GO Blog | EF Blog Netherlands
Het laatste nieuws over reizen, taal en cultuur door EF Education First
Menu

Omgekeerde cultuurschok: Hoe je je weer thuis voelt na een reis

Omgekeerde cultuurschok: Hoe je je weer thuis voelt na een reis

Tijd doorbrengen in het buitenland kan transformerend zijn en de reis is gevuld met nieuwe ervaringen, mensen en gewoonten. Daarmee kan soms een cultuurshock gepaard gaan. Na verloop van tijd worden veel van de dingen die je aanvankelijk vreemd vond normaal. Zo normaal zelfs dat je bij thuiskomst met soortgelijke gevoelens kunt worstelen als je je probeert aan te passen - dit staat bekend als omgekeerde cultuurschok.

Reizigers die lijden aan een omgekeerde cultuurshock kunnen het gevoel hebben dat ze geen contact meer hebben met hun thuis, familie en vrienden, dat hun dagelijkse leven saai is en dat ze terugverlangen naar hun leven in het buitenland. Dit fenomeen staat ook bekend als de 'terugkeerblues' en we hebben een paar tips om je te helpen er overheen te komen als je weer thuis bent.

1. Houd contact met je internationale vrienden

Het is nog nooit zo gemakkelijk geweest om contact te houden na je thuiskomst. Zelfs als je je internationale studiegenoten of gastgezin niet meer elke dag ziet, betekent dit niet dat je geen contact kunt houden. Door relaties te onderhouden met vrienden in het buitenland blijf je verbonden met je internationale identiteit. Zij zijn degenen die precies weten hoe jouw reis eruitzag en de kans is groot dat zij ook worstelen om zich aan te passen. Dus op wie kun je beter rekenen voor steun?

2. Verwachtingen managen

De meeste mensen beginnen de effecten van een omgekeerde cultuurshock te voelen nadat de aanvankelijke vreugde over de terugkeer naar huis is gezakt. Als je hier mentaal op voorbereid bent, begrijp je dat het gewoon een fase is waar veel mensen doorheen gaan. Wees lief voor jezelf en je omgeving en gebruik de andere strategieën die hier worden genoemd terwijl je wacht tot de schok voorbij is.

3. Focus op het positieve

In plaats van je te richten op wat je denkt te zijn kwijtgeraakt door je terugkeer naar huis, kun je je beter richten op de positieve dingen die je erdoor hebt gekregen. Dit kunnen dingen zijn zoals het opnieuw contact maken met dierbaren, je favoriete eten kunnen kopen in de supermarkt of je favoriete café kunnen bezoeken. Geniet van het kijken naar films of tv in je eigen taal of neem de tijd om een baan of studie na te jagen die je in het buitenland misschien niet had kunnen doen. Deze verandering in perspectief zal je helpen om de voordelen van thuis te waarderen.

4. Gedraag je als een toerist in eigen land

Als je de kick mist van het leven in het buitenland waar alles spannend en nieuw aanvoelt, waarom neem je dan niet de tijd om je eigen woonplaats te verkennen? Er zijn vast en zeker wandel- en fietspaden, parken, restaurants en evenementen waar je nog nooit bent geweest - dit is het moment om ze uit te proberen. Door je in je eigen stad of land als een toerist te gedragen, krijg je dezelfde opwinding als wanneer je op reis bent. En vergeet niet om veel foto's te maken. Je kunt ze delen met je vrienden in het buitenland en ze verleiden om langs te komen.

5. Maak je agenda vol

Als je tijd in het buitenland gevuld was met taallessen, excursies, groepsdiners, weekenduitstapjes en studeren, kun je bij thuiskomst moeite hebben met de verandering van tempo. Als je thuis een aantal routines instelt, kan dat de broodnodige structuur in je dagen brengen. Of het nu gaat om studeren, werken, vrijwilligerswerk of sportactiviteiten, het vullen van je agenda met leuke en zinvolle activiteiten zal je helpen om je sneller thuis te voelen.

6. Maak thuis internationale vrienden

Een van de leukste dingen van studeren in het buitenland is de kans om vrienden te maken van over de hele wereld. Maar daarvoor hoef je niet naar het buitenland. De kans is groot dat er allerlei soorten mensen in je woonplaats wonen, vooral als je in een grote stad woont. En de beste manier om ze te ontmoeten? Probeer nieuwe dingen. Schrijf je in voor culturele lessen over koken, dansen of talen, zoek een gesprekspartner, probeer een nieuwe hobby of ga naar plaatselijke festivals.

7. Deel je ervaringen

Na het eerste warme welkom thuis, kun je het gevoel krijgen dat je vrienden en familie niet meer zo geïnteresseerd zijn in je buitenlandse studiereis. Dat is heel normaal, probeer je daar niet door te laten ontmoedigen. Zoek in plaats daarvan een eenvoudige manier om je internationale ervaring met je geliefden te delen. Misschien kun je een typische maaltijd koken die je lekker vond toen je in het buitenland woonde. Of laat ze kennismaken met een spel of tv-serie die je op reis hebt ontdekt.

8. Plan je volgende reis

Als je na een paar maanden moeite hebt om je weer aan te passen aan het leven thuis, kan dat een teken zijn dat je verlangt naar een nieuw avontuur. Thuis zal er altijd zijn, dus wees niet bang om te kijken naar andere mogelijkheden om weer in het buitenland te reizen, studeren of werken. Wie weet ben jij wel voorbestemd voor een carrière als digitale nomade.

Start een nieuw avontuur in het buitenlandOntdek meer
Ontvang het laatste nieuws over reizen, talen en cultuur in de GO-nieuwsbriefAanmelden

Leer tot 10 talen in meer dan 50 top bestemmingen wereldwijd.

Lees meer