GO Blog | EF Blog Netherlands
Het laatste nieuws over reizen, taal en cultuur door EF Education First
Menu

12 Londense metrohaltes met de vreemdste namen

12 Londense metrohaltes met de vreemdste namen

Het staat officieel bekend als de London Underground, maar wordt door de plaatselijke bevolking de Tube genoemd (vanwege de vorm van de tunnels). Het is het op twee na grootste metrosysteem ter wereld, legt elk jaar het equivalent van 90 reizen naar de maan en terug af en bedient maar liefst 270 stations op 11 routes verspreid over deze enorme stad. Sommige van die stations hebben ronduit vreemde - en verrassende - namen, en wij zijn hier om wat licht te werpen op de vreemdste van het stel.

Dit zijn de Londense metrohaltes met de vreemdste namen:

1. Swiss Cottage

Wat heeft Londen met Zwitserland te maken, hoor ik je roepen? Dit station is vernoemd naar de pub ernaast, die oorspronkelijk de Swiss Tavern heette en later werd omgedoopt tot Swiss Cottage. Het werd halverwege de vorige eeuw gebouwd in de populaire Zwitserse cottage-stijl waarin sommige huizen in die tijd werden gebouwd.

2. Covent Garden

Deze is interessant omdat mensen de naam ALTIJD verkeerd hebben: het is Covent en niet Convent. Verwarrend genoeg was het vroeger eigenlijk een ommuurde tuin voor monniken, het Convent of Westminster, maar in de 13e eeuw was het bekend geworden onder de Anglo-Franse term covent, wat klooster betekent.

3. Elephant and Castle

Wist je dat de Spaanse en Britse koninklijke families al honderden jaren met elkaar verbonden zijn? Vermoedelijk komt de naam van deze wijk in het zuiden van Londen van de term La infanta de castilla, verwijzend naar twee Spaanse prinsessen die al dan niet in dit gebied hebben gewoond. Latere claims op de naam zijn onder andere een embleem van een smid (van een olifant en een kasteel), maar hoe dan ook is de naam een van de coolste en meest unieke in Londen.

4. Angel

Net als Swiss Cottage is de wijk Angel blijkbaar vernoemd naar een herberg met de naam Angel Inn, die al sinds de jaren 1600 bestaat. De herberg bestaat nog steeds, maar is overgenomen door een restaurantketen, dus hoe minder we het daarover hebben, hoe beter.

5. Barbican

Dit station verwijst naar de woonwijk ernaast. De naam komt van het oude Latijnse woord barbacana, wat een versterkte kasteelpoort betekende. Toen de huizen in het gebied tijdens de Tweede Wereldoorlog werden verwoest, werd het terrein herbouwd in een functionele, harde architectuurstijl die Brutalisme wordt genoemd. Er is ook een centrum voor podiumkunsten, dus dat is leuk.

6. Maida Vale

Als je dit hardop zegt zonder het opgeschreven te zien, klinkt het alsof de naam 'made of ale' is, alsof het hele gebied van bier is gemaakt. In werkelijkheid is het vernoemd naar een pub (het Britse woord voor een herberg) genaamd The Maida - zelf vernoemd naar een lokale held genaamd St John, bekend als de 'held van Maida'.

7. Cockfosters

Ja, dit klinkt onbeleefd. We weten het. Je vindt dit station aan de noordelijke rand van Londen, als laatste halte van de Piccadilly-lijn. De naam komt van een plaatselijke familie of van een huis dat in het gebied stond - niemand weet het zeker. Blijkbaar betekent de naam 'chief forester' ('cock' kan 'opperhoofd' betekenen), maar eerlijk gezegd hebben we het te druk met grinniken om te luisteren.

8. East India

Heb je je vrienden ooit verteld dat je naar " East India" gaat zonder een voet op een vliegtuig te zetten? Nu kan dat! Dit station op de DLR (Docklands Light Railway) in het oosten van Londen is vernoemd naar de East India Docks, waar schepen die handel dreven met India hun lading uitlaadden.

9. Brick Lane

Lanen zijn uiteraard gemaakt van bakstenen. Toch dankt deze straat zijn naam aan de baksteen- en dakpanfabricage die er vanaf de 15e eeuw plaatsvond. Nu is de straat vooral bekend vanwege de heerlijke curry's in de vele Indiase restaurants in de straat. Bonusfeitje: vroeger heette het Whitechapel Lane, maar wij geven de voorkeur aan Brick Lane omdat het sneller gezegd kan worden.

10. Park Royal

De naam van dit station slaat nergens op, want er is geen park en het ligt niet in de buurt van een koninklijk paleis. In feite ligt het helemaal in het westen van Londen, ten noorden van Ealing en Acton. Het blijkt dat de naam afkomstig is van een showterrein dat in 1903 in dit gebied werd geopend door de Royal Agricultural Society. Het showterrein sloot slechts drie jaar later, maar de naam bleef hangen.

11. Cyprus

Voortbordurend op de gewoonte van Londen om stations te vernoemen naar willekeurige landen, bedient deze halte van de DLR in Oost-Londen de nabijgelegen Victoriaanse woonwijk Cyprus, die zelf is vernoemd naar het eiland in de Middellandse Zee. Het is ook beduidend minder zonnig en opwindend dan het echte Cyprus. Sorry dat ik het je moet zeggen.

12. Crystal Palace

OK - deze ligt technisch gezien niet op het netwerk van de metro (maar op het lightrailnetwerk dat de Overground heet), maar de naam is zo raar dat we hem erbij moesten zetten. Klaar voor het verhaal? Laten we beginnen: in 1851 organiseerde Londen de 'Great Exhibition' in Hyde Park en bouwde een gigantische hal van hout en glas van paleisachtige proporties, bekend als het Crystal Palace. Na de tentoonstelling werd de hal afgebroken en herbouwd in Zuid-Londen, waar het gebied - en het metrostation - zijn naam aan ontleende. Plot twist: het hele gebouw brandde af in de jaren 1930. Tragisch.

Reis je binnenkort naar Londen? Vergeet dan niet onze survivalgids voor de Londense metro te bekijken.

Studeer Engels in Londen met onsOntdek meer
Ontvang het laatste nieuws over reizen, talen en cultuur in de GO-nieuwsbriefAanmelden

Ontdek de wereld en leer een taal in het buitenland

Lees meer