Undercover als toerist: zo ga je in Barcelona tot de locals behoren
Dankzij de adembenemende architectuur, fantastische gastronomie en het beste voetbalteam ter wereld is Barcelona een culturele hotspot aan de kust. Ook is het de 20e meest bezochte stad ter wereld. Maar in deze stad met 1.6 miljoen inwoners en een geschatte 32 miljoen bezoekers per jaar is het reizen en wonen in Barcelona tegenwoordig heel anders, en soms ook moeilijker, dan vroeger.
Ik woon zelf in Barcelona en geef je graag mijn top zes van tips om wachtrijen te voorkomen, de drukte te omzeilen en tijdens je verblijf een bewuste reiziger te zijn.
1. Leer wat Catalaans
Als je wat moeite doet om een paar woorden te leren van de taal die ter plaatse wordt gesproken, zullen locals je altijd meer waarderen. Zeker in Spanje, waar niet iedereen Engels spreekt.
Pro-tip: Leer een paar woorden Catalaans, de eerste taal van Barcelona, en je zult bij iedereen in de smaak vallen. Hier vast een paar uitdrukkingen:
Goedemorgen = Bon dia
Mijn naam is = Em dic…
Eet smakelijk = Bon profit
Bedankt = Gràcies
Alsjeblieft = Si us plau
Hoe gaat het? = Com estàs?
Goed, en met jou? = Bé, i tu?
Ik spreek niet zoveel Catalaans = No domino gaire el català
Spreek je Engels? = Parles anglès?
Tot later! = Fins aviat!
2. When in Rome, do as the Romans do (a.k.a.: wanneer en waar je moet eten)
Qua eten moet je twee dingen goed onthouden, die over het tijdstip en de prijs van je maaltijden gaan. Qua timing is alles tussen 13:30 en 16:00 uur een prima lunchtijdstip. Het avondeten vindt om of na 20:00 uur plaats.
Wat de prijs (en locatie) betreft: pak een plattegrond van de stad en teken een cirkel rondom het centrum (inclusief La Rambla, Port Vell en Plaça Catalunya). Alles binnen die cirkel is verboden gebied en veel te duur.
Pro-tip: Probeer naar lokale tentjes te gaan waar je een “menú del dia” kunt bestellen, een dagmenu. Dan heb je meestal keuze uit twee hoofdgerechten, een toetje en een drankje voor een behoorlijk lage prijs.
3. De Catalaanse cultuur
“Waar kan ik een stierengevecht zien?” Als je die vraag aan een local stelt, maak je dé meest gemaakte fout door toeristen. Door ook maar een klein beetje research te doen, had je al kunnen ontdekken dat stierengevechten al heel wat jaren verboden zijn in Barcelona. Ook flamenco en sevillanas zijn niet typisch Catalaans. Wil je hier meer over weten? De BBC heeft een korte basisgeschiedenis van de Catalaanse regio voor je op een rijtje gezet.
Pro-tip: Een reis naar Barcelona is dé gelegenheid om “castells” te bekijken, geweldige menselijke torenformaties, of “sardanes” te dansen, onze nationale dans. Bij mooi weer kun je de traditionele dans op de vroege zondagavond (18:00 – 18:30 uur) op Plaça Sant Jaume bekijken en ook zelf meedoen, of op zondag in de kathedraal van Barcelona. De toerismewebsite van Barcelona heeft goede informatie over waar en wanneer je mee kunt doen.
4. Verkrijg het perspectief van een local
Kijk, wat er aan de hand is: nu er meer cruiseschips aanleggen in de haven van Barcelona, er meer goedkope vluchten arriveren en de woningdeeleconomie booming is, is het aantal bezoekers in de stad sinds 2012 met 25% gestegen. Sommige inwoners wijten de stijgende huur, stijgende voedselprijzen en verminderde levenskwaliteit aan de groeiende groep toeristen.
Pro-tip: Spanjaarden/Catalanen zijn vriendelijk en goed benaderbaar. Wees niet verlegen, maar knoop een gesprekje aan over dit onderwerp. De kans is groot dat je dingen vanuit een ander perspectief gaat zien en wie weet houd je er zelfs een nieuwe vriendschap aan over!
5. Just keep swimming!
Ik heb al meer dan twintig jaar in Barcelona gewoond en heb nog nooit aan een van de stadsstranden een duik in zee genomen. Ik ben heus dol op de zee, maar alle inwoners van Barcelona weten dat ze die plekken juist moeten vermijden. Waarom? Omdat de stadsstranden niet de schoonste plekken zijn. En wel altijd ramvol.
Gelukkig vind je 20-40 minuten verderop prachtige, bijna-verlaten stranden. Maak daar bovendien wat tijd vrij voor de “xiringuito,” de strandbar waar je goedkope drankjes en etenswaren kunt krijgen.
Pro-tip: Onthoud deze strandnamen goed: Masnou, Ocata en Montgat.
6. Barcelona kun je het beste te voet of per fiets verkennen
Hoewel Barcelona met z’n metro’s, trams, bussen en treinen prima openbaar vervoer heeft, is dat niet altijd de slimste manier om de stad mee te ontdekken. Het kan er ontiegelijk druk zijn en bloedheet. Gelukkig is Barcelona heel goed te voet te doorkruisen en dankzij alle architectuur is dat meteen een geweldige ervaring.
Pro-tip: Vind je wandelen iets te veel van het goeie, ga dan fietsen. De stad heeft een geweldige infrastructuur voor fietsers en veel plekken waar je fietsen kunt huren.