GO Blog | EF Blog Netherlands
Het laatste nieuws over reizen, taal en cultuur door EF Education First
Menu

10 van de moeilijkst uit te spreken Engelse woorden

10 van de moeilijkst uit te spreken Engelse woorden

Engels is een fascinerende taal, vol eigenaardigheden en complexiteiten waar zelfs moedertaalsprekers zich vaak over verbazen. Een van de moeilijkste aspecten van Engels leren is de uitspraak - sommige woorden klinken gewoon niet zoals ze eruit zien.

Hier is onze selectie van 10 van de moeilijkst uit te spreken Engelse woorden om je te helpen hun betekenis, geschiedenis en - het belangrijkste - hun lastige fonetiek te begrijpen.

1. Worcestershire

Worcestershiresaus, een beroemde Engelse specerij uit het graafschap Worcestershire, is al sinds het begin van de 19e eeuw niet meer weg te denken uit de keuken. Het graafschap wordt ook al in 1086 genoemd.

Worcestershire is een woord dat ontworpen lijkt om je te laten struikelen. Met een wirwar van letters die niet overeenkomen met hoe het wordt uitgesproken, is het geen wonder dat mensen hier moeite mee hebben. Mensen kunnen Wor-chest-er-shire of Wor-shesh-ter zeggen, maar beide zijn onjuist.

Hoe spreek je het uit: WUSS-ter-sheer of WUSS-ter-sher

2. Anemone

Anemonen zijn prachtige, delicate bloemen, maar ook een soort roofzuchtig zeedier. Het woord komt van het Griekse woord “anemos”, wat wind betekent, vanwege het delicate, verwaaide uiterlijk van de bloemen.

Anemoon is een woord met een ritmische opeenvolging van klinkers en medeklinkers die gemakkelijk de tong kan laten struikelen, waardoor het een uitdaging is om het vloeiend uit te spreken. Een veelgemaakte fout is om an-eh-moh-nie te zeggen.

Hoe spreek je het uit: uh-NIEM-uh-nie

3. Colonel

De uitspraak van “colonel” komt van een Frans woord (dat was ontleend aan het Italiaans.) In de loop der tijd verschoof de uitspraak terwijl de spelling dichter bij de oorspronkelijke vorm bleef.

De spelling van “colonel” is misleidend, en het is een van die woorden die er niet uitzien zoals ze gespeld worden. De “l” is stil en een zachte “r” klinkt in plaats van de “o”. Je hoort mensen misschien ten onrechte co-lo-nel zeggen, maar dat is onjuist.

Hoe spreek je het uit: KEHR-nuhl

4. Onomatopoeia

Onomatopoeia is wanneer een woord de geluiden nabootst die het beschrijft, zoals “gezoem”, “gesis” of “gekletter”. Onomatopoeia is niet alleen een lang woord, maar de ongebruikelijke combinatie van letters maakt het ook lastig uit te spreken. Mensen hebben er vaak moeite mee en zeggen uiteindelijk ohn-oh-mato-pie-ah.

Hoe spreek je het uit: ohn-uh-MAT-uh-PIE-uh

5. Squirrel

De combinatie van de klanken “sq” en “rl” in squirrel kan lastig zijn, vooral voor niet-Engelstaligen, omdat deze klanken zelden samen voorkomen in andere talen.

Ook hier hebben mensen vaak moeite mee. Je hoort misschien skwi-rell of squir-ell, maar die zijn allebei fout.

Hoe spreek je het uit: SKWUR-uhl

6. Pneumonia 

Pneumonia betekent longontsteking en is een infectie waarbij de luchtzakjes in één of beide longen ontstoken raken. Het woord komt van het Griekse “pneumon”, wat “long” betekent.

De stille “p” in pneumonia en de lastige combinatie van klinkers brengen veel mensen van hun stuk. Veel voorkomende fouten zijn new-moon-ia of puh-neu-mohn-ia.

Hoe spreek je het uit: new-MOHN-yuh

7. Floccinaucinihilipilification

Hoewel het geen woord is dat je waarschijnlijk dagelijks tegenkomt, verdient Floccinaucinihilipilification een vermelding als het langste niet-technische woord in de belangrijkste Engelse woordenboeken met 29 letters!

Het is een 18e-eeuws woord dat bestaat uit vier Latijnse voorvoegsels, wat “niets” betekent, en de handeling is om iets als waardeloos in te schatten.

Hoe spreek je het uit: flok-suh-naw-suh-nahy-hil-uh-pil-uh-fi-KAY-shun

8. Mischievous

Door de spelling van “mischievous", wat ondeugend betekent, denken mensen vaak dat er een extra lettergreep in zit, maar het woord is afgeleid van het Oudfranse "meschevous", wat betekent "geneigd om problemen te veroorzaken”. Een veelgemaakte fout is het zeggen van mis-CHIE-vie-uhs.

Hoe spreek je het uit: MIS-chuh-vuhs

9. Rural

Plattelandsgebieden worden ook vaak the countryside genoemd, anders dan stedelijke gebieden, en worden meestal geassocieerd met landbouw of landbouw. Een ander wordt dat vaak gebruikt wordt is rural.

De “r”-klanken in “rural” zijn moeilijk achter elkaar uit te spreken, waardoor dit woord voor velen een uitdaging is. Enkele veelvoorkomende verkeerde uitspraken zijn roel of ruhr-al.

Hoe spreek je het uit: RHOE-ruhl

10. Draught

Draught wordt in Brits Engels vaak gebruikt om te verwijzen naar tapbier, maar het kan ook een stroom koele lucht in een kamer betekenen.

Draught is een woord met een ongebruikelijke spelling die niet overeenkomt met de uitspraak, vooral met de stille “gh”. Een veel voorkomende verkeerde uitspraak is draw-gt of draff.

Hoe spreek je het uit: drahft

Of het nu gaat om stille letters, onverwachte klanken of gewoon wilde spellingen, Engels is zeker een taal die je scherp houdt. Hoewel Engels leren zeker uitdagingen met zich meebrengt, is het een taal vol verrassingen en zeker de moeite waard om onder de knie te krijgen!

Verbeter je Engelse vaardighedenStudeer in het buitenland
Ontvang het laatste nieuws over reizen, talen en cultuur in de GO-nieuwsbriefAanmelden

Test je Engels in een paar minuten

Lees meer