Leuke feitjes over de Europese Dag van de Talen
Als je op zoek bent naar een reden om een klein feestje te geven, stop dan met zoeken en zet nu je feestmuts op: 26 september is de Europese Dag van de Talen – een dag die een beetje op Kerstmis lijkt voor taalliefhebbers in dit bijna 750 miljoen sterk continent.
Het stimuleren van hersenactiviteit, het maken van geweldige vrienden over de hele wereld en het spreken van meer dan één taal zijn onvermijdelijke manieren om voorop te lopen; het is ook een feit dat het veel Europeanen samen brengt die al tweetalig zijn, en die - na het lezen van dit bericht - waarschijnlijk dolgraag willen pronken met hun taalskills en ze zich misschien zelfs verder zullen ontwikkelen.
Meer dan 200 talen
Er zijn meer dan 200 inheemse talen in Europa - dat klinkt als veel, maar het is eigenlijk maar slechts 3% van de 6000 tot 7000 talen in de hele wereld
Meer dan de helft van Europa is tweetalig
Volgens een EU-enquête spreekt 54 procent van de EU-burgers een andere taal. 25 procent spreekt twee vreemde talen (high five!).
Gemixt alfabet
De meeste Europese talen zijn gebaseerd op het Latijnse alfabet. Het Cyrillische alfabet wordt nog steeds gebruikt door sommige Slavische talen, terwijl Grieks, Armeens, Georgisch en Jiddisch hun eigen alfabetten hebben.
Het draait allemaal om Duits
Duits is de meest gesproken moedertaal (18 procent), gevolgd door Engels en Italiaans (beide 13 procent) en Frans (12 procent).
Vasthouden aan de basics
Hoewel er talen zijn met meer dan 50.000 woorden, kennen en gebruiken de meeste sprekers slechts een klein deel van deze woordenschat. Sterker nog, tijdens dagelijkse gesprekken hebben mensen de neiging om standaard dezelfde paar honderd woorden te gebruiken om te kletsen en zichzelf uit te drukken.
Engels blijft de leider
Ondanks dat het VK de EU heeft verlaten, blijft Engels een van de officiële EU-talen. Het wordt beschouwd als de meest bruikbare taal, gevolgd door Frans en Duits.
Geleende woorden
Hoewel Engels bovenaan de lijst blijft staat, komt ongeveer 45-50% van de Engelse woorden uit de Franse taal.
Een van de leukste dingen aan Europa is dat we zo veel vreemde talen binnen handbereik hebben. Een andere cultuur is slechts enkele uren weg, het is erg makkelijk je in een andere taal te gaan onderdompelen en je nieuwste zinnen te oefenen op locals. Je springt in de auto of het vliegtuig en staat dezelfde dag nog midden in je internationale ervaring!
Dus laten we op donderdag 26 september proosten op de Europese dag van de talen, want onze diversiteit is onze kracht: Nazdrave! Živjeli! Na zdraví! Skål! Proost! Cheers! Tervist! Kippis! Santé ! Prosit! Stin iyá su! Kedves egészségére! Sláinte! Salute! Uz veselību! Į sveikatą! Evviva! Na zdrowie! Viva! Noroc! Na zdravie! Živijo! ¡Salud! Skål!