GO Blog | EF Blog Netherlands
Het laatste nieuws over reizen, taal en cultuur door EF Education First
Menu

Zo word je in 10 stappen toegelaten tot een goede Britse universiteit

Zo word je in 10 stappen toegelaten tot een goede Britse universiteit

In Groot-Brittannië staat een aantal van de meeste prestigieuze universiteiten ter wereld, wat het land tot een populaire plek maakt voor jongeren die er willen studeren. En net zoals de meeste andere landen heeft Groot-Brittannië z’n eigen toelatingsprocedure. Om je te helpen navigeren in dit voor jou onontgonnen gebied, hebben we een simpele tien-stappen-handleiding geschreven om toegelaten te worden tot een Britse universiteit.

1. Doe je research

Hoe eerder je begint met je research naar universiteiten en opleidingen, hoe beter. Het is leuk om te bedenken wat je zou willen studeren, maar de definitieve keuze voor een bepaalde opleiding is een belangrijke beslissing. Onthoud dat je je minimaal drie jaar lang zult verdiepen in de richting die je kiest – dus je wilt er wel zeker van zijn dat het iets is waar je oprecht in geïnteresseerd bent. Verdiep je in de structuur van verschillende studies en lees zo veel mogelijk over de opleidingen die je leuk lijken.

2. Kies je favoriete universiteiten

Als je eenmaal hebt bepaald wat je wilt studeren, kun je gaan bepalen voor welke universiteiten je je wilt aanmelden. Pak de Britse universiteitsranglijsten erbij, maar staar je niet blind op de “prestige” van bepaalde onderwijsinstellingen. Ook is het de moeite waard om te kijken welke universiteiten de allerbeste opleidingen aanbieden in de richting die je wilt studeren, en studentenreviews te lezen.

3. Leer UCAS begrijpen

UCAS (Universities and Colleges Admissions Service) verzorgt de toelatingsprocedure voor Britse universiteiten. Je zult dit platform gaan gebruiken om curricula te bestuderen en je aan te melden voor maximaal vijf voorkeursuniversiteiten.

Als je je er eenmaal hebt geregistreerd, kun je een persoonlijk profiel invullen. Ga naar de website, lees zorgvuldig de instructies en volg die op. Als je inschrijving compleet is, kun je de status ervan volgen in de Track-feature van UCAS. Daarop lees je of en wanneer de status van jouw aanmelding verandert.

4. Bereid jezelf voor

Als je toegelaten wilt worden tot de opleiding geneeskunde, diergeneeskunde, tandheelkunde en/of een studie aan Oxford of Cambridge: wees dan voorbereid op het feit dat je mogelijk wordt uitgenodigd voor een interview. Daarin zal je echt je passie voor het je gewenste studierichting moeten laten zien. Wees voorbereid op lastige vragen die gedetailleerde antwoorden vereisen en plan vooraf een paar oefensessies in met een leraar of familielid. De beste manier om je voor te bereiden, is door lang van tevoren te beginnen met het lezen van boeken en wetenschappelijke tijdschriften over jouw studierichting. Zo ben je niet alleen beter geïnformeerd en voorzien van de juiste informatie om lastige vragen te kunnen beantwoorden, maar zal je je ook zelfverzekerder voelen tijdens het interview.

5. Fris je Engels op

Britse universiteiten eisen een bepaald niveau Engels van hun studenten. De exacte Engelse toelatingseisen verschillen per onderwijsinstelling, maar als Engels niet je moedertaal is, dan is het belangrijk dat je een bewijs van jouw taalvaardigheid hebt.

Universiteiten drukken hun Engelse toelatingseisen vaak uit aan de hand van een aantal examenscores, waaronder die van Cambridge English, TOEFL en IELTS (als je niet weet welk examen Engels je het beste kunt afleggen, kun je de mogelijkheden hier lezen). Investeer in het leerproces om er zeker van te zijn dat je de toets haalt: Engels leren in een Engelstalig land is een van de snelste manieren om vooruit te gaan en het vereiste taalniveau te halen.

6. Doe ervaring op

Net als bij het solliciteren naar een baan kun je je toelatingskansen vergroten door praktische ervaring op je profiel te vermelden. Of het nu om een nieuwe stage gaat, een zomercursus of vrijwilligerswerk: universiteiten hebben een voorkeur voor studenten die activiteiten ondernemen waarbij je je horizon verbreedt en je vaardigheden versterkt. Elke nieuwe ervaring ondersteunt je persoonlijke motivatiebrief (hier straks meer over!) en je cv.

7. Bezoek universiteiten

Als je eenmaal denkt te weten welke universiteiten je voorkeur hebben, is het de moeite waard om er eens langs te gaan. Een universiteit bekijken en ervaren kan echt helpen om jouw mening erover te vormen. Als je de kans hebt om je favoriete universiteiten te bezoeken, zoek dan uit of er open dagen zijn en probeer er zo veel mogelijk in één tripje te proppen.

Dat is vast niet altijd mogelijk, zeker niet voor studenten die ver weg wonen van Groot-Brittannië. Veel instellingen bieden ook virtuele rondleidingen aan, waarmee je online over de campus wandelt. Dit geeft je een goed idee van hoe de universiteit echt is. Ook is het nuttig om reviews op te zoeken om te lezen hoe studenten hun studietijd er ervaren.

8. Schrijf een verpletterende motivatie

De hierboven al genoemde motivatiebrief (het personal statement) is een van de grootste uitdagingen in het toelatingsproces. Het is eigenlijk een één pagina lange tekst waarin je uitlegt waarom je zo graag de gekozen opleiding wilt gaan doen en wat jou nou zo’n geweldige student maakt. Vanwege het overweldigende aantal motivatiebrieven dat de gemiddelde universiteit elk jaar ontvangt, is het belangrijk dat je een aantrekkelijke, opvallende brief schrijft, waarmee je je onderscheidt van de rest.

Je motivatie kan je toelatingsprocedure maken of kraken, dus het is belangrijk om hier genoeg tijd aan te besteden. Vraag hulp aan leraren, familieleden of mentoren om een brief van zo hoog mogelijke kwaliteit en met de allerbeste inhoud af te leveren. Ben je er zelf eenmaal tevreden over, laat het dan nog lezen aan die leraar of mentor voor feedback.

9. Regel een aanbevelingsbrief

Iedereen die zich inschrijft, moet ook een aanbevelingsbrief regelen, die meestal wordt geschreven door een leraar, mentor of andere begeleider. Je referent moet iemand zijn die jou goed kent en een gedetailleerde, juiste aanbeveling over je kan schrijven. Hij of zij zou ook contact moeten kunnen opnemen met je leraren, zodat de referent je studiesuccessen en je beste leereigenschappen kan benadrukken.
10. Stuur alles in (en wees je bewust van de deadlines)

Heb je eenmaal je voorkeursuniversiteiten gekozen en je verwachte cijfers, aanbevelingsbrief en een geweldige motivatiebrief geregeld, dan ben je er klaar voor!

Vergeet het hele pakket niet een paar keer te herlezen om het te controleren op fouten of tegenstrijdigheden. Ook is het de moeite waard om alles nog één keer door iemand anders te laten lezen voordat je op ‘send’ drukt. Zodra je je er echt helemaal zelfverzekerd over voelt, kun je de boel opsturen.

Vergeet de deadlines niet: die is 15 oktober voor de opleidingen geneeskunde, diergeneeskunde, tandheelkunde en iedereen die aan Oxford of Cambridge wil studeren. Alle andere aanstormende studenten moeten alles op 15 januari af hebben. Heel veel succes iedereen!

Verbeter je Engels en haal je certificaat bij onsLees verder
Ontvang het laatste nieuws over reizen, talen en cultuur in de GO-nieuwsbriefAanmelden

Leer tot 10 talen in meer dan 50 top bestemmingen wereldwijd.

Lees meer