Hoe je leeft als een local (en hoe je je thuis voelt vanaf dag één)
Wanneer je naar een nieuwe stad verhuist, is het niet zo raar om je een beetje eenzaam, verward of zelfs een beetje bang te voelen. Het duurt even om te wennen aan de gewoonten, het ritme en de eigenzinnigheden van je nieuwe thuis. Maar als je onze tips opvolgt, zal dat sneller gebeuren dan je denkt. Hieronder lees je hoe je leeft als een local en je thuis voelt vanaf dag één.
Neem een paar fijne spullen van thuis mee
Zorg ervoor dat je een paar spulletjes inpakt waarmee je je thuis voelt in je nieuwe kamer zodra je je koffer uitpakt. Zelfs simpele dingen zoals je oude dekbedovertrek of een kaars waar je blij van wordt, maken het gezelliger in je nieuwe huis. Of versier de muren met foto’s van vrienden en familie: ook daardoor voelt ‘thuis’ niet meer zo ver weg.
Je thuis voelen in je nieuwe thuisstad begint namelijk met je thuis voelen in je nieuwe huis.
Spreek de taal
Communiceer met iedereen al vanaf dag één in z’n moedertaal, zelfs wanneer je taalvaardigheden nog beperkt zijn. In het begin is het misschien een beetje moeilijk, maar het zorgt voor de perfecte dagelijkse oefening, je zelfvertrouwen groeit en je skills gaan er elke dag opnieuw op vooruit.
Omdat locals het doorgaans enorm waarderen als nieuwkomers hun taal proberen te spreken, zorgt dat er ook voor dat mensen op een positievere manier op je zullen reageren en je al vanaf dag één thuis willen laten voelen in hun gemeenschap.
Krijg de straattaal onder de knie
Waar je ook naartoe gaat: overal zullen er straattaal en lokale uitdrukkingen worden gebruikt die je niet op school hebt geleerd. Of je nu op pad gaat voor een ‘cuppa’ (een kopje thee) in Londen, of een ‘stubby’ (een klein, koud biertje) wilt drinken in Sydney: luister naar de termen die mensen om je heen gebruiken en voeg ze toe aan jouw vocabulaire. Ze zullen al snel natuurlijk klinken en zo voel je je (en zal je behandeld worden) als een local.
Doe zoals de locals doen
Pakt iedereen in jouw nieuwe stad de fiets naar school of werk? Koop ook een fiets! Is de metro of tram het populairste vervoersmiddel? Regel zo snel mogelijk een OV-kaart, zodat je de stad kunt ontdekken en van A naar B kunt gaan zoals andere mensen dat daar ook doen. Er is weinig wat zo ‘local’ voelt als het ervaren van de ochtendspits in de mensenmassa!
Eet waar zij eten
Als je op zoek bent naar leuke eettentjes, of graag het hippe café wilt vinden waar ze een latte precies zo serveren zoals jij dat wilt, let dan goed op waar de locals naartoe gaan. Vermijd de grote ketens die je thuis ook hebt en kijk goed om je heen in de zijstraten en rustigere delen van de stad. Daarmee vergroot je je kansen op het spotten van een verborgen pareltje.
Ietwat weggestopt van de grote doorgaande wegen vind je waarschijnlijk de door locals o zo geliefde koffietentjes en de door families bestierde restaurants waarin je lokale gerechten kunt eten. Opnieuw geldt: er is weinig zo ‘local’ als genieten van de gerechten waar de stad al generaties lang mee is grootgebracht!
Ontdek de stad en hang de toerist uit
Vergeet niet om de stad ook te bekijken als een toerist. Kort na aankomst is het echt de moeite waard om de landkaart erbij te pakken en de beroemdste en meest iconische bezienswaardigheden van de stad te ontdekken: die helpen je om je te oriënteren. Door een dag of twee door te brengen in parken, musea, populaire winkelstraten en theaterwijken leg je een goede basis van de kennis over jouw nieuwe stad.
Als je eenmaal helemaal gesetteld bent en weet waar de ‘must-see’-plekken zijn, dan kun je de stad op een veel verdiepender niveau gaan ontdekken.
Regel je geldzaken
Voor niets gaat de zon op, dus een van de belangrijkste dingen op je to-dolist is het regelen van je bankzaken en je contant geld.
– Stap 1: Zorg dat je bij aankomst wat cash in de lokale munteenheid hebt, om onhandige ‘oh, dus u accepteert geen bankpassen?’-situaties te voorkomen
– Stap 2: Wees voorbereid: zorg dat je ofwel een prepaid creditcard hebt, ofwel een gewone creditcard van thuis waarmee je ook in het buitenland uitgaven kunt doen of geld kunt opnemen bij een pinautomaat.
– Stap 3: Heb je eenmaal een vast huisadres in het buitenland, of heb je eenmaal een baan, overweeg dan een bankrekening te openen in de lokale munteenheid. Dat scheelt je financieel nadelige wisselkoerskosten bij elke transactie.
Minstens net zo belangrijk is het uitzoeken hoe fooien werken in jouw nieuwe land. Zijn fooien sociaal verplicht, en zo ja, hoeveel dan en in welke situatie? Onthoud goed dat er in bijvoorbeeld de VS kwistig met fooien gestrooid wordt, sterker nog: dat die essentieel zijn in vrijwel elke situatie waarin een service wordt verleend.
Maak lokale vrienden
Je buren, of de mensen die je ontmoet in een café of op je werk, hebben waarschijnlijk al jaren of zelfs hun hele leven in deze stad of in dit land gewoond. De moeite om vriendschap te sluiten zorgt er niet alleen voor dat je je meer thuis voelt in je nieuwe stad, maar het opent ook allerlei deuren. Ze hebben een heleboel insidertips voor je, kennen geheime hotspots en hebben allerlei aanbevelingen voor je, van leuke bezienswaardigheden tot geweldige eetkraampjes op straat.
Door hun lokale kennis over te nemen, ga je je binnen een mum van tijd ook als een local voelen.
Nodig bezoekers uit
Het vooruitzicht dat er over een paar weken vrienden of familie voor een weekendje op bezoek komen, voelt enorm fijn: het afscheid was dan tenslotte maar voor een paar weken. Je zult ze binnenkort weer zien en kunt ze tegen die tijd meenemen naar al je favoriete plekken in je nieuwe thuisstad.
Als je de stad door hun ogen bekijkt terwijl je als rondleider fungeert, zal je beseffen hoe goed je de stad al hebt leren kennen en hoe ongelooflijk ‘local’ je al aan het worden bent.