GO Blog | EF Blog Netherlands
Het laatste nieuws over reizen, taal en cultuur door EF Education First
Menu

Voetbal vs. American football: 10 grote verschillen

Voetbal vs. American football: 10 grote verschillen

Voetbal? American football? Soccer? Deze sporten hebben in veel landen dezelfde naam, maar meer overeenkomsten zijn er niet. Terwijl de meeste mensen over de hele wereld het gewoon "football" noemen, wordt de sport in de Verenigde Staten (en Ierland) "soccer" genoemd. De VS hebben echter ook hun eigen versie van voetbal: "American football'.

Ben je in de war? We zijn hier om je wat antwoorden te geven.

Dit is onze beginnersgids over de belangrijkste verschillen tussen voetbal en American football. Het zal je genoeg informatie geven om je een weg te banen door gesprekken over beide sporten terwijl je nieuwe culturen in het buitenland omarmt.

1. De voet

Oké, laten we bij het begin beginnen.

"Football" (of zoals we het vanaf nu zullen noemen: voetbal) dankt zijn naam aan het feit dat je je voeten moet gebruiken. Tot zover is alles dus simpel.

American football daarentegen is helemaal niet gebaseerd op voeten en bestaat vooral uit het gooien en dragen van de bal.

Waarom heet het American football en niet "throwball"? Niemand weet het zeker, maar één antwoord is dat de naam niet echt verwijst naar iemands voet, maar eerder naar het Amerikaanse maatsysteem van feet en inches - aangezien de bal ongeveer een voet (ongeveer 30 cm) lang is, hebben ze dat gebruikt. Klinkt logisch, toch?

2. De bal

Voetballen zijn eenvoudig, rond en ideaal om tegenaan te schoppen.

Amerikaanse voetballen hebben meer de vorm van een puntig ei (of "prolate spheroid" als je de meer geavanceerde term verkiest), met grote stiksels langs een van de zijkanten voor een sterkere grip bij het gooien. Ze worden soms ook "varkenshuiden" genoemd, blijkbaar omdat ze daar eerst van gemaakt werden (we zijn blij dat dat veranderd is).

3. Het veld

Amerikaanse voetbalvelden zijn precies zoals je ze in al die Amerikaanse middelbare schoolfilms hebt gezien. Ze zijn gemarkeerd in intervallen van tien yards (negen meter), met een "eindzone"-lijn en twee rechtopstaande palen aan elk uiteinde.

Een voetbalveld is nog eenvoudiger, met twee halve cirkels in het midden en een "vak" 18 meter voor het doel. Dit geeft aan waar de keeper - de enige speler die zijn handen mag gebruiken - de bal mag hanteren.

Beide velden zijn ongeveer 100 meter lang, hoewel voetbalvelden veel breder zijn dan hun American football-tegenhangers.

4. Het doel

Voetbal houdt het meestal simpel. Schop de bal in het net en je scoort een doelpunt. Maak meer doelpunten dan je tegenstander en je wint de wedstrijd.

Bij American football draait alles om "touchdowns" - tackles ontwijken en de bal in de eindzone van je tegenstander schoppen. Deze zijn in eerste instantie 6 punten waard, plus een extra punt voor het succesvol door de palen trappen na het scoren.

Een groot verschil is dat voetbalwedstrijden vaak eindigen in een gelijkspel, soms zonder dat er doelpunten worden gescoord. Daarentegen zijn American football-wedstrijden meestal hoog scorend en zelden gelijk bij full-time. Bij een gelijkspel gaat de wedstrijd over in "overtime" - waarbij het team dat als eerste scoort, wint.

5. Het tempo

American football mag dan meer punten opleveren, het is ook langzamer.

Waar voetbal wordt gespeeld in twee vloeiende helften van 45 minuten, is American football verdeeld in vier kwarten van 15 minuten. Deze kwarten kunnen een tijdje duren omdat de klok vaak wordt stilgezet aan het einde van een "play", zodra de baldrager op de grond wordt getackeld.

Om deze reden is American football constant aan het stoppen en herstarten. Samen met de complexiteit van de gameplay kan dit een barrière vormen voor beginnende fans, maar het is de moeite waard om deze barrière te doorbreken!

6. De spelers

Beide sporten hebben op elk moment 11 spelers per team op het veld.

Bij voetbal spelen dezelfde 11 spelers de hele wedstrijd, op een paar wissels na. Bij American football wisselen teams voortdurend van spelers, afhankelijk van of het team aan het aanvallen of verdedigen is.

De quarterbackpositie in American football is bijvoorbeeld een belangrijk onderdeel van de "aanval". De quarterback speelt als zijn team balbezit heeft, maar zit aan de zijlijn als de tegenstander de bal heeft. Dit betekent dat er ongeveer 45 spelers per team kunnen meedoen in de loop van een enkele wedstrijd.

7. De bijnamen

Detroit Lions, Seattle Seahawks, Chicago Bears - Amerikaanse voetbalteams hebben allemaal leuke officiële bijnamen.

Voetbalteams hebben ook bijnamen, maar die zijn onofficieel. In plaats van roofdieren of angstaanjagende vijanden, verwijzen bijnamen in het voetbal vaak eenvoudig en nogal onorigineel naar de kleur van het shirt dat door dat specifieke team wordt gedragen. Real Madrid zijn "Los Blancos" (de witten), Chelsea "The Blues", Liverpool "The Reds" enz.

Er zijn ook vrij willekeurige bijnamen in het voetbal die uit het niets lijken te komen, maar meestal gerelateerd zijn aan de geschiedenis van het team. Enkele voorbeelden zijn namen als "The Toffees", "The Terriers" en "The Cherries".

Het opnemen tegen "The Terriers" klinkt misschien niet als het meest intimiderende vooruitzicht, maar misschien is dat onderdeel van de strategie.

8. De competitie(s)

Dezelfde 32 teams nemen het jaar na jaar tegen elkaar op in de NFL-competitie van American football. Of je team nu de felbegeerde Super Bowl-trofee wint of elke wedstrijd met 50-0 verliest, je speelt volgend seizoen weer tegen dezelfde teams voor dezelfde prijs.

Bij voetbal zijn er veel meer teams en zijn de competities opgedeeld in divisies. Eindig bovenaan in je divisie en je promoveert naar de divisie boven je, waar betere teams op je wachten. Als je onderaan eindigt, ga je door het "valluik" naar de divisie eronder.

Je kunt zelfs (theoretisch) je eigen team beginnen met vrienden en uiteindelijk tegen Barcelona of Bayern München spelen - het is het proberen waard, toch?

9. De verhuizingen

American football-teams worden ook wel "franchises" genoemd. Als zodanig hebben ze het recht om van tijd tot tijd naar een andere stad te verhuizen.

De Las Vegas Raiders waren ooit de Oakland Raiders, de Los Angeles Chargers waren vroeger de San Diego Chargers en de LA Rams werden de St Louis Rams, voordat ze van gedachten veranderden en teruggingen naar LA.

Dit is totaal ongehoord in het voetbal, waar teams op dezelfde plek blijven, in goede en slechte tijden.

10. De fans

Het spreekt voor zich dat zowel voetbal als American football enorm populair zijn. Maar gezien de grote wereldwijde aanwezigheid van voetbal in vergelijking met de meer nationale focus van American football, is het logisch dat de kijkcijfers van de twee aanzienlijk verschillen.

De finale van de FIFA World Cup tussen Argentinië en Frankrijk in 2022 werd bijvoorbeeld bekeken door maar liefst 1,5 miljard mensen - bijna een vijfde van de wereldbevolking.

American football kan ook bogen op een grote schare fans, maar met een piek van ongeveer 115 miljoen kijkers tijdens de meest recente Super Bowl trok het bijna 13 keer minder kijkers dan voetbal.

Ondanks hun verschillen hebben zowel voetbal als American football hun eigen levendige cultuur en tradities die de moeite waard zijn om te ontdekken. Hopelijk helpt deze gids je met de basis als je in het buitenland een nieuwe sport gaat beoefenen.

Leer een nieuwe cultuur kennen in het buitenlandOntdek meer
Ontvang het laatste nieuws over reizen, talen en cultuur in de GO-nieuwsbriefAanmelden

Ontdek de wereld en leer een taal in het buitenland

Lees meer