GO Blog | EF Blog Netherlands
Het laatste nieuws over reizen, taal en cultuur door EF Education First
Menu

Hoe leer je sneller een taal - 4 eenvoudige technieken

Hoe leer je sneller een taal - 4 eenvoudige technieken

Dus, je staat te popelen om in het buitenland te studeren in Spanje, een roadtrip door de VS te maken of een zomer lang te surfen op Hawaï, en om het meeste uit deze ervaring te halen, heb je besloten om ook taallessen te nemen. Terwijl je in de klas nieuwe woorden uit je hoofd leert, denk je misschien bij jezelf: "Dit gaat me nooit lukken." Geloof ons, we begrijpen het. Een taal leren is niet zo makkelijk als een kop koffie zetten - maar het is ook niet onmogelijk. Sterker nog, we hebben vier eenvoudige technieken om je te helpen je nieuwe taal veel sneller te leren.

Nu, zoals met alles wat de moeite waard is om te doen, vereist het leren van een nieuwe taal toewijding. Dus onthoud: deze technieken zijn geen hacks of trucjes. Maar ze zijn wel effectief. Om te zien hoeveel, hoef je je alleen maar in te zetten om ze te gebruiken. Klaar?

1. Praat met echte mensen

Sinds we de hele dag op onze apparaten klikken en swipen, hebben we het idee gekregen dat alles aangeleerd en geoefend kan worden zonder interactie. Wil je een masterdiploma halen? Volg een online cursus. Heb je een geweldig recept nodig? Google het. Wil je een vreemde taal leren? Kies een app. Het is waar dat het internet taalstudenten kan helpen hun woordenschat uit te breiden en zich zekerder te voelen over hun vaardigheden, maar tenzij je van plan bent nooit een woord uit te spreken, vergeet het dan maar. Je zult met moedertaalsprekers moeten praten - en zo snel mogelijk.

Voordat je je terugtrekt uit je buitenlandse reisplannen, maak je geen zorgen. Praten met buitenlanders hoeft niet eng of moeilijk te zijn. Probeer bijvoorbeeld een taaluitwisselingspartner in je stad te vinden en klets tijdens een kopje koffie, of schrijf je in voor een online cursus.

Als je een nieuwe, spannende ervaring wilt combineren met je taalstudie, ga dan naar het buitenland om de taal echt te beleven - dit is een van de meest effectieve en leuke manieren om snel vooruitgang te boeken. Wat je ook doet, begin voordat je denkt dat je er "klaar" voor bent. Onthoud dat talen gemaakt zijn om gesproken te worden.

2. Gebruik nieuwe woorden zo snel mogelijk

Veel taalstudenten schrijven plichtsgetrouw lijstjes met nieuwe woorden in hun notitieboek, om ze vervolgens nooit in het echte leven te gebruiken. Hoewel het noteren van nieuwe woorden een goede gewoonte is, is het op zichzelf niet genoeg. Zoals ze zeggen: gebruik het of raak het kwijt!

De volgende keer dat je een nieuw woord hoort, schrijf het dan niet alleen op: probeer het zo snel mogelijk op zoveel mogelijk manieren te gebruiken. Zeg het, schrijf het in een zin, zoek het zelfstandig naamwoord, werkwoord of bijvoeglijk naamwoord en stel er vragen over aan je autochtone vrienden. Deze techniek geeft nieuwe woordenschat een levende context en zorgt ervoor dat het sneller in je geheugen blijft hangen!

3. Stel veel vragen

Wees geen verlegen obsessieve notitienemer achter in de klas: docenten houden van leerlingen die goede vragen stellen! Weet je niet wat je moet vragen? Schrijf een lijst met algemene vragen achter in je notitieboekje en gebruik ze tijdens de les. Onthoud dat de beste vragen je meer informatie geven of een twijfel wegnemen.

Enkele goede vragen zijn "Wat is de naamwoordelijke/werkwoordelijke/bijvoeglijke vorm van dat woord?". "Wordt dat woord gebruikt in formele of informele situaties?" "Kun je synoniemen/antoniemen voorstellen?" of (als je nieuwe taal in verschillende landen wordt gesproken) "Heeft dat dezelfde betekenis in Chili/Spanje/Honduras?".

Als je geen taallessen volgt, maak je dan geen zorgen! Plaats je vragen op een forum (probeer Wordreference.com), Google ze, of vraag je moedertaalsprekers om je te helpen.

4. Begin met wat je echt nodig hebt

Stel je voor dat je in Madrid bent geland, klaar om aan je semester in het buitenland te beginnen en met echte Spanjaarden te praten. Bedenk wat deze gesprekken waarschijnlijk zullen inhouden. We durven te wedden dat je niet meteen in een diep en zinvol gesprek over kunst of politiek duikt, toch?

Om je eerste dagen en weken in het buitenland een vliegende start te geven, moet je nadenken over de situaties waarin je waarschijnlijk terecht zult komen. Bijvoorbeeld: Ik ben verdwaald (onderwerpen: de stad verkennen, openbaar vervoer, bezienswaardigheden). Ik wil eten (onderwerpen: eten bestellen, naar de supermarkt gaan). Ik wil vrienden maken (onderwerpen: persoonlijke vragen stellen, praten over familie en vrienden). Als je eenmaal je vocabulairegebieden hebt geïdentificeerd, richt daar dan je energie op. Het zal je ervaring veel zinvoller maken en je helpen om sneller te leren.

Leer een nieuwe taal met onsOntdek meer
Ontvang het laatste nieuws over reizen, talen en cultuur in de GO-nieuwsbriefAanmelden

Test je Engels in een paar minuten

Lees meer