GO Blog | EF Blog Netherlands
Het laatste nieuws over reizen, taal en cultuur door EF Education First
Menu

8 klassiekers die je écht moet lezen om Engels te leren

8 klassiekers die je écht moet lezen om Engels te leren

Er is een reden waarom klassieke romans "klassiekers" worden genoemd. Ze zijn prachtig geschreven en vormen de basis van de Engelse taal zoals wij die kennen. Klassiekers bevatten boeiende verhalen en weerspiegelen de complexiteit van de menselijke natuur, maatschappelijke normen en subtiele nuances van de taalevolutie.

Hier zijn 8 klassieke romans waarmee je terug in de tijd kunt reizen en de literaire wonderen van het verleden kunt ontdekken terwijl je je Engelse vaardigheden verbetert.

Vertaald met DeepL.com (gratis versie)

1. The Great Gatsby door F. Scott Fitzgerald

Duik in de Jazz Age van de jaren 1920 als Nick Carraway het verhaal vertelt van de mysterieuze en rijke Jay Gatsby. Gatsby geeft extravagante feestjes in de hoop de aandacht te trekken van zijn vroegere liefde, Daisy Buchanan. De roman verkent thema's als rijkdom, de Amerikaanse Droom en de leegte die vaak gepaard gaat met overdaad.

Het boeiende proza, de levendige beeldtaal en de complexe personages maken deze roman tot een taalfestijn voor mensen die Engels leren. Het biedt ook inzicht in het Engels tijdens de Roaring Twenties. Nadat je het boek hebt gelezen, kun je de prachtige film bekijken met Leonardo Di Caprio en Carey Mulligan in de hoofdrollen.

2. The Catcher in the Rye door J.D. Salinger 

Holden Caulfield, een onrustige Amerikaanse tiener, wordt voortdurend van school gestuurd. Holden is niet onder de indruk van de wereld van de volwassenen en wordt overweldigd door de hypocrisie die hij op school en door de volwassenen om hem heen ervaart. Hij verlaat zijn laatste school om tijd door te brengen in New York City. Zwervend door de stad hoopt hij te rouwen om het verlies van zijn broer Allie en betekenisvolle, echte connecties te vinden in een oppervlakkige wereld die hem alleen maar in de steek heeft gelaten.

Deze klassieker wordt geroemd om zijn verkenning van tienerangst, identiteit en de uitdagingen van het opgroeien. Holdens gebruik van spreektaal maakt de roman ook tot een boeiende studie voor Engels lerenden.

3. I Know Why the Caged Bird Sings door Maya Angelou 

I Know Why the Caged Bird Sings is een autobiografie die het verhaal vertelt van de kindertijd en tienerjaren van de auteur, Maya Angelou. Opgegroeid in Amerika, in het gesegregeerde Jim Crow Zuiden, doorloopt Angelou een turbulente en traumatische jeugd. Door haar verhaal krijgt de lezer een rauw, emotioneel inzicht in de structuren van vooroordelen en onderdrukking.

Deze prachtig geschreven autobiografie verkent thema's als rassendiscriminatie en genderongelijkheid. Angelou's verhaal laat haar veerkracht, verzet en triomf zien tegen degenen die haar probeerden te onderdrukken.

4. Animal Farm door George Orwell 

Maak kennis met Napoleon en Sneeuwbal, de varkens die hun menselijke eigenaar ten val willen brengen om een eerlijke samenleving (nou ja, boerderij) te creëren waarin iedereen gelijk is. De dieren stellen hun eigen regels op voor het runnen van de boerderij en krijgen gelijkheid en welvaart beloofd. Maar naarmate Napoleon en Sneeuwbal meer en meer macht krijgen, beginnen ze de andere dieren uit te buiten en gaan ze steeds meer lijken op de onderdrukkende mensenhoeders waaraan ze hoopten te ontsnappen.

Door middel van intrigerende dierenpersonages en eenvoudige taal geeft Orwell een krachtig commentaar op de gevaren van totalitarisme.

5. The Outsiders door S.E. Hinton

Ben jij een Greaser of een Soc? The Outsiders is een aangrijpend verhaal over twee rivaliserende tienerbendes in het Oklahoma van de jaren 1960. Ponyboy Curtis is een Greaser en vertelt over zijn ervaringen terwijl hij conflicten uitvecht met de rijkere bende die bekend staat als de Socs. Wanneer een gewelddadige botsing tussen de twee groepen resulteert in een tragisch einde, moeten Ponyboy en zijn vrienden de harde realiteit van hun verdeelde samenleving onder ogen zien. Door vriendschap en loyaliteit ontdekken ze dat ze, ondanks hun verschillen, dezelfde strijd en dromen delen.

Deze coming-of-age roman houdt je scherp en laat je meeleven met alle personages. Na het lezen kun je ook de cult-klassieker uit 1983 bekijken, met Patrick Swayze, Tom Cruise en nog veel meer sterren in de hoofdrollen.

6. Little Women door Louisa May Alcott 

Deze roman volgt het leven van de vier zussen March - Meg, Jo, Beth en Amy - terwijl ze opgroeien tijdens de Burgeroorlog in Concord, Massachusetts. Little Women verkent de vreugde, strijd en banden van de zussen terwijl ze liefde, vriendschap en persoonlijke ambities ontdekken. Elke zus heeft haar eigen dromen en ambities, van Megs verlangen naar een traditioneel gezinsleven tot Jo's ambities als schrijfster.

De hartverwarmende roman is prachtig geschreven en je zult verliefd worden op de zussen en hun verhalen. Na het lezen van het boek kun je de film uit 2019 bekijken met Emma Watson, Florence Pugh, Saoirse Ronan en Timothy Chalamet in de hoofdrollen.

7. Romeo and Juliet door William Shakespeare 

Deze beroemde tragedie speelt zich af in Verona, Italië, en is geen roman maar een toneelstuk. Het vertelt het verhaal van Romeo en Julia, geliefden uit twee rivaliserende families, de Montagues en de Capulets. Ondanks dat hun families elkaar haten, worden Romeo Montague en Julia Capulet op het eerste gezicht smoorverliefd. Hun geheime romance leidt tot een reeks misverstanden, duels en tragische gebeurtenissen, die uiteindelijk resulteren in de dood van zowel Romeo als Julia.

De taal van Shakespeare is soms moeilijk te begrijpen, maar er zijn moderne Engelse vertalingen. En je kunt de verfilming van Baz Luhrmann bekijken met een jonge Leonardo DiCaprio en Clare Danes in de hoofdrollen.

8. Frankenstein door Mary Shelley

Frankenstein van Mary Shelley is een aangrijpend verhaal over wetenschappelijke ambitie en de tragische gevolgen daarvan. Dr. Victor Frankenstein, een jonge wetenschapper, raakt geobsedeerd door het creëren van nieuw leven. Hij slaagt erin zijn schepsel tot leven te wekken, maar gruwt van zijn verschijning. Verworpen door zijn schepper en door de maatschappij, zint het monsterlijke schepsel op wraak, wat leidt tot een gewelddadige confrontatie.

Deze roman had een grote invloed op de populariteit van de gothic literatuur en wekte een nieuwe fascinatie en interesse op voor het horrorgenre.

We hopen dat je geniet van deze lijst met klassieke romans en dat ze je helpen je Engelse vaardigheden te verbeteren terwijl je boeiende verhalen en betoverende personages ontdekt. Veel leesplezier!

Engels studeren in het buitenland?Lees meer
Ontvang het laatste nieuws over reizen, talen en cultuur in de GO-nieuwsbriefAanmelden

Test je Engels in een paar minuten

Lees meer