Zo behoud je je taalvaardigheden langer dan je zongebruinde huid
Stel: je bent net teruggekomen van een taalreis naar Californië. Je Engels is geweldig, iedereen is jaloers op hoe bruin je bent en er zit waarschijnlijk nog steeds wat zand in je koffer. Je komt snel over je jetlag heen en alles wordt snel min of meer weer normaal. Maar hoe zorg je ervoor dat je gloednieuwe taalvaardigheden niet net zo snel vervagen als je Californische zongebruinde huid?
1. Lees. En lees dan nog meer
Een simpele, goedkope manier om een vreemde taal te blijven oefenen nadat je bent thuisgekomen, is lezen. Dankzij het internet heb je tegenwoordig allerlei soorten teksten uit allerlei talen binnen handbereik, dus je kunt kiezen uit een immense voorraad (online) internationale kranten, boeken en tijdschriften. Vergeet niet om blogs te gaan volgen, mensen te volgen op Twitter of op WhatsApp of Instagram met ze te praten.
2. Praat met vrienden
Het leren van een taal is leuker als je het samen met vrienden doet – en dat geldt ook voor het oefenen. Zoek een maatje en oefen er een eind op weg. Jullie kunnen vrijwel gratis met elkaar e-mailen, chatten en zelfs skypen. Als je weer thuis bent, kun je natuurlijk ook een offlinebuddy zoeken. Bijvoorbeeld aan de lokale universiteit of op een taalclub.
3. Zing een liedje
Hoewel liedteksten niet altijd ergens op slaan, en de magie van een nummer soms verdwijnt als je je verdiept in de tekst, is het actief luisteren naar muziek een goede manier om je taalvaardigheden te oefenen. Je kunt meezingen om je uitspraak te oefenen, veel nieuwe woorden leren (die rijmen!) en misschien een eigen carrière als singer-songwriter beginnen.
4. Elke avond is filmavond
Een van de beste manieren om een taal te leren en behouden is het kijken van films of andere programma’s op Netflix in een andere taal. Daarin spreken mensen meestal de taal zoals ze dat ook in het echt doen, zodat je je taalvaardigheden kunt oefenen terwijl je het tempo erin houdt, de grapjes probeert te snappen en je woordenschat vergroot met nieuwe uitdrukkingen en straattaal. Een Netflix-abonnement is een leuke en goedkope manier om je favoriete Amerikaanse of Engelse programma’s te blijven volgen, maar YouTube werkt natuurlijk ook.
5. Werk aan je netwerk en leg contacten
Sommige taalscholen bieden alumninetwerken en online tools aan, zodat studenten hun taalvaardigheden na thuiskomst kunnen blijven oefenen en in contact kunnen blijven met mensen vanuit de hele wereld. Facebook, Twitter, Instagram en WhatsApp kunnen hier natuurlijk ook voor werken, als je ze actief gebruikt om te chatten met je taalreisgenoten in de taal die jullie leerden.
6. Ga op (nog een) reis!
Reizen is niet de goedkoopste en makkelijkste manier om je taalvaardigheden op peil te houden, maar het is waarschijnlijk wel de leukste. Oefen je taalkennis en verbreed je horizon: het is het beste van twee werelden. Mijn tip: houd contact met je vrienden vanuit de hele wereld. Op die manier heb je niet alleen oefenmaatjes, maar misschien ook een bank om op te crashen als je weer op pad gaat!