De verrassende reden waarom iedereen minstens één keer in het buitenland moet wonen
Het is een kans om wat van de wereld te zien, je doet leuke nieuwe ervaringen op, ontmoet inspirerende mensen en het geeft misschien zelfs je loopbaan een boost: er zijn een aantal heel logische en enorm aantrekkelijke redenen om je koffers te pakken en op een bepaald moment in je leven naar het buitenland te gaan.
De belangrijkste reden waarom iedereen ten minste één keer in z’n leven in het buitenland moet wonen, is echter simpeler. En draait om iets wat veel dichter bij jezelf staat. Uit recent onderzoek blijkt dat je pas écht weet wie je bent, wanneer je in het buitenland hebt gewoond.
Je krijgt een beter beeld van jezelf
Naar een vreemd land verhuizen gaat gepaard met een enorm steile leercurve, en niet alleen op de meest logische vlakken. Ja, je moet je weg leren vinden in het lokale OV-systeem, zult er op zondag achterkomen dat alle supermarkten op zondag gesloten zijn, en (het belangrijkste) je moet een nieuwe taal leren. Maar terwijl je deze hobbels op de weg overleeft, ontdek je ook wie je eigenlijk bent.
Ben je besluitvaardig, timide, verlegen of extravert? Stap je gewoon in de eerste bus die komt aanrijden en zie je wel waar je uitkomt, of vraag je een local om hulp? Vind je het maken van nieuwe vrienden een eitje, of moet je alle zeilen bijzetten om niet bang over te komen als je nieuwe mensen ontmoet? Er is maar één manier om daar achter te komen.
Je krijgt een heel nieuwe vriendengroep
Als je in je eentje naar het buitenland gaat, ken je er bij aankomst hoogstwaarschijnlijk nog niemand. Gelukkig komt daar natuurlijk razendsnel verandering in. In de klas, in de kantine, in je nieuwe favoriete café en in je studentenhuis maak je snel genoeg nieuwe vrienden. De meesten zullen in hetzelfde schuitje zitten als jij, want ze zijn ook in hun uppie op reis gegaan en willen ook graag nieuwe mensen leren kennen Bovendien hebben jullie minimaal één eigenschap gemeen: het lef om je grenzen te verleggen. En toch zullen deze nieuwe vrienden verschillen van je vrienden thuis. Omdat ze uit een ander land komen dan jij, opgegroeid zijn met andere gewoonten en andere hobby’s hebben. Daar kun je superveel van leren. Want hoe leuk is het om met je nieuwe vrienden een keer ‘hun’ sport uit te proberen, of een discussie te voeren met een buitenlandse bril op?
**Je waarden veranderen
**Materialistische zaken en spullen die je thuis enorm belangrijk vond maar niet kon meenemen, voelen ineens minder belangrijk als je beseft dat je prima zonder ze kunt. Home is truly where the heart is, ontdek je al snel. Ook zónder al die spullen.
Dat geldt ook voor relaties. Als je verhuist, wordt het lastiger om contact te houden met iedereen uit je oude leven. Vrij snel ontdek je bij wie het de moeite waard is, en wie het zelf ook de moeite waard vindt. Hoewel sommige vriendschappen zullen verwateren, zullen andere alleen maar hechter worden: kwaliteit gaat boven kwantiteit.
Daarnaast besef je ook dat het niet uitmaakt hoe lang je wegblijft. Je thuis en soortgelijke fijne dingen zijn altijd maar een korte reis (of misschien een langeafstandsvlucht) bij je vandaan.
En dat helpt om te ontdekken wat je wilt
Nog een voordeel van weten wie je bent, is weten wat voor loopbaan je wilt. Je ontdekt algauw je krachten, zwakten, je prioriteiten in het leven en hoe je droombaan eruit zou kunnen zien. Buitenlandervaring en een extra taal kunnen spreken, zijn kwaliteiten die opvallen op een cv. Ook toont het werkgevers aan dat je zelfverzekerd bent, zelfstandig bent en de benodigde levenservaring hebt.
Als je jezelf eenmaal kent, weet je ook dat je toekomstige uitdagingen aankunt. Als je eenmaal hebt ontdekt hoe je je rekeningen wilt betalen en aan een baan of opleiding in het buitenland bent begonnen, leer je sterkere levensvaardigheden dan wanneer je was thuisgebleven in een wereld die je al kende. Het stoomt je eigenlijk dus klaar voor de rest van je leven.