Waarom Chinees leren?
Als ik aan de Chinese taal denk, voel ik me al snel overweldigd. Ik kan de verschillende “mā, má, mǎ and mà” klanken niet uitspreken en er zijn veel karakters om uit je hoofd te leren. Maar wat als ik je zou vertellen dat Chinees leren eigenlijk helemaal niet zo moeilijk is als je denkt? En dat deze taal zo veel gesproken wordt en zo snel groeit dat het verschillende deuren kan openen naar nieuwe mogelijkheden, carrières, en een betere toekomst? Dat klinkt goed, toch?
Dit zijn de top 5 redenen waarom je Chinees moet leren:
1. 1,2 miljard moedertaalsprekers
Volgens World o’ Meters zijn er op het moment dat ik dit schrijf meer dan 8,2 miljard mensen in de wereld. Daarvan spreken er 1,2 miljard Chinees als moedertaal. Dat is in feite één op de zes mensen in de wereld die Chinees spreken. En zeg nu zelf, als je met anderen in hun moedertaal kunt communiceren, kan dat je persoonlijk en professioneel helpen en een hele nieuwe wereld van nieuwe perspectieven en ideeën voor je openen.
2. Het is niet zo moeilijk als je denkt
Hoewel het een tijdje kan duren om het Chinees onder de knie te krijgen, is het niet zo moeilijk als je denkt om op een gemiddeld niveau te komen waarop je een gesprek kunt voeren. Zoals ik al eerder zei, is Chinees een zeer “klankrijke” taal, maar het is ook een contextuele taal. Als je voor sommige woorden niet de juiste toon aanslaat, maakt dat niet veel uit omdat de context van de zin anderen in staat stelt om je te begrijpen.
Je hoeft ook niet per se het karakterschrift te kennen, want dankzij de technologie kun je Chinees spreken via e-mail en sms-berichten met behulp van Pinyin - een standaardsysteem van geromaniseerde spelling voor het translitereren van Chinees. Dit wordt steeds relevanter omdat het lang duurt om Chinese karakters uit te schrijven en veel moedertaalsprekers kiezen voor Pinyin.
Het onthouden van alle karakters is misschien een beetje lastig, maar je hoeft maar 2-3.000 karakters te kennen om een krant te kunnen lezen... 2-3.000?! Nu weet ik wat je denkt: duizenden karakters onthouden kan ontmoedigend lijken, maar het is hetzelfde als het onthouden van elke andere taal en als je begint met tien karakters per dag, heb je het in een mum van tijd onder de knie.
3. Het kan je carrière in het bedrijfsleven of toerisme een boost geven
Het Chinese toerisme is GROOT en wordt steeds groter. Van Vancouver tot Egypte nemen touroperators personeel aan en leiden ze op om het groeiende aantal Chinese toeristen te bedienen.
Op zakelijk gebied zorgt de groeiende middenklasse van China voor een golf van nieuwe consumenten en een detailhandelsmarkt die klaar is voor verdere expansie. Ben jij er ook klaar voor met je talenkennis?
4. Ervaar de cultuur
De oude Chinese cultuur is meer dan 5000 jaar oud en Chinees is een van de oudste talen die nog steeds gebruikt wordt. De Chinese beschaving heeft de kunsten en wetenschappen over de hele wereld gedurende duizenden jaren beïnvloed en zelfs vandaag de dag spelen de Chinese taal, literatuur, filosofie, technologie en politiek een belangrijke rol bij het dicteren van wereldwijde trends. Om dit volledig te kunnen ervaren en begrijpen, moet je Mandarijn Chinees spreken.
5. Open je toekomst
Dit brengt me bij mijn laatste punt - op dit moment is China de machtigste speler in de wereldeconomie. Hoewel veel sceptici dachten dat het Chinese autoritair-kapitalistische model niet zou slagen, heeft het het tegendeel bewezen. Volgens het Center for Economics and Business Research is China klaar om de VS in 2029 te overtreffen in BBP - niet ver van nu. Chinese jongeren zijn, net als Indiase jongeren, erg positief over het feit dat de wereld voor hen een betere plek aan het worden is. Een van de redenen is dat hun economieën bloeien, maar ze hebben ook vertrouwen in de kracht van technologie om goed te doen - wat belangrijk is om op te merken voor China, omdat het de toekomst van de wereldwijde technologie vormgeeft.