Reizen maakt je een betere persoon – hier zijn 6 redenen waarom
Reizen is spannend, inspirerend en leuk. We hebben geluk dat we leven in een wereld waar reizen eenvoudiger en goedkoper is dan ooit tevoren. Vandaag de dag brengen naar schatting 1,18 miljard mensen elk jaar tijd door in het buitenland.
Hoewel een luie strandvakantie misschien net is wat je nodig hebt, tonen onderzoeken aan dat het juiste soort reizen – meeslepend, uitdagend en lang genoeg – je hersenen opnieuw kan “bedraden” en zelfs kan veranderen hoe je de wereld ziet. Ook kan het zijn dat je een betere versie van jezelf wordt door te reizen.
Hier zijn 6 redenen waarom:
1. Reizen moedigt empathie aan
Menselijke wezens worden geboren om empathisch te zijn – het vermogen om de pijn van een andere persoon te voelen, zit in onze hersenen gebeiteld en is de basis voor elke gezonde relatie. Maar zoals bij veel dingen in het leven moet je dit natuurlijk continu onderhouden.
Steven Pinker, professor psychologie aan de universiteit van Harvard, is ervan overtuigd dat de verspreiding van massamedia in de afgelopen twee eeuwen deze ‘cirkel van empathie’ heeft uitgebreid, omdat het verre levens meer toegankelijk en herkenbaar heeft gemaakt op een nieuwe manier.
Maar hoewel we nu bijna onmiddellijk toegang hebben tot de wereld via onze smartphones, dreigt informatie-overload ons te hard te overweldigen en ons af te leiden.
Omdat reizen ons dwingt ‘te ontsnappen aan de isolatie van onze comfortzone en nieuwe mensen en situaties in de echte wereld tegen te komen’, zoals Nicholas Kristof van de New York Times het formuleerde, versterkt het ons vermogen om ons in te leven op een meer zinvolle manier.
Empathie is ook op een indirecte manier verbonden met reizen en ontdekken: het leren van een nieuwe taal en tweetalig worden, vooral wanneer je jonger bent – vergroot ons vermogen om ons in te leven, door het voor onze hersenen normaal te maken om tussen verschillende perspectieven te schakelen.
2. Reizen verdiept je begrip
Door te reizen wordt het onbekende het bekende, wat automatisch onze veronderstellingen, stereotypen en onze kijk op het leven verandert.
Ik heb zelf een tijdje in Tanzania gewoond en heb daar met straatkinderen gewerkt. Deze ervaring heeft me geholpen om de Tanzaniaanse werkcultuur beter te begrijpen, en heeft mij ook de kans gegeven om van dichtbij de veerkracht van kinderen te zien die elke dag met afwijzing en geweld geconfronteerd worden.
Deze meeslepende en soms ongemakkelijke ervaring verdiepte mijn begrip van hun cultuur en de realiteit. Voordat ik naar Tanzania vertrok had ik alleen maar vanop afstand verhalen gehoord via vrienden die er waren geweest, of via het nieuws. Pas na mijn ervaring werd het veel gemakkelijker voor mij om de Tanzaniaanse en Afrikaanse cultuur te begrijpen.
Een ander ontmoeten en begrijpen – zonder alles wat ze doen te aanvaarden – zorgt voor een vriendelijkere en minder veroordelende manier van omgang met de wereld.
3. Reizen vergroot het zelfbewustzijn
Wanneer je meer openstaat om anderen te ontmoeten, leer je jezelf ook automatisch beter kennen. Een recent onderzoek toont aan dat wonen in het buitenland – en reflecteren op je eigen waarden wanneer je in onbekende situaties terechtkomt of nieuwe mensen leert kennen – je meer zelfbewust maakt. Hoewel deze studie een focus heeft op het wonen in het buitenland, en dus niet reizen, zouden langetermijnreizen hetzelfde effect moeten hebben.
‘Cognitieve flexibiliteit’ of het vermogen om tussen ideeën te springen is ook iets dat door reizen wordt versterkt. Reizen houdt onze geest “flexibel” omdat het onze vaste manieren van doen en zien uitdaagt – en het ontwikkelt ondertussen de meest waardevolle vaardigheid van allemaal: creativiteit.
4. Reizen maakt je creatiever
Vandaag de dag, in een tijd waar technologie zo snel evolueert en nog zeker zal blijven evolueren, zal creativiteit essentieel zijn voor diegenen die willen blijven groeien in hun professioneel leven. Creativiteit zal ook essentieel zijn voor het oplossen van complexe wereldwijde problemen en innovatie in het bedrijfsleven en de wetenschap.
Studies uitgevoerd door Adam Galinsky, een professor aan Columbia University, tonen aan dat executives die in verschillende landen hebben gewoond – en daardoor veel kennis hebben over andere culturen en talen – op een meer creatieve en gedurfde manier werken.
Andere studies in Nederland en Singapore tonen aan dat mensen die reizen makkelijker problemen kunnen oplossen op onconventionele manieren. Bovendien liet een onderzoek uit 2012 in Israël zien dat mensen die andere culturen minder accepteren het slechter deden in creatieve testen dan mensen die ruimdenkend en acceptabel waren.
5. Reizen versterkt het vertrouwen
Als botsende meningen en een gesloten blik op de wereld de wereld van vandaag lijken te definiëren, dan zo ook het algemene gebrek aan vertrouwen. In Scandinavische landen, waaronder Finland, is er nog steeds een hoog niveau van vertrouwen in bijvoorbeeld politieke instellingen en andere mensen. In vele andere delen van de wereld, inclusief de VS, is het vertrouwen in anderen de voorbije jaren afgenomen. Vertrouwen correleert sterk met geluk. Zo stond Finland in 2018 bovenaan de World Happiness Index terwijl de VS op de 18e plaats stond. Dit toont aan dat investeren in vertrouwen duidelijk de moeite waard is.
Omdat reizen ons voortdurend in uitdagende en ongemakkelijke situaties brengt – situaties waarin we actief moeten communiceren en zelfs onbekenden moeten vertrouwen – bouwt het vertrouwen op, wat Galinsky een ‘geloof in de mensheid’ noemt. Studie na studie – in de VS en China – hebben aangetoond dat dit correct is.
6. Reizen maakt je meer geaard
Ten laatste is er is nog één reden om reizen te vieren.
Wanneer je reist, beleef je zoveel nieuwe en unieke momenten die je doen groeien als persoon. Aankomen op een nieuwe luchthaven waar je de borden niet kan lezen en moeite hebt om je weg te vinden is ongemakkelijk, net als je gelimiteerde taalvaardigheid te gebruiken om te praten met een Parijse taxichauffeur die je uitspraak van “Champs-Élysées” niet helemaal begrijpt. Maar het dwingt ons ook om het ongemak te omarmen en daaruit te groeien.
Reizen is zo krachtig omdat het ons helpt de menselijkheid in anderen te ontdekken – en een betere versie van onszelf te ontdekken tijdens dat proces.