GO Blog | EF Blog Netherlands
Het laatste nieuws over reizen, taal en cultuur door EF Education First
Menu

Hoe ga je om met cultuurverschillen: 9 tips

Hoe ga je om met cultuurverschillen: 9 tips

Culturele uitwisseling is een belangrijk onderdeel van het leren van vreemde talen. Taal is zo verbonden met cultuur dat het, om vloeiend te worden, essentieel is om ook over de cultuur te leren. Door je tijdens een taalcursus in het buitenland onder te dompelen in de gewoonten en gebruiken van een plek, kun je spreektaal oppikken, taalkundige nuances begrijpen en culturele verschillen omarmen. Bovendien verrijkt het je ervaring en kan het gewoon heel leuk zijn.

Culturele verschillen kunnen bestaan uit verschillende geloofssystemen, manieren van kleden, normen en waarden, en het wel of niet eten van bepaald voedsel. Voordat je vertrouwd bent met een nieuwe cultuur, kan het gemakkelijk zijn om dingen verkeerd te doen en kan een foutje soms per ongeluk een belediging veroorzaken. Hier zijn enkele van onze beste tips voor het omgaan met culturele verschillen zodat je meer begrip krijgt.

1. Begin simpel

Het overbruggen van de culturele kloof begint vaak met het leren van de gebruikelijke en respectvolle manieren waarop leden van een cultuur elkaar begroeten en bedanken. Als je dit bovenaan je lijstje zet, laat je zien dat je bereid bent om te leren en dat je beleefd wilt zijn, waardoor je interactie met nieuwe mensen goed van start kan gaan.

2. Leer vervolgens de taal

Iemands taal leren kost tijd en moeite en laat zien dat je hun gewoonten en cultuur waardeert. Je hoeft de taal niet vloeiend te beheersen om met mensen in hun eigen taal te praten en ze zullen waarschijnlijk blij zijn dat je het probeert - geweldig om de culturele kloof te overbruggen. De voordelen zijn eindeloos; gesprekken met moedertaalsprekers zijn fantastisch om je taalvaardigheden te versterken en je krijgt een diepere waardering voor je culturele verschillen terwijl je leert.

3. Wees flexibel

Het begint bij goede intenties. Je zult het misschien niet elke keer goed doen, maar het is belangrijk om het te proberen (en te laten zien dat je het probeert)! Vergeet niet om nieuwe dingen te proberen, leer met een open hart en wees bereid om je aan te passen. Sommige nieuwe culturele gebruiken kunnen in het begin ongebruikelijk aanvoelen, maar ze kunnen je leerproces en persoonlijke groei verdiepen als je ze omarmt.

4. Probeer lokale gerechten

Flexibiliteit helpt ook als je de lokale keuken omarmt. Eten is eigenlijk het hart van de cultuur; traditionele gerechten worden van generatie op generatie doorgegeven, net als kunst, verhalen en taal. Proef de specialiteiten van de regio en sta open voor nieuwe smaken en culinaire stijlen. Zelfs als je geen fan bent of de gerechten in eerste instantie onaantrekkelijk lijken, wees beleefd en probeer je gevoelens niet duidelijk te maken om je gastheren of nieuwe vrienden niet te beledigen.

5. Vraag om advies

Als je probeert erbij te horen, kun je voor problemen zorgen als je je niet goed voorbereidt - zelfs als je het goed bedoelt. Het is belangrijk dat je je realiseert wanneer je acties (zelfs onbedoeld) kunnen aanvoelen als culturele toe-eigening. Voordat je op reis gaat, is het internet je raadgever; zorg dat je een basiskennis hebt van de cultuur waarin je je gaat onderdompelen en leer de veelvoorkomende culturele fouten die andere reizigers maken. Als je aankomt, moet je vooral observeren en nieuwsgierig zijn. Als je ergens niet zeker van bent, vraag het dan aan je klasgenoten, leraren of gastgezinnen.

6. Toon interesse

Het is gemakkelijk te zien wanneer iemand niet geïnteresseerd is in wat je zegt. Dus als je met iemand praat over zijn cultuur, zorg er dan voor dat je aanwezig bent in dat gesprek. Luister actief en stel gedetailleerde en inzichtelijke vragen om te laten zien dat je gemotiveerd bent om hun cultuur op een dieper niveau te begrijpen. Als ze zich gewaardeerd voelen, zullen ze je eerder vertrouwen, zich openstellen en je helpen culturele verschillen te begrijpen. Zo leer je ook veel meer.

7. Let goed op

Kijk naar lichaamstaal voor non-verbale signalen. Het kan even duren voordat je deze ziet, omdat elke cultuur andere maniertjes en uitdrukkingen heeft. Sommige culturen, bijvoorbeeld in Azië, zijn niet zo expressief als die in Noord- of Latijns-Amerika. En terwijl oogcontact in veel westerse culturen attentheid en beleefdheid impliceert, kan te veel oogcontact in sommige oosterse culturen zoals Japan respectloos zijn.

8. Omarm de popcultuur

Leer de populaire kunst kennen die uit die cultuur komt of die die cultuur viert - het zal je helpen om vertrouwd te raken met de taal en culturele waarden. Lees boeken of kijk naar tv-programma's van waar je naartoe gaat; K-drama's zijn populair bij Koreaanse taalleerders, en Manga is een geliefde stijl van grafische romans in Japan. Dit kan je ook een gedeelde interesse geven met de mensen die je ontmoet, waardoor je vriendschappen kunt opbouwen.

9. Kijk in jezelf

Denk na over je eigen cultuur; je familiedynamiek, gemeenschapsstructuren, respectsignalen, afkortingen, spiritualiteit en punctualiteit. Dit kan op vele manieren helpen - van het versterken van je band met je wortels en het vergroten van je inlevingsvermogen tot het inspireren om de culturele verschillen te waarderen en nieuwe te ontdekken.

Leer een nieuwe cultuur kennenStudeer in het buitenland
Ontvang het laatste nieuws over reizen, talen en cultuur in de GO-nieuwsbriefAanmelden

Wil je een taal in het buitenland leren? Bestel een gratis EF brochure.

Lees meer