Voetbalfeiten: 7 dingen die je moet weten over Spanje
In Spanje is voetbal een religie. Het Spaanse team is een van de beste ter wereld en bestaat uit grote sterren en veel potentieel, ongeacht op welk toernooi. Hieronder een korte samenvatting van de spelers, termen en tradities die dit team (en het land!) laten knallen.
1. De sterren
De Spaanse ploeg zit vol sterren en het is moeilijk om te bepalen wie de beste zijn. Zelfs de jongens op de bank zijn geweldige spelers van bijvoorbeeld Real Madrid of FC Barcelona.
Andrés Iniesta – positie: middenvelder – club: FC Barcelona
David De Geo – positie: keeper – club: Manchester United
Sergio Ramos – positie: verdediger – club: Real Madrid
Marco Asensio – positie: aanvaller – club: Real Madrid
Gerard Pique – positie: verdediger – club: FC Barcelona
David Silva – positie: middenvelder – club: Manchester City
2. De stijl: titi-taka-voetbal
Het tiki-taka-voetbal is de typisch Spaanse speelstijl, vol korte en snelle passes en balbehoud. Veel mensen geloven dat dit de afgelopen jaren dé sleutel tot gigantisch succes was.
3. De coach
De Spanjaard Julen Lopetegui speelde in de jaren 90 als keeper voor Real Madrid en FC Barcelona en deed in 1994 mee aan het WK. Sinds hij in 2003 bondscoach werd, heeft hij de Spaanse Onder-18- en Onder-21-teams al naar meerdere titels geleid. Sinds 2016 staat hij aan het roer van het hoogste elftal, nadat het team licht teleurstellend op het EK ten onder was gegaan tegen Italië.
4. Voetbalvocabulaire “en Español”
Het Spaans is, na het Mandarijn (Chinees), de meest gesproken taal ter wereld. Veel spelers hebben Spaans als moedertaal, dus hier een overzicht van de meest gebruikte voetbaltermen en Español:
Gol – Doelpunt
Fuera de juego – buitenspel
Centrocampista – middenvelder
Delantero – aanvaller
Defensa – verdediger
Capitán – aanvoerder
Árbitro – scheidsrechter
Tanda de penaltis – strafschoppenserie
Tiempo añadido – verlenging
Tiro libre (falta) – vrije trap
Saque de esquina – hoekschop
5. Waar je de wedstrijden kunt zien
In aanloop naar belangrijke wedstrijden plaatsen officiële sponsors en gemeenteraden vaak grote schermen in stadscentra, zodat mensen La Roja (“De Rode”, zoals het Spaanse team wordt genoemd) samen kunnen zien en aanmoedigen. Meestal gaan honderdduizenden mensen naar Santiago Bernabéu (het stadion van Real Madrid), waar dan meerdere gigantische schermen worden neergezet. Deze plek staat op zulke momenten bekend als Fan Park en heeft al eens een half miljoen supporters geherbergd!
6. De aanmoedigingskreten
“¡Yo soy español, español, español!” (vertaling: “Ik ben Spaans, Spaans, Spaans!”) – dit was in 2010 de meest gehoorde kreet.
“¡A por ellos, oé!” (vertaling: “Laten we ze verslaan!”) – een klassieker sinds 2006. Deze kreet moet het team aanmoedigen en ophitsen.
“¡Que viva España!” (vertaling: “Lang leve Spanje!”) – dit wordt bijvoorbeeld gezongen om het team een hart onder de riem te steken, maar ook als de mannen heel goed aan het spelen zijn en aan de winnende hand zijn. Het is gebaseerd op een nummer van de artiest Manolo Escobar.
7. En vier het feest met “het rode getij”
Als Spanje wint, rennen de Spanjaarden de straat op om dat te vieren. In Madrid springen mensen de fontein in, bijvoorbeeld de Cibeles (bij overwinningen van Real Madrid) of de Neptuno (bij winst voor Atlético Madrid). In Barcelona gaat het Rode Getij (een koosnaampje voor de in rood gestoken Spaanse fans) naar de Canaletas-fontein. De
volgende keer dat Spanje wint, kun je ervan uitgaan dat de nationale ploeg (weer) in een bus stapt en door de straten rijdt, om de overwinning te vieren met het Rode Getij en om de fans te bedanken voor hun support!
Foto van Grabaluz, Flickr / Creative Commons