroemdheden of korte dagelijkse nieuwspodcasts die je helpen de actualiteit te bespreken (waardoor je er zeker slimmer uitziet en je slimmer voelt). Dus, pak je koptelefoon; dit is een geweldige optie voor als je de bus of trein naar de klas neemt, een wandeling maakt, of klusjes in huis doet.
Volg native-speaking influencers
Het mooie van deze hack is dat je hem echt op jouw interesses kunt afstemmen. Of je nu houdt van reizen, schoonheid, mode, film, wetenschap of technologie, zoek naar een influencer uit die sector die de taal spreekt die jij aan het leren bent. De volgende keer dat je TikTok of Instagram opent, leer je terwijl je geniet van hun content! Het kan je helpen dingen als regionale accenten en moderne spreektaal te perfectioneren. Plus, je hoort veel specifieke woordenschat die zal helpen als je met vrienden wilt chatten over die interesse, of zelfs om een baan in die industrie te krijgen. Win, win, win.
Kijk Netflix in de taal die je aan het leren bent
Klaar om je uitspraak te verbeteren van de taal die je aan het leren bent en het volgen van een gesprek te oefenen? Probeer Netflix en leer! (Het zal uiteindelijk aanslaan.) TV kijken kan helemaal tellen als huiswerk voor taalverbetering, en er zijn een paar manieren waarop je het kan gebruiken. Sitcoms zijn bijzonder goed om sociale normen en verschillende nationale gevoeligheden voor humor te begrijpen. Je ziet bijvoorbeeld meer sarcasme in Engelse programma's en meer slapstick in Amerikaanse.
Begin met het kijken van je favoriete show in de nieuwe taal, maar met ondertiteling aan; je weet dan al wat er gebeurt, maar je kan de dialoog in real-time volgen als spraak en tekst. Kies dan een show die gemaakt is in de taal die je aan het leren bent. Wanneer je zelfverzekerder bent in de taal, zet je de ondertiteling uit.