GO Blog | EF Blog Netherlands
Het laatste nieuws over reizen, taal en cultuur door EF Education First
Menu

Hoera, Nederlanders halen de hoogste score op internationale Engelse taaltest!

Hoera, Nederlanders halen de hoogste score op internationale Engelse taaltest!

Tijd voor taart, slingers en champagne: Nederland staat bovenaan de EF EPI-ranglijst, de EF English Proficiency Index! Afgelopen jaar maakten wereldwijd 2,3 miljoen mensen de Engelse taaltest EF SET en geen enkel volk behaalde zo’n hoge score als wij. En dat is best iets om trots op te zijn…

Al sinds de lancering van de EF EPI in 2011 heeft Nederland altijd een podiumplek behaald, maar we stonden lang niet altijd bovenaan. Nadat we de afgelopen twee jaar Zweden voor ons moesten dulden, hebben we nu gelukkig echt (weer) die gouden plak in de wacht gesleept. Woop woop!

Even de statistieken: gemiddeld halen Nederlanders een score van 70.27 op de EF SET, wat ons het predicaat ‘vergevorderd’ oplevert. Zweden (68.74) en Noorwegen (67.93) staan op plek twee en drie. Onze ooster- en zuiderburen volgen op gepaste afstand: Duitsland neemt dit jaar plek tien voor z’n rekening (63.77), de Belgen moeten genoegen nemen met een dertiende plaats (63.09). Desondanks is dat nog heel wat beter dan de hekkensluiter op de ranglijst: Libië staat met een karige 40.87 op de honderdste plek.

Waarom spreken Nederlanders zo goed Engels?

Eigenlijk is het niet zo gek dat wij Nederlanders zo goed in Engels zijn: buiten onze landgrenzen wordt amper Nederlands gesproken, dus we móeten ons wel goed zien te redden in andere talen. Dat moeten we bovendien al eeuwenlang, want al sinds de VOC-tijd handelen we veel met andere landen en tegenwoordig zijn er talloze multinationals in Nederland gevestigd (en door de Brexit worden dat er alleen maar meer).

Die Engelse taalkennis hebben we kortom hard nodig voor succes op de internationale handels- en arbeidsmarkt. Niet zo gek dus dat je meestal aan het eind van de basisschool al je eerste woordjes Engels leert (als je die niet allang op tv hebt geleerd, want van nagesynchroniseerde films en series houden we hier niet, in tegenstelling tot bijvoorbeeld Duitsland, Spanje en Frankrijk).

Hoe helpt die Engelse taalkennis onze economie verder?

Al die Engelse taalkennis in ons land betaalt zich met klinkende munt uit. Wereldwijd staan er tegenover de 27 miljoen mensen die Nederlands spreken, ruim twee miljard mensen die Engels spreken, en daar maken we gelukkig slim gebruik van. Als we het Engels niet zo goed onder de knie zouden hebben, zou het Verenigd Koninkrijk bijvoorbeeld nooit ons op twee na grootste exportland zijn (8% van onze uitvoer gaat daar naartoe, aldus het CBS). Kassa!

Bovendien is de Verenigde Staten ons nummer 1 investeringsland: 16% van onze investeringen gaat naar The States, en van de internationale investeringen in Nederland is ook 16% afkomstig uit dat land (het Verenigd Koninkrijk is trouwens met 11% onze op één na belangrijkste suikeroom). Ook dat hebben we aan onze taalkennis te danken, want zeg nou zelf: hoeveel Amerikanen en Britten ken jij die Nederlands spreken? Precies.

Vergeet trouwens niet dat we ook in niet-Engelstalige landen indruk wekken met onze Engelse skills. Het Duitse en Franse taalniveau van Nederlanders loopt al jaren terug, dus steeds vaker kiezen we voor Engels als we deals willen sluiten met bijvoorbeeld Duitsland, Oostenrijk, Frankrijk of (Franstalig) België: ook superbelangrijke handelslanden. Al zouden we natuurlijk pas écht goed bezig zijn als we dat altijd netjes in het Duits of in het Frans zouden doen, want zoals Nelson Mandela al zei: “Als je met iemand praat in een taal die hij begrijpt, bereik je zijn hoofd. Als je met hem praat in zijn taal, bereik je zijn hart.”

Je moet wel Engels dúrven spreken

Ondanks onze indrukwekkende eerste plaats op de EF EPI-ranglijst is het wel belangrijk om te beseffen dat die EF SET een passieve taaltest is. Die meet dus de meeste taalskills (schrijven, lezen en luisteren) en geeft daardoor sowieso een heel goed beeld, maar spreekvaardigheid is er niet in meegenomen. Terwijl ook dát natuurlijk belangrijk is als je carrière wilt maken in het buitenland, er je geld wilt verdienen, wilt studeren of je simpelweg goed verstaanbaar wilt maken als je op vakantie bent.

Op de middelbare school, zeker naarmate je eindexamenjaar in zicht komt, krijg je een enorme berg aan grammatica, vocabulaire, luistertoetsen en leestoetsen voor je kiezen. Maar zelfs als je een tien haalt op je eindexamen (een leestoets!), zegt dat nog niets over je spreekvaardigheid.

Om echt goed Engels te leren spreken, moet je oefenen, fouten durven maken, nog meer oefenen, en o ja: fouten durven te maken terwijl je oefent. In de schoolbanken is dat lastig, dus daarvoor heb je de meeste kans van slagen in een Engelstalig land. Pas in de praktijk, als je echt Engels móet spreken omdat niemand om je heen Nederlands spreekt (in het Verenigd Koninkrijk of de Verenigde Staten bijvoorbeeld), lukt het je om je over de schroom heen te zetten die elke taalstudent in eerste instantie heeft. Pas als je durft te spreken en fouten durft te maken, krijg je een taal écht onder de knie.

Hoe je nóg beter Engels leert

Die Nederlandse score van 70.27 is natuurlijk een gemiddelde: dikke kans dat jij iets hoger of lager scoort. Maar in alle gevallen geldt: er is altijd ruimte voor verbetering. Als je van die keurige 7 een nog veel indrukwekkendere 10 wilt maken, zal je nog flink moeten oefenen. Verwijder de Nederlandse ondertiteling uit je Netflix-settings, lees Engelstalige boeken, of zoals gezegd nog beter: ga naar een Engelstalig land om jezelf letterlijk onder te dompelen in de taal. Met een tussenjaar in de VS bijvoorbeeld, een taalcursus in Groot-Brittannië of een indrukwekkende taalvakantie in Zuid-Afrika. Zo help je niet alleen jezelf, maar zorg je er ook voor dat wij Nederlanders die koppositie op de jaarlijkse EF EPI-ranglijst blijven vasthouden…

Ook weten wat jouw Engelse taalniveau is?Doe de taaltest
Ontvang het laatste nieuws over reizen, talen en cultuur in de GO-nieuwsbriefAanmelden

Test je Engels in een paar minuten

Lees meer