Waarom een taalprogramma in het buitenland beter is dan een jaar op school
Een geweldige school met geweldige leraren en betrokken vrienden is een van de belangrijkste zaken in het leven van een jongere. Maar wat het leren van vreemde talen betreft, is een geweldige school doorgaans niet genoeg. Hieronder de uitleg waarom een taalprogramma in het buitenland een bepaalde impact heeft op je ontwikkeling die een lokale schoolomgeving nooit kan veroorzaken.
Betere taalvaardigheden
Het leren van een taal door daar letterlijk in ondergedompeld te worden, bij voorkeur in een land waar die taal gesproken wordt, heeft enorme voordelen. De taal spreken in allerlei alledaagse situaties, waaronder met nieuwe vrienden, is precies het type uitdaging dat de meeste jonge mensen nodig hebben.
Als je gedwongen wordt om de taal in “natuurlijke” situaties te gebruiken, en in een klaslokaal met leeftijdsgenoten vanuit de hele wereld (in tegenstelling tot in een normale klas thuis), is er simpelweg geen mogelijkheid meer om verlegen of terughoudend te zijn. De taal leren door jezelf erin onder te dompelen werkt zo goed omdat het de taal in simpelweg een bepaalde context zet, het continue gebruik ervan aanmoedigt, en je taalontwikkeling versnelt.
En waarom het eigenlijk zo belangrijk is om te investeren in taalkennis? Ten eerste omdat het spreken van meerdere talen grote voordelen heeft, zoals meer empathie, meer cognitieve capaciteiten en minder snel kans op dementie. Daarnaast ontwikkel je er vaardigheden mee die essentieel zijn voor een succesvolle toekomst.
Meer onafhankelijkheid en zelfvertrouwen
Jongeren die een tijd doorbrengen in het buitenland, soms zelfs op een (heel) verre bestemming, worden uitgedaagd om op veel verschillende vlakken zelf na te gaan denken: door hun eigen kleren te wassen, te bedenken wanneer ze een arts moeten raadplegen, een prepaid simkaart te kopen, te koken, nieuwe mensen te ontmoeten en al hun afspraken volledig op eigen houtje in te plannen.
Voeg daar de uitdaging aan toe om dit alles in een vreemde taal te doen (welke taal dan ook) en je hebt het recept voor een ervaring waarin je zelfstandiger wordt en jezelf razendsnel essentiële nieuwe vaardigheden aanleert, zoals flexibiliteit en probleemoplossend vermogen.
Betere studievaardigheden
Een nieuwe leeromgeving, nieuw rooster, nieuwe studieverwachtingen en een nieuwe manier van lesgeven. Al deze zaken zorgen ervoor dat jongeren in het buitenland hun tijd zo efficiënt en effectief mogelijk moeten besteden. Voor wie na de middelbare school wil gaan studeren, zijn uitstekende studieskills (zonder een ouder of leraar die je continu achter de vodden zit) echt onbetaalbare vaardigheden.
En gelukkig zijn een gezonde portie respect voor je studie en de capaciteiten om je tijd slim in te delen twee vaardigheden die je nooit meer verleert.
De kans om nieuwe mensen te leren kennen
Op een normale school heb je als jongere waarschijnlijk al jarenlang dezelfde vriendengroep. Door in het buitenland een taalprogramma te volgen, ontmoet je echter mensen van allerlei verschillende achtergronden en culturen, die door hun gedeelde interesse in hetzelfde schuitje zijn beland.
Vergeet niet: iedereen die naar het buitenland vertrekt, maakt hetzelfde mee, dus algauw ontstaat er een hechte vriendengroep van mensen die elkaar steunen bij alle uitdagingen die op hun pad komen.
Openstaan voor andere culturen
Als je als jongere het grootste deel van je leven in hetzelfde land of zelfs in dezelfde stad hebt doorgebracht, heb je waarschijnlijk een heel goed beeld van hoe je vrienden denken en zich gedragen. Door uit je comfort zone te stappen en in een heel andere omgeving te gaan wonen, ervaar je iets heel bijzonders: je kunt ontdekken hoe je moet omgaan met mensen die niet in je bekende bubbel van vrienden en familie passen.
Door om te gaan met mensen uit andere culturen stel je je bloot aan nieuwe tradities en denkwijzen. In de hedendaagse wereld, waarin de digitale en fysieke grenzen tussen culturen verschuiven, kunnen jongeren maar beter zo veel mogelijk openstaan voor de buitenwereld.
Een flink shot extra zelfvertrouwen
Ouders merken het vaak meteen zodra ze hun kind ophalen van het vliegveld. Naast een koffer vol souvenirs en een hoofd vol herinneringen komen jongeren thuis met de grootste winst die er maar te behalen valt: een flinke dosis zelfvertrouwen en eigenwaarde. En dat is ook niet zo gek als je je een compleet nieuwe omgeving in een vreemd land eigen hebt gemaakt.
Na heel veel verschillende nieuwe mensen te hebben ontmoet, onverwachte uitdagingen te hebben overwonnen, je tijd zo slim mogelijk hebt leren inplannen, aan de hand van die agenda hebt gestudeerd en jezelf hebt ondergedompeld in een vreemde taal – en dat allemaal in je eentje. Al deze kansen om te groeien krijg je simpelweg niet in een “gewoon” schooljaar. Om al die mooie dingen mee te maken, zal je een compleet nieuwe wereld moeten induiken.