GO Blog | EF Blog Netherlands
Het laatste nieuws over reizen, taal en cultuur door EF Education First
Menu

10 weetjes over de Tour de France

10 weetjes over de Tour de France

De Tour de France is het hoogtepunt van het professionele wielrennen en betovert elk jaar in juli miljoenen mensen met zijn spannende mix van sportiviteit, strategie en prachtige landschappen.

De Tour de France telt ongeveer 3500 kilometer en wordt verreden in 21 etappes, verspreid over de verschillende landschappen van Frankrijk, van pittoreske kustwegen tot zware bergbeklimmingen.

Hoewel het parcours elk jaar in een andere stad begint, eindigt de laatste etappe van de Tour de France sinds 1975 elk jaar op de Champs-Élysées in Parijs.

Terwijl we ons opmaken voor de race van dit jaar, zijn hier 10 feiten en statistieken die je nog niet wist over de Tour de France.

1. Ontstaan en evolutie 

Eerste tour: In 1903 organiseerden Henri Desgrange en de krant L'Auto de eerste Tour de France om zo hun verkoopcijfers op te krikken.

Koersevolutie: De race, die aanvankelijk 2.428 km lang was, legt nu jaarlijks ongeveer 3.500 km af, met elk jaar een ander routeontwerp.

2. Langste editie

Afstand: De langste Tour de France vond plaats in 1926 en legde een slopende 5.745 km af in 17 etappes.

3. Jongste en oudste winnaars 

Jongste winnaar: Henri Cornet won in 1904 toen hij pas 19 jaar oud was.

Oudste winnaar: Firmin Lambot won in 1922 toen hij 36 was.

4. Meeste overwinningen

Record houders: Vier wielrenners delen het record voor de meeste overwinningen, met elk vijf overwinningen: Jacques Anquetil, Eddy Merckx, Bernard Hinault en Miguel Indurain.

5. Eerste vrouwlijke deelnemer

Baanbrekende vrouw: In 1924 was Alfonsina Strada de eerste vrouw die onofficieel de tour voltooide en naast de mannelijke deelnemers reed, hoewel ze niet officieel werd erkend.

6. Bergetappes 

Iconische klim: De Alpe d'Huez is een van de meest iconische beklimmingen, voor het eerst geïntroduceerd in 1952. Hij is 13,8 kilometer lang, met een gemiddeld stijgingspercentage van 8,1% en een maximaal stijgingspercentage van 13%, inclusief 21 haarspeldbochten.

7. Gele trui

Introductie: De gele trui ("maillot jaune") werd geïntroduceerd in 1919 om de leider in de wedstrijd te identificeren. De kleur werd gekozen om overeen te komen met de gele pagina's van L'Auto.

8. Aantal toeschouwers

Grootte van het publiek: De Tour de France trekt jaarlijks meer dan 12 millioen toeschouwers langs de kant van de weg en is daarmee een van de meest bekeken sportevenementen ter wereld.

9. Ongelukken en terugtrekkingen

Gevarenfactor: Ongelukken komen vaak voor, met ongeveer 20-30 renners die zich elk jaar terugtrekken uit de race vanwege blessures of ziekte.

10. Uitzendbereik

Wereldwijd publiek: De Tour de France wordt uitgezonden in 190 landen, met een geschat wereldwijd tv-kijkerspubliek van 3,5 miljard mensen in drie weken.

Met je nieuwe kennis van en waardering voor de Tour de France ben je klaar om jezelf onder te dompelen in de opwinding van de race. Of je nu een doorgewinterde wielerliefhebber bent of de sport nog niet kent, kijk mee en ervaar de sensatie van de Tour.

Vergeet niet om het EF Education–EasyPost team aan te moedigen tijdens deze iconische race!

Geïnteresseerd in de Franse cultuur? Kom bij ons studeren in Frankrijk!Ontdek meer
Ontvang het laatste nieuws over reizen, talen en cultuur in de GO-nieuwsbriefAanmelden

Wil je een taal in het buitenland leren? Bestel een gratis EF brochure.

Lees meer