GO Blog | EF Blog Netherlands
Het laatste nieuws over reizen, taal en cultuur door EF Education First
Menu

Parijs of Nice: welke van de twee past meer bij jou?

Parijs of Nice: welke van de twee past meer bij jou?

Werk je liever je kleurtje bij of vijzel je graag je modekennis wat op? Weet de altijd levendige Lichtstad je te verleiden of vind jij je inspiratie aan de schitterende kust van Nice de la Belle, de hoofdstad van de Franse Rivièra? Trek je espadrilles aan, zet je zonnebril op en ga op zoek naar het antwoord: waar hoor jij thuis, in Nice of Parijs?

Eten-voor-onderweg

Parijs: je zou crêpes misschien eerder associëren met Bretagne, waar boekweitpannenkoekjes vandaan komen. Maar dit eten is razend populair in de Parijse straten. Het is bijna onmogelijk de crêperies links te laten liggen, met alle zoete geuren die je op straat bedwelmen. Zorg dat je wel voor een verse pannenkoek gaat, en aanschouw de meesterlijke manier waarop het beslag met een houten harkje wordt verspreid over een kokende stoomplaat, en de crêpe vervolgens gedecoreerd met zoete of kruidige ingrediënten. Een paar plekken waar je uitstekende crêpes kunt eten, zijn Montmartre, Rue de Rivoli en Rue Mouffetard.

Nice: Terwijl pizza internationaal bejubeld en in alle mogelijke smaken te krijgen is, is socca, een populaire snack uit Nice, nog altijd een lokale specialiteit. Je kunt de hete knapperige kikkererwtenpannenkoek bestellen in eetkraampjes in de Oude Stad (Vieille Ville) of aan de bar in kleine restaurantjes. De socca, besprenkeld met zwarte peper op het moment dat hij nog bloedheet is, is een typisch afhaalgerecht.

Geef toe aan je sweet cravings

Parijs: Wie van zoet houdt, wordt vast dolgelukkig van macarons: hapklare, kleurrijke, knapperige koekjes met een zoete jam- of ganachevulling. Dit klassieke en stijlvolle koekje is te koop bij vrijwel elke Parijse bakker, maar voor de crème de la crème onder de macarons ga je naar Ladurée of Pierre Hermé, of allebei (!), om voor eens en voor altijd een einde te maken aan de macaronoorlog die de Parijzenaren decennialang heeft verdeeld.

Nice: Niks lest je dorst (en zoetbehoefte) zo goed als een ijsje van een ster-ijsmaker. Ga naar Fenocchio in de oude stad en kies uit zeventig smaken als lavendel, witte chocola, tijm of avocado (om er maar een paar te noemen).

Geniet van de bezienswaardigheden

Parijs: Elke stad heeft een historische straat die als kloppend hart dient. In Parijs is dat zonder twijfel de Champs-Élysées: een levendige winkelstraat vol deftige merkwinkels, bioscopen en restaurants. Het wemelt er van de nieuwsgierige toeristen. Maar de straat heeft ook nogal veel historische en culturele betekenis. Zo is hij zowel het eindpunt van de Tour de France als de finish van de Marathon van Parijs. Ook vindt een deel van de presidentiële inauguratie er plaats, net als de militaire parade van Quatorze Juillet, de dag waarop de bestorming van de Bastille wordt herdacht. Het beste uitzicht op de straat heb je vanaf het dak van de Arc de Triomphe (maar 284 traptreden naar de top!).

Nice: Misschien ken je Nice niet goed, maar je hebt vast wel eens gehoord van de Promenade des Anglais, of La Prom, zoals de locals hem noemen. Deze beroemde vier kilometer lange boulevard is een van de beroemdste plekken van de stad, vernoemd naar de Britse geldschieters die de bouw ervan aan het begin van de negentiende eeuw bekostigden. Wandel of fiets langs de boulevard met z’n wuivende palmbomen en geniet van het prachtige uitzicht over het glinsterende blauwe water van de Baie des Anges.

Snuif wat cultuur op

Parijs: De Lichtstad is de hemel voor cultuurfans. Waar je ook komt of kijkt, er is altijd wel een tentoonstelling, een concert of een ander cultureel evenement aan de gang. Als je de meeste toeristische hoogtepunten hebt gehad, ga dan eens naar de wat minder bekende plekken. De Europese Open Monumentendagen (European Heritage Days) zijn daar een goed moment voor, want dan openen deuren die de rest van het jaar gesloten blijven: verborgen metrostations, aquaducten, oude waterbassins, loges van vrijmetselaars en huizen van particulieren: het zijn maar een paar van de bijzondere plekken waar je je kunt onderdompelen in de Franse geschiedenis en cultuur.

Nice: Botenshows vind je het hele jaar door in Nice. De Internationale Roei Regatta, de Nice Côte d’Azur Boat Show en het Fete du Port zijn een paar van de evenementen die je kunt bijwonen aan het water. Kunstliefhebbers komen aan hun trekken in het Musée Marc Chagall en het Musée Matisse, twee internationale musea over het werk van deze twee schilders, die allebei een groot deel van hun leven in de omgeving van Nice doorbrachten. Als je zin hebt in een mooi ritje langs de Franse Rivièra, ga dan naar beneden, van Menton helemaal naar Cannes. Onderweg kom je door Monaco, Cap Ferrat en Antibes.

Spreek als een local

Parijs: Parijzenaren zijn dol op een beetje drama. Wil je helemaal opgaan in het geheel, gebruik dan vooral uitdrukkingen als J’en peux plus (ik kan niet meer), c’est pas possible! (Dit is niet te geloven). Slaak er een lange zucht bij en kijk treurig, zodat iedereen om je heen kan zien hoe ongeduldig en gefrustreerd je bent.

Nice: In Nice zal je veel uitdrukkingen en woorden horen die afkomstig zijn uit Niçard, het Occitaanse dialect dat ze in deze regio spreken.  Daar zitten Italiaans-klinkende woorden tussen als basta (genoeg), atchidenté (ongeluk), boucan (herrie) of glander fai tira (laat het toch gaan). Allez, la baièta! (Doei! Kusjes!)

In welke stad wil jij Frans leren?Ontdek meer
Ontvang het laatste nieuws over reizen, talen en cultuur in de GO-nieuwsbriefAanmelden