GO Blog | EF Blog Netherlands
Het laatste nieuws over reizen, taal en cultuur door EF Education First
Menu

De meest voorkomende culturele blunders en hoe je ze kunt vermijden

De meest voorkomende culturele blunders en hoe je ze kunt vermijden

Als kind hebben we geleerd om alsjeblieft en bedankt te zeggen en onze ellebogen van tafel te houden. Nu we allemaal volwassen zijn, is het makkelijk om aan te nemen dat we al die sociale regels onder de knie hebben die de wereld op een beschaafde manier draaiende houden.

Maar als je ooit in het buitenland bent geweest, heb je waarschijnlijk gemerkt dat de gewoonten niet altijd te vertalen zijn. Als nieuwkomer in Zwitserland heb ik menig sociale misdaad begaan. Ik stofzuigde op zondag (niet toegestaan!), at zonder mijn mede eters een goede maaltijd te wensen (onbeleefd!), en sprak mijn oudere buren aan met hun voornaam (het is altijd Herr of Frau!). Hoewel geen van deze overtredingen me in ernstige problemen brachten, verdiende ik zeker geen gouden sterren voor uitstekend expatgedrag.

Voor het geval je een reis naar het buitenland plant, is hier een korte lijst met de meest voorkomende culturele misstappen en een paar tips om ze te vermijden.

Schoenen uit

In veel delen van de wereld, waaronder Duitsland, Zwitserland, Scandinavië, Japan, Korea en Turkije, toont het uittrekken van je schoenen voordat je een huis binnengaat niet alleen respect aan je gastheer, het houdt ook de vloeren schoon. Dus als je bent uitgenodigd in een privéwoning, wees dan bereid om die leuke laarsjes bij de deur achter te laten. Gelukkig geven veel gastheren hun gasten pantoffels, want niemand wil een paar koude voeten.

Duimpje omhoog!

Hoewel we vaak denken dat een duim omhoog staat voor goedkeuring - of tegenwoordig voor een like - deelt niet iedereen in de wereld deze interpretatie. Steek je duim omhoog in delen van West-Afrika, Rusland, Iran, Griekenland of Sardinië en je zult je vrienden niet vertellen dat alles goed is in de buurt. In plaats daarvan zal je goedbedoelde gebaar als denigrerend worden opgevat, net als de middelvinger in veel westerse landen.

Proost!

Als je in Duitsland of Zwitserland het glas heft, is het gebruikelijk om op iedereen aan tafel te proosten. Zorg ervoor dat je oogcontact maakt als je klink. Als je dat niet doet, zit je in de problemen - zeven jaar pech om precies te zijn! En om de druk nog groter te maken, moet je je armen niet kruisen als je rond de tafel toost.

Met je handen eten

Als je naar delen van Azië, Afrika of het Midden-Oosten reist, kun je je vork thuislaten. Het is niet alleen aanvaardbaar om met je handen te eten, het kan zelfs beledigend zijn als je dat niet doet. Vergeet niet om met je rechterhand te eten. De linkerhand is gereserveerd voor alles wat, nou ja, in de badkamer gebeurt. Sorry, linkshandigen, maar als het op eten aankomt, heeft de rechterhand de overhand!

Aanrakingen

In een groot deel van Europa is het beleefd om bekenden te begroeten met een kus op de wang (het aantal hangt af van waar je bent!). Probeer dit echter in delen van Azië of het Midden-Oosten en je riskeert een grote blunder. In Thailand is het hoofd heilig en mag je het nooit aanraken - dus haal het niet in je hoofd om al die schattige kleine kinderen op hun schattige hoofdjes te tikken.

Koffie drinken

Als je in Italië of Spanje bent en 's middags een opkikkertje nodig hebt, kun je het beste kiezen voor een espresso. In het land van de cafécultuur zijn cappuccino's na 11 uur praktisch verboden. De plaatselijke bevolking zal je vertellen dat melk het beste is bij het ontbijt en dat het drinken van zuivel na de lunch of het avondeten je spijsvertering in de war kan brengen (wees niet verbaasd als iemand je dat laat weten!).

Ontdek de wereld met ons!Lees meer
Ontvang het laatste nieuws over reizen, talen en cultuur in de GO-nieuwsbriefAanmelden

Leer tot 10 talen in meer dan 50 top bestemmingen wereldwijd.

Lees meer