Hoe kun je na een onderbreking het leren van een taal weer oppakken?
Een taal leren kan hard werken zijn en het vereist een behoorlijke hoeveelheid toewijding. Een pauze inlassen is begrijpelijk en kan zelfs nuttig zijn. Uit onderzoek is gebleken dat een pauze in het leren langzamere resultaten kan opleveren, maar dat de inhoud veel langer in ons geheugen blijft. Dat betekent dat er geen verkeerd moment bestaat om je studie weer op te pakken.
Wil je graag weer beginnen met het leren van een taal, maar weet je niet zeker waar je moet beginnen? We hebben een paar tips om je te helpen een succesvolle comeback te maken.
1. Raak niet ontmoedigd
In plaats van jezelf te verwijten dat je een pauze neemt, kun je het scenario beter anders bekijken. Een pauze geeft je de kans om je op jezelf te concentreren, energie te steken in andere hobby's en met hernieuwde motivatie terug te keren. Het betekent niet dat het voorbij is of dat je gefaald hebt, het is gewoon een pauze in de tijd. Zelfs Michael Jordan nam een pauze van twee jaar voordat hij terugkeerde om drie NBA-kampioenschappen te winnen met de Chicago Bulls.
2. Begin passief
Een taal leren hoeft niet saai te zijn! Dus kies iets dat je interesse wekt en begin daar. Dit kan het luisteren naar een podcast of het kijken naar een tv-serie in je doeltaal in je doeltaal zijn. Of je zoekt een aantal contentmakens op YouTube of TikTok die jouw doeltaal spreken en gaat die volgen. Eigenlijk alles wat niet aanvoelt als studeren. Als je dan merkt dat je de taal en cultuur mist, weet je dat het tijd is om mee te gaan op die golf van motivatie en weer actiever te gaan studeren.
3. Omarm het effect van de terugkerende leerling
Als je een studieonderbreking hebt genomen, of het nu een maand is of tien jaar, ben je waarschijnlijk bang om weer te beginnen uit angst dat je alles kwijt bent. Maar als je iets leuks kiest om mee te beginnen, kun je het gevoel krijgen dat je meer weet dan je dacht. Op de een of andere manier zijn je taalvaardigheden zelfs beter dan je je herinnert!
Dit wordt het effect van de terugkerende leerling genoemd. Je hersenen zijn altijd bezig met verwerken en verbindingen maken, zelfs in je slaap, dus zelfs als je dacht dat je pauze had, was dat niet zo. Daar komt nog bij dat jezelf passief onderdompelen in een taal alle druk wegneemt, zodat alleen de leuke dingen overblijven. Je eigen lage verwachtingen overtreffen zal dus iets in je hersenen losmaken en je een boost van positiviteit en zelfvertrouwen geven die je nodig hebt om er weer tegenaan te gaan.
4. Dompel jezelf onder
Bedenk waarom je de vorige keer gestopt bent met leren. Misschien vond je niet de juiste leraar? Misschien zag je geen resultaten. Of misschien was de leerstijl gewoon niet geschikt voor jou. Een nieuwe aanpak is misschien precies wat je nodig hebt om je taalreis te beginnen.
Taalcursussen in het buitenland bieden precies dat, waarbij klassikaal leren wordt gecombineerd met ervaringen in de echte wereld. Stel je voor dat je een nieuwe woordenschat leert in de klas en deze woorden en zinnen vervolgens meteen gebruikt op een lokale markt om de hoek. Of je leert over culturele feestdagen en deelt die gelegenheid 's avonds met een gastgezin. Cursussen in het buitenland zijn de beste manier om het leren van een taal weer op de rails te krijgen en onderweg onvergetelijke herinneringen op te doen.
5. Stel een doel
Heb je ooit het gezegde gehoord: "Als je niet weet waar je naartoe gaat, ga je waarschijnlijk ergens anders heen"? Het stellen van doelen is belangrijk in alle aspecten van het leven, vooral als het gaat om het leren van een taal. Bedenk waarom je leert en stel op basis daarvan doelen. Is het om een toets te halen of een cursus af te ronden? Is het om te communiceren met vrienden, familie of op een buitenlandse reis? Misschien wil je jezelf gewoon uitdagen met een nieuwe vaardigheid. Hoe dan ook, het definiëren van je doel en het opschrijven ervan zal je helpen om op koers te blijven. Enkele voorbeelden kunnen zijn:
"Ik wil tegen het einde van het jaar het B2-niveau bereiken."
"Ik wil twee uur per week besteden aan studeren en één uur aan het luisteren naar een taalpodcast."
"De volgende keer dat ik mijn oma bezoek, wil ik met haar praten zonder dat ik een vertaler nodig heb."
"Ik wil voor het einde van het jaar een maand Engels leren in Londen."
"Ik wil slagen voor mijn volgende taaltest met een score van 80% of meer."
Gewapend met deze tips blaas je nieuw leven in je avontuur om een taal te leren. Doe het stap voor stap en blijf gewoon komen opdagen. Veel plezier met studeren!