10 dingen die je moet weten voor je naar Dublin verhuist
Heb je de laatste tijd jeukende voeten? Er is geen betere tijd dan nu om onderzoek te doen en langere reizen naar het buitenland of een grote verhuizing naar je droomstad te plannen. Dublin, here I come!
Te midden van alle opwinding van het verhuizen naar een nieuwe stad, weten we dat je ook veel vragen zult hebben. Met ons praktische advies met tips over transport en cultuur in Dublin, ben je in een mum van tijd gewend aan het leven in de hoofdstad van Ierland.
1. Wees voorbereid op het weer
Dublin telt gemiddeld 130 regendagen per jaar. De meeste winderige en regenachtige dagen doen zich voor in de winter (dus zorg ervoor dat je goede jassen, warme lagen en stevige schoenen inpakt). Maar zelfs tijdens de zomer is de stad geen onbekende voor natte dagen. Investeer in een kleine paraplu die het hele jaar door in je tas past. Je weet nooit wanneer de regen komt en het is het beste om er klaar voor te zijn!
2. Neem een lokale simkaart
De meeste coffeeshops, bibliotheken en openbare ruimtes hebben wifi, maar als je je telefoon wilt gebruiken of verbinding wilt maken met 4G zonder hoge internationale roamingkosten, koop dan een lokale Ierse simkaart. Netwerken zoals Three en Vodafone bieden SIM-only contracten met data. Lycamobile biedt pakketten aan met internationale minuten en sms’jes om je verbonden te houden met vrienden en familie thuis.
3. Ken de taal
Zoals met elke nieuwe stad, zal de lokale bevolking hun eigen kijk op de taal hebben, inclusief tal van nieuwe slang termen om uit te proberen. Craic (uitgesproken als ‘crack’) is een veelgebruikte term voor plezier, humor of geklets. Dus als iemand je vraagt ‘What’s the craic?’, Vragen ze je wat er aan de hand is terwijl ze op zoek zijn naar een beetje giechelen en een ouderwetse leuke tijd!
4. Maak gebruik van de bus
Als je in het stadscentrum blijft, kun je Dublin gemakkelijk te voet verkennen. Maar als je vanuit de buitenwijken naar binnen reist of als het weer er niet goed uitziet, zijn openbare bussen over het algemeen de gemakkelijkste manier om te reizen. Dublin Bussen zijn dubbeldekkers met hun routes aangegeven op de voorkant. Wacht bij een bushalte en zwaai naar de bus als je ze ziet naderen: steek gewoon je hand uit en geef de chauffeur een teken dat je wilt instappen. Plan echter vooruit – zorg ervoor dat je wat vroeg op reis gaat, want ze rijden niet altijd op tijd!
5. LUAS tram
Er zijn twee LUAS-tramlijnen die ook buitenwijken met het stadscentrum verbinden. De rode en groene tramlijnen zijn snel en gemakkelijk te gebruiken, maar het kan druk zijn tijdens de spits. Als je van plan bent om in de buitenwijken in het zuiden of zuidwesten van Dublin te wonen, kijk dan hoe ver je toekomstige nieuwe huis van een van deze tramlijnen verwijderd is.
6. Leap Card
Leap Cards werken als de Oyster Cards van Londen. Haal een nieuwe contactloze Leap Card op bij een cornershop, registreer hem, zet er wat geld op en je kunt ermee betalen voor bus- en tramritten. Leap Card-tarieven zijn vaak goedkoper en er zijn extra kortingen beschikbaar als je een Student Leap Card gebruikt. Meld je online aan en verifieer vervolgens je studentenstatus (door middel van identificatiedocumenten) bij een van de Student Leap Card Agent-locaties in de stad om de kaart te laten afdrukken.
7. Schrijf je in bij een huisarts
Er is niets erger dan ziek worden als je in een ander land bent. Het door de overheid gefinancierde grati zorgsysteem van Dublin is uitstekend, dus zoek de praktijk van je plaatselijke arts en registreer je bij een huisarts. Hopelijk heb je het niet nodig, maar je zult dankbaar zijn dat je de tijd hebt genomen om van tevoren de papieren in te vullen als je je ziek voelt.
8. Zorg voor al het papierwerk
Ierland is een EU- en EER-lid, als je reist als EU- of EAA-burger kun je tot drie maanden visumvrij bezoeken. Je moet een werk- of studentenvisum aanvragen als je van plan bent langer te blijven. Als je als student reist, heeft je universiteit of school waarschijnlijk een welkomstpakket gestuurd met gedetailleerde informatie die je moet volgen.
9. Pick a side
De rivier de Liffey verdeelt de stad in “Northside” en “Southside”. Historisch gezien was het zuiden de thuisbasis van de midden- en hogere klassen. Arbeidersgezinnen woonden in Northside. Tegenwoordig wonen er aan weerszijden van de rivier een mengelmoes van gemeenschappen, maar over de langdurige rivaliteit wordt waarschijnlijk in de kroeg nog gelachen!
10. Ken je apps
Journey Planner berekent de routes van het openbaar vervoer naar je bestemming, compleet met tijden en realtime updates over vertrekken en vertragingen. Uber maakt het boeken van een taxi super gemakkelijk. Zet geld op je Leap Cards met de Leap Top-Up-app. Dublin Bus heeft ook een eigen app voor reisupdates. Heb je trek in het in eten van je favoriete high street restaurant, maar geen zin om je pyjama uit te trekken? Dan bezorgt Deliveroo je afhaalmaaltijden bij je aan de deur.