Voetbalfeiten: 7 dingen die je moet weten over Duitsland
Aan welk toernooi ze ook meedoen: het Duitse team is er altijd eentje om rekening mee te houden. Het Deutsche Nationalmannschaft (Duitse nationale team) is altijd een populair gespreksonderwerp, dus zorg dat je de feiten op een rij hebt dankzij deze spoedcursus Fußball (voetbal).
1. De sterren Mats Hummels – positie: verdediger – club: Bayern München
Toni Kroos – positie: middenvelder – club: Real Madrid
Sami Khedira – positie: middenvelder – club: Juventus
Joshua Kimmich – positie: verdediger – club: Bayern München
Jérôme Boateng – positie: verdediger – club: Bayern München
Manuel Neuer – positie: keeper – club: Bayern München
2. “Jogi”, de coach met het geweldige haar Joachim Löw (a.k.a. “Jogi”) is al sinds 2006 de coach van het Duitse elftal. Hij staat bekend om zijn chique outfits en zijn geweldige haar. Google de man maar eens.
3. Voetbalwoordenschat “auf Deutsch”
Een aantal Duitse voetbaluitdrukkingen móet je gewoon kennen, zeker als je de wedstrijd samen met wat Duitsers kijkt:
Tor – doel
Abseits – buitenspel
Mittelfeld – middenveld
Stürmer – aanvaller
Abwehr – verdediging
Kapitän – aanvoerder
Schiedsrichter – scheidsrechter
Elfmeterschießen – strafschoppenserie (best wel een mond vol he?)
Verlängerung – verlenging
Freistoß – vrije trap
Ecke – hoekschop
4. Samen de wedstrijd kijken is een big deal
Tijdens grote voetbalevenementen en belangrijke finales wordt in elk café, elk restaurant en elke Biergarten een groot scherm opgehangen om de wedstrijd op te vertonen. Iedereen, van kinderen tot oma’s, komt samen om te kijken en het elftal aan te moedigen. In Berlijn en München vind je zogeheten Fan Miles op de Brandenburger Tor en de Leopoldstraße. Daar kijken tot wel een miljoen mensen de wedstrijd terwijl iedereen gekleed is in het zwart, rood en goud (de Duitse kleuren)!
5. Deze kreten hoor je in het stadion (en voor de tv)
“Ole, Ole, Ole, Super Deutschland, Ole” – dit is de Duitse versie van het internationaal bekende “Ole, Ole, Ole, We Are The Champions, Ole.”
“Dschland, Dschland” – dit betekent: “Duitsland, Duitsland” maar aangezien Deutschland zo’n lang woord is, korten we het in tot simpelweg “Dschland.”
“So sehen Sieger aus, shalalalala…” – deze kreet wordt gebruikt wanneer het Duitse team aan de winnende hand is. Het betekent “Zo zien winnaars eruit, shalalalala.”
“Einer geht noch, einer geht noch rein!” – dit wordt gebruikt als het elftal echt lekker op dreef is. Het betekent: “Er kan er best nog eentje gemaakt worden!”
6. De Duitsers zijn dol op hun voetballiedjes Sportfreunde Stiller: “54, ’74, ’90, 2010”
Herbert Grönemeyer: Zeit, dass sich was dreht
Xavier Naidoo: Dieser Weg (Fun fact: tijdens het WK 2006 luisterden de Duitse voetballers naar dit nummer voordat ze de kleedkamer verlieten. Zo is het een voetballiedje is geworden.)
Sasha: This is my time
Andreas Bourani: Auf uns (dit was het officiële nummer van de Duitse tv-zender ARD tijdens het WK 2014.)
7. En ze vieren de winst met een bierdouche In Duitsland worden voetbaloverwinningen niet gevierd met champagne. In plaats daarvan geven de spelers (en fans) elkaar graag een bierdouche, bij voorkeur uit een hele grote bierpul.
Foto van Photocapy, Flickr/ Creative Commons